Ειδήσεις

Αθώος ο Γκίκας Χαρδούβελης για την παράλειψη υποβολής πόθεν έσχες

Δεν τιμώρησε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, και μάλιστα με ομόφωνη απόφασή του, τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, για την παράλειψη υποβολής πόθεν έσχες.
Η υπόθεση Χαρδούβελη – ο οποίος έδωσε το «παρών» στο δικαστήριο- αφορούσε στη μη υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες κατά την περίοδο 2011-2012, όταν ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρώην Πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου.
«Δεν ήξερε, δεν είχε ενημερωθεί ότι είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης ως προϊστάμενος γραφείου πρωθυπουργού το 2011-2012. Η περίπτωση του δεν αναφέρεται ρητά στο νόμο. Εν τέλει υπέβαλε βέβαια. Για πέντε μήνες είχε τη θέση. Από Ιανουάριο μέχρι Μάιο του 2012. Επειδή η σύζυγος του είναι αμερικανίδα πολίτης, είναι υποχρεωμένος να κάνει φορολογική δήλωση στην Αμερική. Άρα δεν του ήταν τίποτα, αν το ήξερε, να υποβάλλει και στην Ελλάδα» ανέφερε ο συνήγορος του κ. Παναγιώτης Κουρελέας.
Πρόεδρος: Ο κύριος κατηγορούμενος ήταν υπουργός οικονομικών κάποτε; Είναι το ίδιο πρόσωπο, έτσι;
Συνήγορος: Βεβαίως.
Π: Πώς ανιχνεύθηκε ότι δεν είχε υποβάλλει δήλωση πόθεν έσχες;
Σ: Κάποια στιγμή βγήκε ένα δημοσίευμα που έλεγε ότι ίσως ήταν υπόχρεος και δεν είχε υποβάλει δήλωση, και εκείνος έσπευσε και υπέβαλε και ακολουθήθηκε η γνωστή πορεία. Το δημοσίευμα βγήκε το 2015. Εκείνος είχε υποβάλλει από το 2014 ως ΥΠΟΙΚ βέβαια.
Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ο εκπρόσωπος του Ποταμιού κ. Δημήτρης Τσιόδρας. «Την εποχή εκείνη ήμουν προϊστάμενος του γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού. Δεν είχαμε καμία απολύτως ειδοποίηση εκείνο το διάστημα ότι πρέπει να υποβάλλουμε δήλωση πόθεν έσχες. Εγώ υποβάλλω δήλωση ως δημοσιογράφος. Η Ένωση ενημερώνει όμως συνεχώς!»
Εισαγγελέας: Ας πούμε πως υπάρχει αμελής συμπεριφορά σε τόσο υψηλό κλιμάκιο του κράτους, δεν υπάρχει κάποιος να υπενθυμίζει;
Μ: Δεν υπήρξε καμία απολύτως ενημέρωση. Όταν έχεις διατελέσει στην ίδια θέση πριν κάποια χρόνια και επανέρχεσαι… Δεν ήξερε και δεν του είπε κανείς. Οι δηλώσεις στο μεταξύ υποβάλλονται τον Ιούνιο, και έφυγε Μάιο. Ενδεχομένως αν έμενε έως τότε, να είχε γίνει κάποια συζήτηση.
Ο ίδιος ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε άγνοια. «Δεν γνώριζα ότι έπρεπε να υποβάλλω δήλωση πόθεν έσχες. Δεν ξέρω τι έκαναν οι προηγούμενοι», ανέφερε στην απολογία του.
Πρόεδρος: Ρωτήσατε τον προηγούμενο αν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης;
Χ: Δεν μου παρέδωσε κανείς. Παραλάβαμε χάος… Μου ζήτησε ο κ. Παπαδήμος να αναλάβω. Δεν είχαμε παράδοση και παραλαβή. Μόλις κατάλαβα ότι υπήρχε περίπτωση να είμαι υπόχρεος, υπέβαλα αμέσως. Υφίσταμαι έναν ανελέητο έλεγχο από τις αμερικανικές αρχές. Τα είχα έτοιμα. Επειδή είχα κάνει την ίδια δουλειά από το 2000-2004 και δεν έπρεπε να κάνω, έπεσα από τα σύννεφα όταν έμαθα ότι πρέπει να το κάνω. Εγώ στην κυβέρνηση πήγα με διάθεση να βοηθήσω
Π: Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες!
Την απαλλαγή του κατηγορουμένου είχε προτείνει ο εισαγγελέας της έδρας. «Δεν υπήρχε δόλια προαίρεση αλλά αμελής συμπεριφορά. Πρέπει να μείνει ατιμώρητος», είπε μεταξύ άλλων.
BHMA

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου