ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα είναι απόλυτα διασφαλισμένα, λέει ο Π. Καμμένος

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Καμμένος

Τα ελλη­νικά κυριαρ­χικά δικαιώ­ματα στο Αιγαίο και τα δικαιώ­ματα έρευνας και διά­σω­σης έχουν απο­λύ­τως δια­σφα­λι­στεί κατά τις νατοϊ­κές επι­χει­ρή­σεις για την αντι­με­τώ­πιση του προ­σφυ­γι­κού και μετα­να­στευ­τι­κού προ­βλή­μα­τος, δήλωσε μιλώ­ντας στην Ολο­μέ­λεια της Βουλής ο υπουρ­γός Εθνικής ‘Αμυνας Πάνος Καμ­μέ­νος.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, η συμ­φω­νία η οποία δια­μορ­φώ­θηκε ομόφωνα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ απο­δέ­χτηκε όλες τις ελλη­νι­κές θέσεις .

Συγκε­κρι­μένα, ο υπουρ­γός ‘Αμυνας ανέφερε, ότι στη συμ­φω­νία γίνο­νται απόλυτα σεβαστά τα όρια των εθνικών κέντρων έρευνας και διά­σω­σης. Οι ελλη­νι­κές δυνά­μεις θα επι­χει­ρούν εντός των ελλη­νι­κών χωρικών υδάτων και του ελλη­νι­κού ενα­έ­ριου χώρου και οι τουρ­κι­κές δυνά­μεις εντός των τουρ­κι­κών χωρικών υδάτων και του τουρ­κι­κού ενα­έ­ριου χώρου. Επίσης όλοι ανε­ξαι­ρέ­τως οι πρό­σφυ­γες και οι μετα­νά­στες που θα εντο­πί­ζο­νται θα επα­να­προ­ω­θού­νται στην Τουρκία.

Ο κ. Καμ­μέ­νος πρό­σθεσε ότι τη διοί­κηση της νατοϊ­κής δύναμης θα την έχει η Γερ­μα­νία, ενώ μετά από ενέρ­γειες της ελλη­νι­κής πλευράς, από τη διοί­κηση, η οποία θα είναι εναλ­λασ­σό­μενη, θα εξαι­ρεί­ται η Τουρκία, όπως και η Ελλάδα.

Ο υπουρ­γός ‘Αμυνας κατη­γό­ρησε τη Νέα Δημο­κρα­τία ότι “δεν συνεν­νο­εί­ται” και ανέφερε ότι ο ίδιος ενη­μέ­ρωσε την αρμόδια τομε­άρχη του κόμ­μα­τος Ντόρα Μπα­κο­γιάννη η οποία εκτί­μησε ότι η συμ­φω­νία κινεί­ται προς “θετική πλευρά”.

Ζήτησε τέλος από τα κόμματα της αντι­πο­λί­τευ­σης συνερ­γα­σία για τη δια­μόρ­φωση κοινής γραμμής στα εθνικά θέματα και δήλωσε ότι θα παρά­σχει όποια ενη­μέ­ρωση του ζητηθεί.

Στη συζή­τηση παρε­νέβη ο βου­λευ­τής της Νέας Δημο­κρα­τίας Νίκος Δένδιας ο οποίος κατη­γό­ρησε την κυβέρ­νηση ότι υπο­βάλ­λει αίτημα στη γερ­μα­νική πλευρά να ασκήσει διοί­κηση στο Αιγαίο, ενώ επί 12 μήνες δεν αξιο­ποιούσε τα σχέδια που υπήρχαν και με τα οποία οι ελλη­νι­κές δυνά­μεις θα μπο­ρού­σαν να προ­στα­τεύ­σουν αυτο­τε­λώς τα ελλη­νικά συμ­φέ­ρο­ντα.

Απα­ντώ­ντας ο κ. Καμ­μέ­νος είπε ότι η απόφαση για τη συγκρό­τηση νατοϊ­κής δύναμης ελήφθη την περα­σμένη εβδο­μάδα κατά την άτυπη συνά­ντηση των υπουρ­γών ‘Αμυνας στο ‘Αμστερ­νταμ, προ­κει­μέ­νου και έως ότου συγκρο­τη­θεί σαν ακτο­φυ­λακή η Frontex να απο­τρέ­πε­ται ο από­πλους των σκαφών που μετα­φέ­ρουν μετα­νά­στες από την Τουρκία, ώστε να μην πνί­γο­νται άνθρω­ποι, ούτε να χάνο­νται 10.000 παιδιά.

Εν συνε­χεία και ενώ ο υπουρ­γός ‘Αμυνας είχε απο­χω­ρή­σει, παρε­νέβη, ζητώ­ντας το λόγο “επί προ­σω­πι­κού” ο βου­λευ­τής της Νέας Δημο­κρα­τίας Γιώργος Κου­μου­τσά­κος, ο οποίος υπο­στή­ριξε ότι η νατοϊκή επι­χεί­ρηση απο­φα­σί­στηκε μεταξύ της κ. Μέρκελ και του κ. Ερντο­γάν, χωρίς η Ελλάδα να γνω­ρί­ζει κάτι και κατη­γό­ρησε την κυβέρ­νηση ότι υπέστη διπλω­μα­τική ήττα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.