Ειδήσεις

Τουρκία: Θα προασπίσουμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο-Κύπρο-Μεσόγειο

Η νέα εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας επανέλαβε και τα περί Γαλάζιας Πατρίδας

Ενημέρωση για τις εξελίξεις σε Αιγαίο, Κύπρο και ανατολική Μεσόγειο παρείχε σήμερα η νέα εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, Σεμπνέμ Ακτόπ.

Κατά την ενημέρωση, όπως μετέδψσε η ανταποκρίτρια του Open Tv Μαρία Ζαχαράκη, η εκπρόσωπος Τύπου επανέλαβε τα περί Γαλάζιας Πατρίδας, καθώς και την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προασπίσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της στις θάλασσες γύρω της.

«Με τον ίδιο αποφασιστικό τρόπο συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες και των συμφερόντων μας τόσο στον εναέριο χώρο, όσο και στην αποκαλούμενη Γαλάζια Πατρίδα μας».

Η Σεμπνέμ Ακτόπ σημείωσε ότι η Τουρκία επιζητεί πάντα την επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και την ύπαρξη πάντοτε μίας προσέγγισης που στόχο έχει την ειρήνη, φιλία και συνεργασία. «Με αυτή την έννοια, στην Κύπρο, το Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κανένα βήμα χωρίς την Τουρκία και κανένα τετελεσμένο. Τονίζουμε με κάθε ευκαιρία ότι κανένα σχέδιο στην περιοχή δεν θα έχει επιτυχία χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας στη θάλασσα με κάθε τρόπο. Και παρακολουθούμε από κοντά όλες τις εξελίξεις σε αυτό το θέμα.  Με την επιχείρηση ‘Ασπίδα της Μεσογείου’ στην ανατ. Μεσόγειο, το πολεμικό μας ναυτικό συνεχίζει να προστατεύει και να υποστηρίζει τα ερευνητικά μας πλοία και τις πλατφόρμες γεώτρησης στην ανατολική Μεσόγειο, διασφαλίζοντας παράλληλα τη θαλάσσια ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο και προστατεύοντας τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τα συμφέροντά μας», υποστήριξε για άλλη μια φορά η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Επιπλέον, τόνισε ότι η Τουρκία συνεχίζει την ενίσχυση της αμοιβαίας συνεργασίας στην περιοχή της ανατ. Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της ‘Νότιας Κύπρου’, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία. «Στο πλαίσιο αυτό, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και να εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια στην Κύπρο στο πλαίσιο της διεθνούς συνθήκης για τις εγγυήσεις και τις συμμαχίες».

Τέλος, η  εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στην αερο-ναυτική άσκηση ‘Γαζάζια Πατρίδα’ που πρόκειται να διεξαχθεί μεταξύ 27 Φεβρουαρίου – 8 Μαρτίου 2019 παράλληλα στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ