Ειδήσεις

Από Σεπτέμβριο και… βλέπουμε η μετάβαση στο πλαστικό χρήμα

Υποτίθεται πως θα ήταν νόμος του κράτους ως τις 5 Αυγούστου – Ακόμη συνεδριάζει ειδική Επιτροπή που συγκροτήθηκε για να εκπονήσει το σχέδιο μετάβασης στο νέο καθεστώς πληρωμών – “Πέφτουν κορμιά” στο υπουργείο Οικονομικών για τις αλλαγές στους κανόνες πληρωμών και την απαγόρευση των μετρητών

Σε… γεφύρι της Άρτας τείνει να εξελιχθεί το σχέδιο επιβολής των τραπεζικών πληρωμών και του περιορισμού των πληρωμών με μετρητά.

Ενώ ο πρωθυπουργός έλεγε δημόσια πως το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα θα ήταν νόμος του κράτους ως τις 5 Αυγούστου το αργότερο (ημερομηνία κατά την οποία, όπως ήταν προγραμματισμένο έκλεισε η Βουλή για τις θερινές διακοπές), στο υπουργείο Οικονομικών ακόμα συνεδριάζει (και άγνωστο για πόσο ακόμη) η ειδική Επιτροπή που συγκροτήθηκε πριν από 10 μήνες ακριβώς, για να εκπονήσει το σχέδιο μετάβασης στο νέο καθεστώς πληρωμών στη χώρα μας.

Καθώς η Βουλή έκλεισε, η όποια νομοθετική ενέργεια αναβάλλεται πλέον για Σεπτέμβριο το νωρίτερο.

Ακόμα χειρότερα όμως για την τύχη του μέτρου, στο υπουργείο Οικονομικών «πέφτουν κορμιά» καθώς αλλάζουν διαρκώς τα πρόσωπα που συγκροτούν την ειδική Επιτροπή, η σύνθεση της οποίας αλλάζει ξανά.

Μόλις χθες, 11 Αυγούστου, δημοσιοποιήθηκε απόφαση του Γενικού Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων κυρίου Γιώργου Πιτσιλή, η οποία φέρνει αλλαγές στην Ομάδα Εργασίας του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ασχολείται με «την επεξεργασία κοστολογημένου σχεδίου για την προώθηση και τη διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών».

Η Επιτροπή συγκροτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2015.

Με τη χθεσινή απόφαση της ΓΓΔΕ όμως:

-Αντικαθίσταται ο Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας κύριος Ηλίας Ξηρουχάκης. Στη θέση του «για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα της θητείας της Ομάδας» ορίζεται αντικαταστάτης ο κ. Απόστολος Μπούτος.

-Απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του στην Ομάδα Εργασίας, ο αναπληρωτής Συντονιστής, Αριστομένης Κωτσάκης. Στην θέση του ορίζεται «για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα της θητείας της Ομάδας» ο κ. Γεώργιος Λασκαρίδης.

Πέραν από την αλλαγή φρουράς στην Επιτροπή, είναι προφανές ότι το έργο της δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αφού η απόφαση αναφέρεται στο «υπόλοιπο χρονικό διάστημα της θητείας της Ομάδας».

Αυτό δείχνει πως οι νέοι κανόνες χρήσης των μετρητών που θέλει να νομοθετήσει η κυβέρνηση είναι ακόμη στον αέρα, «για υπόλοιπο χρονικό διάστημα της θητείας της Ομάδας» τουλάχιστον μέχρι να παραδώσει το πόρισμα και τις προτάσεις της για το πώς θα γίνει η μετάβαση στο νέο σύστημα υποχρεωτικών τραπεζικών πληρωμών.

newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου