Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την άσκηση διώξεων για την τραγωδία της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, που κόστισε τη ζωή 94 ανθρώπων, με τον μέχρι στιγμής τραγικό απολογισμό. Πυροσβεστική και Περιφέρεια Αττικής βρίσκονται στο στόχαστρο των εισαγγελέων για απόδοση ευθυνών μετά τις καταθέσεις μαρτύρων.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής» από μαρτυρίες προκύπτει πως η ηγεσία της Πυροσβεστικής ενημερώθηκε εγκαίρως για την επικινδυνότητα της πυρκαγιάς και για το ότι κατευθυνόταν ανεξέλεγκτη προς το Νέο Βουτζά, αλλά δεν έστειλε τον απαιτούμενο αριθμό δυνάμεων για την ανακόψει.

Μάλιστα, οι εισαγγελείς που διεξάγουν τις έρευνες διαθέτουν ένορκες καταθέσεις οι οποίες «καίνε» υψηλόβαθμους αξιωματικούς. Η πυρκαγιά υποτιμήθηκε, επιβεβαίωσε στην «Καθημερινή» αξιωματούχος με άριστη γνώση των γεγονότων της 23ης Ιουλίου.

Μυστήριο καλύπτει επίσης αναφορές πυροσβεστών στο έδαφος για πρόβλημα στην επικοινωνία με το ελικόπτερο τύπου Έρικσον, με συνέπεια οι ρίψεις νερού σε Νέο Βουτζά και Μάτι να μη βρίσκουν στόχο.

Η ηγεσία της Πυροσβεστικής πάντως διαψεύδει ότι υπήρξε πρόβλημα στην επικοινωνία με τους πιλότους. Σε κάθε περίπτωση οι εισαγγελείς διαθέτουν υλικό από ηλεκτρονικές επικοινωνίες και γραπτά μηνύματα SMS.

Παράλληλα, από τις μέχρι τώρα καταθέσεις προκύπτουν πολλά στοιχεία που στοιχειοθετούν ποινικές ευθύνες παραγόντων της αυτοδιοίκησης αλλά και στελεχών του κρατικού μηχανισμού.

Πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι οι εισαγγελικές Αρχές «τρέχουν» την έρευνα για τους υπευθύνους της φονικής πυρκαγιάς με ορίζοντα το τέλος Αυγούστου, οπότε και αναμένεται να κληθούν οι πρώτοι ύποπτοι για εξηγήσεις σχετικά με σειρά εγκληματικών παραλείψεων και πράξεων.

πηγή reporter.gr

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ