Ειδήσεις

“Οι μετανάστες έχουν πλέον εγκατασταθεί στα νησιά”

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής,Γιάννης Μουζάλας μιλά στον Αιμίλιο Περδικάρη για το μεταναστευτικό και τους πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου.

Για τις προσφυγικές ροές

«Αύξηση ροών δεν υπάρχει, σε αυτό είμαι κάθετος. Θέλω απλά να σας υπενθυμίσω ότι πέρσι οι ροές αυτήν την εποχή ήταν από 5.000 μέχρι 8.000 την ημέρα. Αφότου υπεγράφη η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας, οι ροές είναι από 70 μέχρι 100 άτομα την ημέρα, επομένως όλος αυτός ο θόρυβος για αύξηση των ροών στο Αιγαίο, αποτελεί μία αναίδεια. Μας ανησυχούν οι εξελίξεις στην Τουρκία, οποιαδήποτε αστάθεια στην περιοχή μπορεί να κλονίσει αυτή την τόσο ευαίσθητη συμφωνία, που τόσο καλή απεδείχθη όμως για τη πατρίδα μας».

Για την κατάσταση στα νησιά

«Έχει μαζευτεί ένας αριθμός ανθρώπων, ο οποίος τις παλαιότερες εποχές μπορεί να ήταν πολύ περισσότερος, αλλά ήταν ανανεούμενος πληθυσμός. Τώρα είναι ένας πληθυσμός που έχει εγκατασταθεί εκεί πάνω. Αυτό δημιουργεί πια δυσκολίες στη συνύπαρξη με τον ντόπιο πληθυσμό. Πρέπει να ισορροπήσουμε τα δικαιώματα του πληθυσμού με τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων. Στα νησιά αυτή η ισορροπία έχει χαθεί και προς τις δύο πλευρές.

Ήδη αρχίζουμε μεταφορές στην Αθήνα ανθρώπων και οικογενειών από αυτόν τον πληθυσμό, οι οποίοι εκπίπτουν από τη συμφωνία, δεν πρόκειται δηλαδή να επιστραφούν στη Τουρκία. Επίσης θα επιστρέψουμε και θα θέσουμε υπό κράτηση αυτούς που συμμετέχουν σε βανδαλισμούς και στη μικροεγκληματικότητα που αναπτύσσεται. Θα αυξηθεί η αστυνόμευση στα νησιά».

Για την ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου στο προσφυγικό

«Όταν βγαίνουν οι ευρωπαικοί θεσμοί και λένε ότι η Ευρώπη έχει Plan Α, το να εφαρμοστεί η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας, θα υπέσκαπτε τη συμφωνία, να βγούμε εμείς και να πούμε ότι έχουμε Plan Β…;»

Για τους Τούρκους παρατηρητές στο Αιγαίο και αν έχουν αποχωρήσει μετά το πραξικόπημα

«Σύντομα θα έρθουν, ο θεσμός παραμένει.»

Για την δημιουργία camp στη Κρήτη

«Αυτήν την εβδομάδα ολοκληρώνουμε τον καινούριο σχεδιασμό Camp, μικροί πληθυσμοί, ισομοιρασμένοι περίπου σε όλη την Ελλάδα.

Ζήτησα από τον περιφερειάρχη και τους Δημάρχους (στην Κρήτη) να μας προτείνουν χώρους, μέσα στους οποίους θα πάμε, αν χρειαστεί, 2.000 άτομα, το νωρίτερο Νοέμβριο-Δεκέμβριο». 

ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου