Συνεντεύξεις

Νικηφόρος Παπανικόλας: «Το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει και ανακτά τη θέση του στον πολιτικό χάρτη, ως ο κύριος ιδεολογικός αντίπαλος της Ν.Δ.»

Για τους στόχους του ΠΑΣΟΚ για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις με τον πρώτο εξ αυτών να είναι η κατάληψη της δεύτερης θέσης στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, μιλάει σήμερα στην ‘δ’ ο τομεάρχης (γραμματέας) Νησιωτικής Πολιτικής του κόμματος, κ. Νικηφόρος Παπανικόλας.
Με την ιδιότητά του ως επικεφαλής της παράταξης ‘Νέα Εποχή στο Νότιο Αιγαίο’ συμφωνεί με την διενέργεια νέας απογραφής με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να αποτυπωθεί ο πραγματικός αριθμός των ελαφιών και να τεθεί το ζήτημα στην πραγματική του βάση ενώ, σχετικά με την μετάπτωση των Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου, Κω και Λέρου στο Εθνικό Κτηματολόγιο από την 01-08-2024, εκτιμά ότι πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη.
• Να ξεκινήσουμε από το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, και να σας ζητήσω μια εκτίμηση για το φλέγον ζήτημα με τα ελάφια. Στην τελευταία συνεδρίαση, και με την παρουσία αντιπροσωπείας των αγροτών, ψηφίστηκε η εκπόνηση μελέτης για την μείωση του πληθυσμού στη Ρόδο. Πρέπει να ελεγχθεί το θέμα;
Πριν την 4η τακτική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 20-02-2024 στη Ρόδο, ανελάβαμε σαν παράταξη την πρωτοβουλία να συναντηθούμε με αντιπροσωπεία των γεωργών και κτηνοτρόφων του νησιού μας στο χώρο που διαδήλωναν έξω από κτήριο της Περιφέρειας προκειμένου να ενημερωθούμε για τα αιτήματά τους και να ανταλλάξουμε απόψεις ως προς τα ζητήματα που τους ταλαιπωρούν. Είναι δεδομένο ότι οι αγρότες σε όλη την ελληνική επικράτεια αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με το κόστος παραγωγής και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Πέραν, όμως, των ζητημάτων που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα στο σύνολό του, οι αγρότες της Ρόδου έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον το μείζον και διαχρονικό ζήτημα του υπερπληθυσμού των ελαφιών που οδηγεί σε μαζική καταστροφή των καλλιεργειών και απειλεί με αφανισμό τον αγροτικό κόσμο του νησιού. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο πληθυσμός των ελαφιών στη Ρόδο ανέρχεται σε 6.284, ωστόσο, προκύπτει εμπειρικά ότι ο αριθμός είναι υπερπολλαπλάσιος και ενδεχομένως ξεπερνά τις 20.000. Με αυτά τα δεδομένα, με πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης αποφασίσαμε μέσω του περιφερειακού συμβουλίου να στείλουμε ενσυνείδητα ένα ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, λέγοντας ότι αφενός δεν αποδεχόμαστε τα ευρήματα της μελέτης και επιθυμούμε τη διενέργεια νέας με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να αποτυπωθεί ο πραγματικός αριθμός των ελαφιών και να τεθεί το ζήτημα στην πραγματική του βάση και αφετέρου ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι η μείωση του αριθμού των ελαφιών.
• Σχετικά με την εναρμόνιση με την υπόλοιπη Ελλάδα της διαδικασίας χάραξης των ορίων αιγιαλού και παραλίας στη Δωδεκάνησο, ενόψει της επικείμενης μετάπτωσης των Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου και Κω – Λέρου στο Εθνικό Κτηματολόγιο, πώς βλέπετε να εξελίσσεται η διαδικασία;
Η μετάπτωση των Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου, Κω και Λέρου στο Εθνικό Κτηματολόγιο από την 01-08-2024 είναι μία πολύ θετική εξέλιξη, η οποία θα ενισχύσει τη διαφάνεια, τον εκσυγχρονισμό και την αποδοτικότητα του Κτηματολογίου μας και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη των νησιών μας. Η εναρμόνιση της νομοθεσίας με την υπόλοιπη Ελλάδα έρχεται ως φυσικό επακόλουθο της μετάπτωσης και είναι θέμα ευρύτερης ασφάλειας του δικαίου. Η συζήτηση όμως δεν μπορεί να περιοριστεί σε νομικά πλαίσια. Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία χάραξης αιγιαλού και παραλίας στα Δωδεκάνησα πρέπει να γίνει μια πιο ουσιαστική συζήτηση. Να εξετάσουμε τι αλλάζει επί της ουσίας, τι ορίζει ο Κτηματολογικός Κανονισμός Δωδεκανήσου που καταργείται και τι ορίζει ο Ν. 2971/2001 που ξεκινάει να ισχύει. Ένα πρώτο δεδομένο που δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε είναι ότι ο Κτηματολογικός Κανονισμός εισάγει ένα αντικειμενικό κριτήριο στον καθορισμό της χάραξης αιγιαλού και παραλίας με την επιπλέον ζώνη των 12 μέτρων, ενώ ο Ν.2971/2001 μιλάει για μια ζώνη ξηράς με πλάτος μέχρι και πενήντα (50) μέτρα που καθορίζεται από την οριογραμμή του αιγιαλού, σύμφωνα με την κρίση της αρμόδιας επιτροπής. Άρα υπάρχει υποκειμενικό κριτήριο. Επιπλέον, ο Κτηματολογικός Κανονισμός προστάτευε την ιδιωτική ιδιοκτησία, ενώ η προστασία αυτή δεν παρέχεται από το Ν.2971/2001 που προβλέπει την απαλλοτρίωση ιδιωτικών εκτάσεων. Τέλος, δεν διαφαίνεται κάποιο προφανές όφελος για το Δημόσιο, αφού ναι μεν οι εκτάσεις που μέχρι χτες αποτελούσαν παραλία περνάνε στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και μπορούν να εκποιηθούν, αλλά ταυτόχρονα το Δημόσιο θα κληθεί να καταβάλει αποζημιώσεις στις περιπτώσεις που θα χρειαστεί να απαλλοτριώσει ιδιωτικές εκτάσεις. Επομένως, θεωρώ πως η εναρμόνιση με την υπόλοιπη Ελλάδα στη διαδικασία χάραξης αιγιαλού και παραλίας αποτελεί περισσότερο αναγκαίο κακό, παρά μια καλή προοπτική.
• Ποια άλλα θέματα θα φέρει η δική σας παράταξη προς συζήτηση, εκτιμώντας ότι πρέπει να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις για λύσεις στο Νότιο Αιγαίο;
Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που αξίζει να συζητηθούν στο περιφερειακό συμβούλιο. Θεωρώ επί της αρχής ότι θα ήταν λάθος να μπούμε σε μία διαδικασία ιεράρχησης και διαχωρισμού των θεμάτων, σε σημαντικά ή λιγότερο σημαντικά. Εμείς, σαν παράταξη, λειτουργώντας στο πλαίσιο που επιβάλλει ο θεσμικός μας ρόλος, αναδεικνύουμε και φέρνουμε κάθε φορά προς συζήτηση, τα θέματα εκείνα που απασχολούν τα νησιά κα τους κατοίκους. Μας απασχολούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ζητήματα υγείας στο νησιωτικό χώρο, τα θέματα των υποδομών, των συγκοινωνιών, της διαχείρισης αποβλήτων και φυσικά της προστασίας του περιβάλλοντος. Παράλληλα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας βρίσκεται η τουριστική ανάπτυξη, η αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, η στοχευμένη και επιτυχημένη προβολή του, όπως και ο παραγωγικός συνδυασμός του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα. Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεσή μας είναι να συμβάλλουμε στο δημόσιο διάλογο με απόψεις, επισημάνσεις, παρατηρήσεις και πρωτοβουλίες, πάνω σε μία δημιουργική λογική που σκοπό θα έχει να προσθέσει και όχι να αφαιρέσει.
• Στα του ΠΑΣΟΚ, πώς προετοιμάζεται το κόμμα ενόψει των ευρωεκλογών; Θα περιλαμβάνεται (προτεινόμενο) πρόσωπο από τα Δωδεκάνησα για το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ;
Το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει σαφείς στόχους για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις με τον πρώτο εξ αυτών να είναι η κατάληψη της δεύτερης θέσης στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 με σημαντικό ποσοστό που θα δίνει το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει και ανακτά τη θέση του στον πολιτικό χάρτη, ως ο κύριος ιδεολογικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας, ως η μόνη αξιόπιστη πολιτική δύναμη που μπορεί να διαμορφώσει την εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.
Επομένως, το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές μέσα από ένα εξωστρεφές πρόγραμμα δράσεων με σκοπό την παραγωγή ουσιαστικού πολιτικού λόγου τόσο αναφορικά με τα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, όπως είναι η ακρίβεια, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, τα προβλήματα στέγασης νέων ζευγαριών, όσο και αναφορικά με την ίδια την Ευρώπη. Να καταστήσουμε σαφείς τις θέσεις και το όραμά μας για το μέλλον της Ευρώπης και το ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.
Το πρώτο δείγμα γραφής από τα πρόσωπα που έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του Κινήματος, είναι ξεκάθαρα θετικό, διότι πρόκειται για πολιτικές υποψηφιότητες, με κύρος και ήθος, που αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας. Πιστεύω ότι το ίδιο αντιπροσωπευτικό θα είναι και γεωγραφικά, με την υποψηφιότητα από τα Δωδεκάνησα να θεωρείται δεδομένη, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι από τις περιφερειακές παρατάξεις που συμμετείχαν στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές με μόνη την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, η δική μας παράταξη στο Νότιο Αιγαίο έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό πανελλαδικά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου