Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Την στήριξη συνδυασμών στους οποίους θα ηγούνται άνθρωποι μετριοπαθείς με ανεπίληπτο ήθος, κοινωνική αποδοχή και κυρίως ικανότητα να συνεργάζονται και να συνθέτουν, θα επιλέξει το Κίνημα Αλλαγής στα Δωδεκάνησα.
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΙΝΑΛ κ. Νικηφόρος Παπανικόλας αναφορικά με τις επιλογές του κόμματος ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του επόμενου έτους. Σχετικά με την κατάρτιση του ψηφοδελτίου του ΚΙΝΑΛ για τις εθνικές εκλογές, ο κ. Παπανικόλας δηλώνει πως «έχουν ήδη ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη» ενώ εκτιμά πως στις εκλογές, «η Νέα Δημοκρατία δεν θα καταφέρει και δεν πρέπει να καταφέρει την αυτοδυναμία καθώς δεν υπάρχουν τέτοιοι συσχετισμοί στην ελληνική κοινωνία». Σχολιάζοντας την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου ο κ. Παπανικόλας δηλώνει ότι «εφαρμόζεται πιλοτικά αυτή τη στιγμή από την κυβέρνηση με προχειρότητα και τρόπο καθαρά επικοινωνιακό –χωρίς ουσιαστικά οφέλη για τους νησιώτες».
Η συνέντευξη αναλυτικά:

• Κύριε Παπανικόλα, οδεύουμε πλέον για τις εκλογές του Μαΐου. Είναι έτοιμο το ΚΙΝΑΛ σε τοπικό επίπεδο για προτάσεις σε Δήμο Ρόδου και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και προς ποια κατεύθυνση θα στοχεύσετε μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων από την Νέα Δημοκρατία;
Η εισαγωγή και τελικώς η ψήφιση του νομοσχεδίου «Κλεισθένης» από την υπό κατάρρευση κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενός σχεδίου νόμου καθαρά αναχρονιστικού που έρχεται να επιφέρει σοβαρές επιπλοκές στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνοδεύτηκε μεταξύ άλλων και από την απόφαση για μετάθεση του χρόνου των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Μάιο του 2019 ώστε να συμπίπτει η διενέργεια τους με αυτήν των Ευρωεκλογών. Η σημαντικότερη αλλαγή που εισάγεται και δεν είναι άλλη από τη μετατροπή του εκλογικού συστήματος σε απλή αναλογική, έρχεται να ενισχύσει τη μειοψηφία και να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο έργο του εκάστοτε δημάρχου και περιφερειάρχη. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο, όπου τοπικοί άρχοντες αδυνατούν να αποσπάσουν τη σύμφωνη γνώμη συμβούλων εκλεγμένων με το συνδυασμό τους, πόσω μάλλον τη συναίνεση συμβούλων εκλεγμένων με αντίπαλη παράταξη. Υπό το φως των παραπάνω νομοθετικών παρεμβάσεων στο νευραλγικό αυτό χώρο, κρίνεται αναγκαία από μέρους μας η στήριξη συνδυασμών στους οποίους ηγούνται άνθρωποι μετριοπαθείς με ανεπίληπτο ήθος, κοινωνική αποδοχή και κυρίως ικανότητα να συνεργάζονται και να συνθέτουν. Σε αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε τόσο σε τοπικό όσο και κεντρικό επίπεδο με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται στον απολύτως κατάλληλο χρόνο.
• Να περάσουμε στο ψηφοδέλτιο για τις βουλευτικές εκλογές –αν και δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας και τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ στα Δωδεκάνησα; Είστε αισιόδοξος;
Οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του Κινήματος Αλλαγής στο νομό μας για τις επικείμενες εθνικές εκλογές έχουν ήδη ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη. Κάθε πολίτης που αισθάνεται ότι εκφράζεται πολιτικά μέσα από τον χώρο μας και επιθυμεί να δώσει με την παράταξή μας τη μάχη των βουλευτικών εκλογών έχει δικαίωμα να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του είτε απευθείας στην επιτροπή ψηφοδελτίων του Κινήματος είτε μέσω της Νομαρχιακής μας επιτροπής. Υπάρχει ακόμη χρόνος και σε αυτήν τη φάση υπάρχουν μόνο ενδιαφερόμενοι. Κανείς δεν πρέπει να θεωρεί εαυτόν υποψήφιο. Από εκεί και πέρα, απαρέγκλητος στόχος για εμάς παραμένει η συγκρότηση ενός ισχυρού, πολυσυλλεκτικού και προοδευτικού ψηφοδελτίου που να υπηρετεί με προσήλωση το τρίπτυχο «Ενότητα-Διεύρυνση-Ανανέωση» με τη συμμετοχή ανθρώπων με κοινωνική καταξίωση που πιστεύουν στις αρχές και τις αξίες της παράταξης και επιθυμούν να υπηρετήσουν την εναλλακτική προοδευτική μας πρόταση.
Ήδη μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο μας έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία και προηγούμενο με αποτέλεσμα το έργο της αξιολόγησης και της τελικής επιλογής των υποψηφίων να καθίσταται αίνιγμα για δυνατούς λύτες. Το γεγονός αυτό είναι εκ προοιμίου ενθαρρυντικό και κυρίως ενδεικτικό της αύξησης της δυναμικής που αναπτύσσει το Κίνημα Αλλαγής τόσο στα όρια του Νομού μας όσο και την υπόλοιπη επικράτεια. Η εκλογική επιτυχία ωστόσο δεν επέρχεται μόνο από ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εκπέμψουμε με καθαρότητα το μήνυμα μας, το όραμα μας για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας. Εκεί εδράζεται και η αισιοδοξία μου, στο ό,τι θα περιγράψουμε την υπάρχουσα κατάσταση με ειλικρίνεια, στο ό,τι θα καταθέσουμε ένα κοστολογημένο και πραγματικά προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης με ρεαλιστικούς στόχους και στο ό,τι είμαστε ένα κίνημα δημιουργίας με απόλυτη επίγνωση της ιστορικής μας ευθύνης απέναντι στη χώρα και τους πολίτες της.
• Σε περίπτωση που στις εκλογές, η Νέα Δημοκρατία δεν καταφέρει την αυτοδυναμία, θα μπορούσατε να συνυπάρξετε σε μία κυβέρνηση συνεργασίας;
Η Νέα Δημοκρατία δεν θα καταφέρει και δεν πρέπει να καταφέρει την αυτοδυναμία. Δεν υπάρχουν τέτοιοι συσχετισμοί στην ελληνική κοινωνία. Θεωρώ άλλωστε ότι έχει πια παρέλθει ανεπιστρεπτί η εποχή των ισχυρών μονοκομματικών κυβερνήσεων. Ακόμη και αν, θεωρητικά μιλώντας, η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση κατόρθωνε να επιτύχει την αυτοδυναμία, εκμεταλλευόμενη το μπόνους των 50 εδρών που παρέχει ο ισχύων εκλογικός νόμος στο πρώτο κόμμα, το αποτέλεσμα εκτιμώ ότι θα ήταν να σχηματιστεί μία ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία της τάξης των 151 ή 152 βουλευτών. Αντιλαμβάνεστε ότι μία τέτοιου τύπου κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιφέρει πολιτική σταθερότητα, να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται μία πολυκομματική κυβέρνηση δύο ή περισσοτέρων κομμάτων η οποία θα στηρίζεται σε μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ούτως ώστε οι μεταρρυθμίσεις που θα χτίσουν τη μεταμνημονιακή Ελλάδα να είναι προϊόν ευρύτερης συναίνεσης και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020 να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο πολιτικής εκτροπής όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν.
Με αυτό το δεδομένο και έχοντας διδαχθεί από την πολύχρονη κρίση ότι η ανάκαμψη της οικονομίας περνάει από την προσέλκυση επενδύσεων, η οποία επιτυγχάνεται μόνο μέσα σε ένα περιβάλλον σταθερό που εμπνέει εμπιστοσύνη, θεωρώ ότι η συμμετοχή της παράταξής μας σε μία κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας αποτελεί ύψιστο εθνικό καθήκον. Με δύο απαραίτητες προϋποθέσεις. Πρώτον, ο ελληνικός λαός να μας τιμήσει με την ψήφο του ώστε το εκλογικό ποσοστό που θα διαμορφωθεί με το κλείσιμο της κάλπης να ερμηνεύεται ως εντολή άσκησης κυβερνητικής εξουσίας. Η διατήρηση των ποσοστών μας στα επίπεδα των εκλογικών αναμετρήσεων του 2015 θα πρέπει να εκληφθεί ως εντολή περιορισμού σε αντιπολιτευτικά καθήκοντα. Δεύτερον, η όποια κυβερνητική συνεργασία θα πρέπει να στηρίζεται σε συγκεκριμένη προγραμματική συμφωνία. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός πλαισίου που θα επιτρέψει στη χώρα να επιστρέψει στον πυρήνα των ανεπτυγμένων χωρών και των σύγχρονων ευρωπαϊκών δημοκρατιών, όχι ο διαμοιρασμός των υπουργείων και η απλή διαχείριση της φτώχειας μας.

• Ποια είναι η άποψή σας για το Μεταφορικό Ισοδύναμο; Οι κυβερνώντας δήλωσαν ότι μπορεί να αντικαταστήσει την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και τόσο οι νησιώτες όσο και οι επιχειρήσεις που έχουν νησιωτικό ΑΦΜ να κάνουν αίτηση και να εισπράττουν πίσω χρήματα. Συμφωνείτε με αυτό το μέτρο;
Το Μεταφορικό Ισοδύναμο ήταν ένα όραμα έμπνευσης του αείμνηστου Τάσου Αλιφέρη ως μέτρο ενίσχυσης της νησιωτικής οικονομίας το οποίο είχε χαρακτήρα καθαρά συμπληρωματικό με τις υπόλοιπες διευκολύνσεις που παρέχονταν στους κατοίκους νησιωτικών περιοχών, όπως το μέτρο του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, που θεσμοθετήθηκε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου. Έχει καταστεί πλέον σαφές ότι δεν πρόκειται για ζήτημα ευνοϊκής μεταχείρισης, αλλά για ένα μέτρο που διασφαλίζει τη συνεισφορά των Ελλήνων πολιτών χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη σύμφωνα άλλωστε και με τις επιταγές του άρθρου 101 παρ. 4 του Συντάγματος.
Το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, εφαρμόζεται πιλοτικά αυτή τη στιγμή από την κυβέρνηση με προχειρότητα και τρόπο καθαρά επικοινωνιακό, ενώ τα οφέλη για την νησιωτική οικονομία σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας και κόστους διαβίωσης είναι αναιμικά έως ανύπαρκτα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργήσει το μέτρο αυτό ως αντιστάθμισμα για την απώλεια του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, η αποκατάσταση του οποίου κρίνεται επιβεβλημένη. Είναι δίκαιο, ας γίνει πράξη!

Σχολιασμός άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ