Τοπικές Ειδήσεις

Από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο 33χρονος πέθανε από γρίπη

Από κανένα στοιχείο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν προκύπτει ότι ο 33χρονος συμπολίτης μας, που νοσηλεύτηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, πέθανε από γρίπη.
Άξιο αναφοράς είναι μάλιστα ότι δεν νοσηλεύθηκε στην ΜΕΘ, όπου κανείς ασθενής μέχρι τώρα δεν έχει διασωληνωθεί.
Επίχρισμα από τον 33χρονο εστάλη, εν πάση περιπτώσει στο Ίδρυμα “ΠΑΣΤΕΡ” για αξιολόγηση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο 33χρονος εισήχθη στο ΓΝΡ λόγω καρδιακού προβλήματος, ενώ έπασχε και από άλλες ασθένειες, με καταπονημενο το ανοσοποιητικό του σύστημα.
Γενικώς, στο ΓΝΡ δεν έχει μέχρι τώρα διαπιστωθεί πολύ σοβαρό κρούσμα γρίπης. Ορισμένοι έχουν νοσηλευθεί ή νοσηλεύονται με πνευμονία, αλλά αυτό δεν λέει ακόμα τίποτα, ως προς τα αίτια, όπως δηλώνουν γιατροί.
Τα περιστατικά εξάλλου νοσηλείας ασθενών από πιθανή γρίπη, κυμαίνονται στα περσινά περίπου επίπεδα, πιθανολογείται ωστόσο ότι στην πορεία μπορούν να αυξηθούν. Αυτό που τονίζουν οι γιατροί είναι ότι πρέπει να εμβολιασθούν όσοι δεν το έχουν κάνει μέχρι τώρα, ιδιαιτέρως παιδιά και άτομα με προβλήματα υγείας (άτομα υψηλού κινδύνου).

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ
Με αφορμή την έξαρση της γρίπης, η οποία παρουσιάζει αυξητική τάση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από την Δ/νση Δημόσιας Υγείας, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:
• Τί είναι η εποχική γρίπη και πως μεταδίδεται;
Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Από τους τρείς τύπος γρίπης, οι Α &Β είναι οι συνηθέστεροι ενώ ο τύπου C εμφανίζεται σπανιότερα. Η γρίπη μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο, κυρίως με τα σταγονίδια που μεταφέρονται με το βήχα και το φτέρνισμα. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες από 2-8 ώρες και μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα, μέσω της επαφής των χεριών με το άψυχο περιβάλλον όπως επιφάνειες, πόμολα, πληκτρολόγια Η/Υ, τηλέφωνο, διακόπτες, κ.α. όπου έχουν εναποτεθεί σταγονίδια με τον ιό της γρίπης. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός αυξάνουν τη μετάδοση της. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο) με έξαρση της δραστηριότητας μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.
• Ποια άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου;
Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.
Στις κατηγορίες αυτές ανήκουν:
1.Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας ( ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
2. Παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών,
3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.
4. Άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, με άσθμα, με χρόνια νοσήματα μεταβολισμού όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, με χρόνια νοσήματα του ήπατος και των νεφρών, με νοσήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού (χρόνια χρήση κορτιζόνης και νεοπλάσματα), με νευρολογικά και νευρομυϊκά νοσήματα, με νοσογόνο παχυσαρκία, με δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και παιδιά που λαμβάνουν χρονίως ασπιρίνη.
5. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
6. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, νεοσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο –Μάρτιο).
7. Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.
• Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;
• Πυρετός από 38,5οC
• Καταρροή
• Πόνος στο λαιμό
• Έντονος Βήχας
• Έντονοι μυϊκοί πόνοι
• Πονοκέφαλος
• Δυσκολία στην αναπνοή
• Έμετος ή και διάρροια σπανιότερα
Τα συμπτώματα της γρίπης ξεκινούν απότομα 1-4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες
Εάν εμφανίσουμε συμπτώματα γρίπης επισκεπτόμαστε αμέσως το γιατρό μας για να μας χορηγήσει τα κατάλληλα αντι-ιϊκά φάρμακα. Δεν πρέπει να πάρει από μόνος του κανένα αντιβιοτικό, αφού τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά στους ιούς (όπως η γρίπη) ενώ συγχρόνως δεν θα είναι δραστικά αν τα χρειαστούμε για τις επιπλοκές τις γρίπης, όπως π.χ. η πνευμονία.
• Ποια είναι τα γενικά μέτρα προστασίας από τη γρίπη;
• Ο έγκαιρος εμβολιασμός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη. Συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και κλινικά δοκιμασμένο εδώ και πολλά χρόνια και χορηγείται με απλή ιατρική συνταγή.
• Η συστηματική τήρηση των κανόνων υγιεινής
• Πλένουμε τα χέρια μας συχνά με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο αντισηπτικό.
• Καλύπτουμε το στόμα μας όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε.
• Αποφεύγουμε το συνωστισμό σε κλειστούς χώρους.
• Αν νοσήσουμε από τη γρίπη, πρέπει να παραμείνουμε σπίτι και να αποφύγουμε τους κλειστούς χώρους και τη στενή επαφή με άλλους, κυρίως με παιδιά και άτομα υψηλού κινδύνου, για χρονικό διάστημα 7 ημερών και οπωσδήποτε ένα 24ωρο μετά την πλήρη απυρεξία.
Δ/νση Δημόσιας Υγείας Δωδ/ου
Τμήμα Πρόληψης & Προαγωγής της Υγείας
& Δημόσιας Υγιεινής

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου