ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

N. Παπανικόλας: «Θα στηρίξουμε συνδυασμούς στους οποίους θα ηγούνται άνθρωποι μετριοπαθείς και με ανεπίληπτο ήθος»

news room 6 λεπτά ανάγνωση
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
Θα στηρίξουμε συνδυασμούς στους οποίους θα ηγούνται άνθρωποι μετριοπαθείς και με ανεπίληπτο ήθος

N. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΣ

  • Συνέντευξη στην
  • Πέγκυ Ντόκου

Την στήριξη συν­δυα­σμών στους οποίους θα ηγού­νται άνθρω­ποι μετριο­πα­θείς με ανε­πί­λη­πτο ήθος, κοι­νω­νική αποδοχή και κυρίως ικα­νό­τητα να συνερ­γά­ζο­νται και να συν­θέ­τουν, θα επι­λέ­ξει το Κίνημα Αλλαγής στα Δωδε­κά­νησα.

Αυτό δηλώνει σε συνέ­ντευξή του στην «δημο­κρα­τική» ο γραμ­μα­τέας της Νομαρ­χια­κής Επι­τρο­πής Νότιας Δωδε­κα­νή­σου του ΚΙΝΑΛ κ. Νικη­φό­ρος Παπα­νι­κό­λας ανα­φο­ρικά με τις επι­λο­γές του κόμ­μα­τος ενόψει των εκλο­γι­κών ανα­με­τρή­σεων του επό­με­νου έτους. Σχετικά με την κατάρ­τιση του ψηφο­δελ­τίου του ΚΙΝΑΛ για τις εθνικές εκλογές, ο κ. Παπα­νι­κό­λας δηλώνει πως «έχουν ήδη ξεκι­νή­σει και βρί­σκο­νται σε εξέλιξη» ενώ εκτιμά πως στις εκλογές, «η Νέα Δημο­κρα­τία δεν θα κατα­φέ­ρει και δεν πρέπει να κατα­φέ­ρει την αυτο­δυ­να­μία καθώς δεν υπάρ­χουν τέτοιοι συσχε­τι­σμοί στην ελλη­νική κοι­νω­νία». Σχο­λιά­ζο­ντας την εφαρ­μογή του Μετα­φο­ρι­κού Ισο­δυ­νά­μου ο κ. Παπα­νι­κό­λας δηλώνει ότι «εφαρ­μό­ζε­ται πιλο­τικά αυτή τη στιγμή από την κυβέρ­νηση με προ­χει­ρό­τητα και τρόπο καθαρά επι­κοι­νω­νιακό –χωρίς ουσια­στικά οφέλη για τους νησιώ­τες».

Η συνέ­ντευξη ανα­λυ­τικά:

Κύριε Παπα­νι­κόλα, οδεύ­ουμε πλέον για τις εκλογές του Μαΐου. Είναι έτοιμο το ΚΙΝΑΛ σε τοπικό επίπεδο για προ­τά­σεις σε Δήμο Ρόδου και Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου και προς ποια κατεύ­θυνση θα στο­χεύ­σετε μετά την ανα­κοί­νωση των υπο­ψη­φιο­τή­των από την Νέα Δημο­κρα­τία;

Η εισα­γωγή και τελικώς η ψήφιση του νομο­σχε­δίου «Κλει­σθέ­νης» από την υπό κατάρ­ρευση κυβέρ­νηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενός σχεδίου νόμου καθαρά ανα­χρο­νι­στι­κού που έρχεται να επι­φέ­ρει σοβαρές επι­πλο­κές στη λει­τουρ­γία της Τοπικής Αυτο­διοί­κη­σης, συνο­δεύ­τηκε μεταξύ άλλων και από την απόφαση για μετά­θεση του χρόνου των αυτο­διοι­κη­τι­κών εκλογών τον Μάιο του 2019 ώστε να συμπί­πτει η διε­νέρ­γεια τους με αυτήν των Ευρω­ε­κλο­γών. Η σημα­ντι­κό­τερη αλλαγή που εισά­γε­ται και δεν είναι άλλη από τη μετα­τροπή του εκλο­γι­κού συστή­μα­τος σε απλή ανα­λο­γική, έρχεται να ενι­σχύ­σει τη μειο­ψη­φία και να δημιουρ­γή­σει σοβαρά προ­βλή­ματα στο έργο του εκά­στοτε δημάρ­χου και περι­φε­ρειάρχη. Δεν είναι λίγα τα παρα­δείγ­ματα, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο, όπου τοπικοί άρχο­ντες αδυ­να­τούν να απο­σπά­σουν τη σύμφωνη γνώμη συμ­βού­λων εκλεγ­μέ­νων με το συν­δυα­σμό τους, πόσω μάλλον τη συναί­νεση συμ­βού­λων εκλεγ­μέ­νων με αντί­παλη παρά­ταξη. Υπό το φως των παρα­πάνω νομο­θε­τι­κών παρεμ­βά­σεων στο νευ­ραλ­γικό αυτό χώρο, κρί­νε­ται ανα­γκαία από μέρους μας η στήριξη συν­δυα­σμών στους οποίους ηγού­νται άνθρω­ποι μετριο­πα­θείς με ανε­πί­λη­πτο ήθος, κοι­νω­νική αποδοχή και κυρίως ικα­νό­τητα να συνερ­γά­ζο­νται και να συν­θέ­τουν. Σε αυτήν την κατεύ­θυνση εργα­ζό­μα­στε τόσο σε τοπικό όσο και κεντρικό επίπεδο με τις σχε­τι­κές ανα­κοι­νώ­σεις να γίνο­νται στον απο­λύ­τως κατάλ­ληλο χρόνο.

Να περά­σουμε στο ψηφο­δέλ­τιο για τις βου­λευ­τι­κές εκλογές –αν και δεν έχουν προσ­διο­ρι­στεί ακόμη. Ποιες είναι οι εκτι­μή­σεις σας και τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ στα Δωδε­κά­νησα; Είστε αισιό­δο­ξος;

Οι δια­δι­κα­σίες για τη συγκρό­τηση του ψηφο­δελ­τίου του Κινή­μα­τος Αλλαγής στο νομό μας για τις επι­κεί­με­νες εθνικές εκλογές έχουν ήδη ξεκι­νή­σει και βρί­σκο­νται σε εξέλιξη. Κάθε πολίτης που αισθά­νε­ται ότι εκφρά­ζε­ται πολι­τικά μέσα από τον χώρο μας και επι­θυ­μεί να δώσει με την παρά­ταξή μας τη μάχη των βου­λευ­τι­κών εκλογών έχει δικαί­ωμα να εκδη­λώ­σει το ενδια­φέ­ρον του είτε απευ­θείας στην επι­τροπή ψηφο­δελ­τίων του Κινή­μα­τος είτε μέσω της Νομαρ­χια­κής μας επι­τρο­πής. Υπάρχει ακόμη χρόνος και σε αυτήν τη φάση υπάρ­χουν μόνο ενδια­φε­ρό­με­νοι. Κανείς δεν πρέπει να θεωρεί εαυτόν υπο­ψή­φιο. Από εκεί και πέρα, απα­ρέ­γκλη­τος στόχος για εμάς παρα­μέ­νει η συγκρό­τηση ενός ισχυρού, πολυ­συλ­λε­κτι­κού και προ­ο­δευ­τι­κού ψηφο­δελ­τίου που να υπη­ρε­τεί με προ­σή­λωση το τρί­πτυχο «Ενότητα-Διεύρυνση-Ανανέωση» με τη συμ­με­τοχή ανθρώ­πων με κοι­νω­νική κατα­ξί­ωση που πιστεύ­ουν στις αρχές και τις αξίες της παρά­τα­ξης και επι­θυ­μούν να υπη­ρε­τή­σουν την εναλ­λα­κτική προ­ο­δευ­τική μας πρόταση.

Ήδη μπο­ρούμε να πούμε με ασφά­λεια ότι το ενδια­φέ­ρον για συμ­με­τοχή στο ψηφο­δέλ­τιο μας έχει ξεπε­ρά­σει κάθε προσ­δο­κία και προη­γού­μενο με απο­τέ­λε­σμα το έργο της αξιο­λό­γη­σης και της τελικής επι­λο­γής των υπο­ψη­φίων να καθί­στα­ται αίνιγμα για δυνα­τούς λύτες. Το γεγονός αυτό είναι εκ προ­οι­μίου ενθαρ­ρυ­ντικό και κυρίως ενδει­κτικό της αύξησης της δυνα­μι­κής που ανα­πτύσ­σει το Κίνημα Αλλαγής τόσο στα όρια του Νομού μας όσο και την υπό­λοιπη επι­κρά­τεια. Η εκλο­γική επι­τυ­χία ωστόσο δεν επέρ­χε­ται μόνο από ένα ισχυρό ψηφο­δέλ­τιο. Απα­ραί­τητη προ­ϋ­πό­θεση είναι να εκπέμ­ψουμε με καθα­ρό­τητα το μήνυμα μας, το όραμα μας για την Ελλάδα της επό­με­νης δεκα­ε­τίας. Εκεί εδρά­ζε­ται και η αισιο­δο­ξία μου, στο ό,τι θα περι­γρά­ψουμε την υπάρ­χουσα κατά­σταση με ειλι­κρί­νεια, στο ό,τι θα κατα­θέ­σουμε ένα κοστο­λο­γη­μένο και πραγ­μα­τικά προ­ο­δευ­τικό πρό­γραμμα δια­κυ­βέρ­νη­σης με ρεα­λι­στι­κούς στόχους και στο ό,τι είμαστε ένα κίνημα δημιουρ­γίας με απόλυτη επί­γνωση της ιστο­ρι­κής μας ευθύνης απέ­να­ντι στη χώρα και τους πολίτες της.

Σε περί­πτωση που στις εκλογές, η Νέα Δημο­κρα­τία δεν κατα­φέ­ρει την αυτο­δυ­να­μία, θα μπο­ρού­σατε να συνυ­πάρ­ξετε σε μία κυβέρ­νηση συνερ­γα­σίας;

Η Νέα Δημο­κρα­τία δεν θα κατα­φέ­ρει και δεν πρέπει να κατα­φέ­ρει την αυτο­δυ­να­μία. Δεν υπάρ­χουν τέτοιοι συσχε­τι­σμοί στην ελλη­νική κοι­νω­νία. Θεωρώ άλλωστε ότι έχει πια παρέλ­θει ανε­πι­στρε­πτί η εποχή των ισχυρών μονο­κομ­μα­τι­κών κυβερ­νή­σεων. Ακόμη και αν, θεω­ρη­τικά μιλώ­ντας, η σημε­ρινή αξιω­μα­τική αντι­πο­λί­τευση κατόρ­θωνε να επι­τύ­χει την αυτο­δυ­να­μία, εκμε­ταλ­λευό­μενη το μπόνους των 50 εδρών που παρέχει ο ισχύων εκλο­γι­κός νόμος στο πρώτο κόμμα, το απο­τέ­λε­σμα εκτιμώ ότι θα ήταν να σχη­μα­τι­στεί μία ισχνή κυβερ­νη­τική πλειο­ψη­φία της τάξης των 151 ή 152 βου­λευ­τών. Αντι­λαμ­βά­νε­στε ότι μία τέτοιου τύπου κυβέρ­νηση δεν μπορεί σε καμία περί­πτωση να επι­φέ­ρει πολι­τική στα­θε­ρό­τητα, να εμπνεύ­σει εμπι­στο­σύνη και να υλο­ποι­ή­σει τις μεταρ­ρυθ­μί­σεις που έχει ανάγκη η χώρα. Για να γίνει αυτό, χρειά­ζε­ται μία πολυ­κομ­μα­τική κυβέρ­νηση δύο ή περισ­σο­τέ­ρων κομ­μά­των η οποία θα στη­ρί­ζε­ται σε μία ισχυρή κοι­νο­βου­λευ­τική πλειο­ψη­φία ούτως ώστε οι μεταρ­ρυθ­μί­σεις που θα χτίσουν τη μετα­μνη­μο­νιακή Ελλάδα να είναι προϊόν ευρύ­τε­ρης συναί­νε­σης και η εκλογή Προ­έ­δρου της Δημο­κρα­τίας το 2020 να μην μπορεί να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί ως εργα­λείο πολι­τι­κής εκτρο­πής όπως συνέβη στο πρό­σφατο παρελ­θόν.

Με αυτό το δεδο­μένο και έχοντας διδα­χθεί από την πολύ­χρονη κρίση ότι η ανά­καμψη της οικο­νο­μίας περνάει από την προ­σέλ­κυση επεν­δύ­σεων, η οποία επι­τυγ­χά­νε­ται μόνο μέσα σε ένα περι­βάλ­λον σταθερό που εμπνέει εμπι­στο­σύνη, θεωρώ ότι η συμ­με­τοχή της παρά­τα­ξής μας σε μία κυβέρ­νηση ευρύ­τε­ρης συνερ­γα­σίας απο­τε­λεί ύψιστο εθνικό καθήκον. Με δύο απα­ραί­τη­τες προ­ϋ­πο­θέ­σεις. Πρώτον, ο ελλη­νι­κός λαός να μας τιμήσει με την ψήφο του ώστε το εκλο­γικό ποσοστό που θα δια­μορ­φω­θεί με το κλεί­σιμο της κάλπης να ερμη­νεύ­ε­ται ως εντολή άσκησης κυβερ­νη­τι­κής εξου­σίας. Η δια­τή­ρηση των ποσο­στών μας στα επίπεδα των εκλο­γι­κών ανα­με­τρή­σεων του 2015 θα πρέπει να εκλη­φθεί ως εντολή περιο­ρι­σμού σε αντι­πο­λι­τευ­τικά καθή­κο­ντα. Δεύ­τε­ρον, η όποια κυβερ­νη­τική συνερ­γα­σία θα πρέπει να στη­ρί­ζε­ται σε συγκε­κρι­μένη προ­γραμ­μα­τική συμ­φω­νία. Στόχος μας είναι η δημιουρ­γία ενός πλαι­σίου που θα επι­τρέ­ψει στη χώρα να επι­στρέ­ψει στον πυρήνα των ανε­πτυγ­μέ­νων χωρών και των σύγ­χρο­νων ευρω­παϊ­κών δημο­κρα­τιών, όχι ο δια­μοι­ρα­σμός των υπουρ­γείων και η απλή δια­χεί­ριση της φτώ­χειας μας.

Ποια είναι η άποψή σας για το Μετα­φο­ρικό Ισο­δύ­ναμο; Οι κυβερ­νώ­ντας δήλωσαν ότι μπορεί να αντι­κα­τα­στή­σει την κατάρ­γηση του μειω­μέ­νου ΦΠΑ στα νησιά και τόσο οι νησιώ­τες όσο και οι επι­χει­ρή­σεις που έχουν νησιω­τικό ΑΦΜ να κάνουν αίτηση και να εισπράτ­τουν πίσω χρήματα. Συμ­φω­νείτε με αυτό το μέτρο;

Το Μετα­φο­ρικό Ισο­δύ­ναμο ήταν ένα όραμα έμπνευ­σης του αεί­μνη­στου Τάσου Αλιφέρη ως μέτρο ενί­σχυ­σης της νησιω­τι­κής οικο­νο­μίας το οποίο είχε χαρα­κτήρα καθαρά συμπλη­ρω­μα­τικό με τις υπό­λοι­πες διευ­κο­λύν­σεις που παρέ­χο­νταν στους κατοί­κους νησιω­τι­κών περιο­χών, όπως το μέτρο του μειω­μέ­νου συντε­λε­στή ΦΠΑ, που θεσμο­θε­τή­θηκε επί κυβερ­νή­σεων ΠΑΣΟΚ και πρω­θυ­πουρ­γίας Ανδρέα Παπαν­δρέου. Έχει κατα­στεί πλέον σαφές ότι δεν πρό­κει­ται για ζήτημα ευνοϊ­κής μετα­χεί­ρι­σης, αλλά για ένα μέτρο που δια­σφα­λί­ζει τη συνει­σφορά των Ελλήνων πολιτών χωρίς δια­κρί­σεις στα δημόσια βάρη σύμφωνα άλλωστε και με τις επι­τα­γές του άρθρου 101 παρ. 4 του Συντάγ­μα­τος.

Το μέτρο του Μετα­φο­ρι­κού Ισο­δυ­νά­μου, εφαρ­μό­ζε­ται πιλο­τικά αυτή τη στιγμή από την κυβέρ­νηση με προ­χει­ρό­τητα και τρόπο καθαρά επι­κοι­νω­νιακό, ενώ τα οφέλη για την νησιω­τική οικο­νο­μία σε επίπεδο αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας και κόστους δια­βί­ω­σης είναι αναι­μικά έως ανύ­παρ­κτα και σε καμία περί­πτωση δεν μπορεί να λει­τουρ­γή­σει το μέτρο αυτό ως αντι­στάθ­μι­σμα για την απώλεια του μειω­μέ­νου συντε­λε­στή ΦΠΑ, η απο­κα­τά­σταση του οποίου κρί­νε­ται επι­βε­βλη­μένη. Είναι δίκαιο, ας γίνει πράξη!

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.