Ρεπορτάζ

Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών

Σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου η πρώην πρόεδρος της ΡΟΔΩΝ ΑΕ κ. Ρένα Μαντικού, που κρίθηκε ένοχη παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.
Αθώοι κρίθηκαν οι συγκατηγορούμενοι της και πρόεδροι της ίδιας επιχείρησης κ.κ. Γ. Χατζημανώλης και Τσαμπίκος Τριομμάτης.
Η κ. Ειρήνη Μαντικού φέρεται ειδικότερα, στο χρονικό διάστηµα από 23 Μαρτίου 2007 έως 14 Ιουλίου 2009, να παραβίασε τις διατάξεις του άρ. 21 παρ. 1-4, 8, 9 και 15 Ν. 2190/1994 προσλαµβάνοντας χωρίς την τήρηση της διαδικασίας του άρ. 21 του ως άνω νόµου και χωρίς την έγκριση του γενικού γραµµατέα της Περιφέρειας, 28 υπαλλήλους.
Η ίδια χθες απολογούμενη υπεραμύνθηκε των διαδικασιών που ακολούθησε για την πρόσληψη των υπαλλήλων, τονίζοντας ότι αφενός δημοσιεύθηκε προκήρυξη για την πρόσληψη μέρους των υπαλλήλων, ορισμένοι προσελήφθησαν με συμβάσεις που επέτρεπε η νομοθεσία, ενώ σε 4 περιπτώσεις έγιναν προσλήψεις μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
Ο δεύτερος κ. Γ. Χατζηµανώλης εφέρετο να προσέλαβε τους ίδιους υπαλλήλους εντός του ίδιου ηµερολογιακού έτους µε συµβάσεις ορισµένου χρόνου και µε σκοπό να προσπορίσει παράνοµο οικονοµικό όφελος στους προσλαµβανοµένους.
Ο ίδιος απολογούμενος ισχυρίστηκε ότι με το που ανέλαβε αντιμετώπισε προβλήματα στη λειτουργία της εταιρείας γιατί μετά την υποχρεωτική απόλυση 40 συμβασιούχων δεν μπορούσε να λειτουργήσει την εταιρεία με αποτέλεσμα να προχωρήσει στην πρόσληψη 3 ατόμων με 4μηνη σύμβαση αφού πρώτα έλαβε προφορικές διαβεβαιώσεις από τους νομικούς συμβούλους της εταιρείας και του δήμου, ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, τον δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο.
Τόνισε επίσης ότι η συμβασιούχος, που προκάλεσε την έρευνα του ΑΣΕΠ, είχε αξιώσει μετά την απόλυσή της αποζημίωση ύψους 40.000 ευρώ, η εταιρεία κατέθεσε στο Παρακαταθηκών και Δανείων 15.000 ευρώ και όταν δικαστικώς αναγνωρίστηκε ότι ήταν δικαιούχος αποζημίωσης 7.000 ευρώ περίπου και δεν της δόθηκαν τα χρήματα, που ήθελε, τότε προχώρησε σε καταγγελία.
Ο κ. Τσαµπίκος Τριοµµάτης φερόταν κατά το χρονικό διάστηµα από 22 Φεβρουαρίου 2010 έως 28 Φεβρουαρίου 2011 να παραβίασε τις διατάξεις του άρ. 21 παρ. 1-4, 8, 9 και 11 Ν. 2190/1994 προσλαµβάνοντας χωρίς την τήρηση της διαδικασίας του άρ. 21 του ως άνω νόµου και χωρίς την έγκριση του γενικού γραµµατέα της Περιφέρειας, 6 άτοµα.
Ο ίδιος απολογούμενος ισχυρίστηκε ότι παρέλαβε μια εταιρεία με πολλά διαχειριστικά προβλήματα και ότι δεν είχε ούτε ένα άτομο προσωπικό με αποτέλεσμα να ζητήσει από ένα εκ των υιών του να τον βοηθήσει και να δεχτεί καταιγισμό δημοσιευμάτων για δήθεν παράνομη πρόσληψη του.
Τόνισε ότι για την πρόσληψη των 6 υπαλλήλων υπήρξε άμεση και επιτακτική ανάγκη και ότι είχε ζητήσει αρμοδίως άδειες από όλους τους φορείς ενώ είχε και την έγκριση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.
Θυµίζουµε ότι για την υπόθεση είχαν ασκηθεί αρχικώς ποινικές διώξεις για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση κατά 25 ατόµων που υπηρέτησαν στα διοικητικά συµβούλια της δηµοτικής επιχείρησης “ΡΟΔΩΝ ΑΕ” ως πρόεδροι και µέλη, συµπεριλαµβανοµένων δηµοτικών συµβούλων και πρώην δηµάρχων του Δήµου Ροδίων.
Η έρευνα του ΑΣΕΠ κινήθηκε µετά από καταγγελία που έγινε τον Μάιο του 2010 από συµβασιούχο, που απασχολούσε η επιχείρηση στο παρελθόν, η οποία µάλιστα στράφηκε δικαστικώς εναντίον της µε αίτηµα την ακύρωση της απόλυσής της αλλά και την καταβολή δεδουλευµένων, που, όπως ισχυρίστηκε, εδικαιούτο.
Σύµφωνα µε την καταγγελία είχαν προσληφθεί παρανόµως 22 άτοµα τα οποία και κατονόµασε. Από τον έλεγχο του ΑΣΕΠ διαπιστώθηκε ότι προσλήφθησαν κατά τα έτη 2007, 2008, 2009 και 2010 24 άτοµα µε διαδοχικές συµβάσεις. Προέκυψε εξάλλου ότι οι πρόεδροι της δηµοτικής επιχείρησης προέβησαν στην πρόσληψη προσωπικού κατά παράβαση των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 2 της 33/2006 ΠΥΣ και του άρθρου 21 του Ν. 2190/1994, όπως αυτές τροποποιήθηκαν, συµπληρώθηκαν και ισχύουν. Ορισµένοι εκ των παρανόµως προσληφθέντων υπαλλήλων είχαν προσφύγει ενώπιον του Μονοµελούς Πρωτοδικείου Ρόδου διεκδικώντας δεδουλευµένες αποδοχές. Ενώπιον του Μονοµελούς είχαν προσφύγει ειδικότερα 23 πρώην υπάλληλοι της εταιρείας διεκδικώντας δεδουλευµένα ύψους 70.877,14 ευρώ και την επαναπρόσληψή τους ως αορίστου χρόνου.
4 εξ’ αυτών παραιτήθηκαν των αξιώσεών τους και εξασφάλισαν βεβαιώσεις προς τούτο από τον εκκαθαριστή δηµοτικό σύµβουλο µε σκοπό να τις υποβάλουν στον ΟΑΕΔ για να επιτύχουν την υπαγωγή τους στο ταµείο ανεργίας.
Με την ίδια έκθεση είχε ζητηθεί να καταλογισθεί στους διατελέσαντες προέδρους της εταιρείας το σύνολο των αποδοχών που καταβλήθηκαν στο παρανόµως προσληφθέν από αυτούς προσωπικό.
Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι τέτοιος καταλογισμός δεν έχει γίνει.
Η υπόθεση αναµένεται να έχει συνέχεια και σε επίπεδο Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σηµειώνεται ότι η πράξη καταλογισµού κοινοποιείται υποχρεωτικώς στο Α.Σ.Ε.Π., σύµφωνα µε την παρ. 15 του άρθρου 21 του Ν.2190/1994, όπως συµπληρώθηκε µε το άρθρο 5 του Ν. 2527/1997.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου