Ειδήσεις

Πακέτο για ανακούφιση των αγροτών

Πακέτο μέτρων για την άμεση ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος συναντήθηκε με εκπροσώπους γεωργών και κτηνοτρόφων, που είχαν λάβει μέρος στις περυσινές αγροτικές κινητοποιήσεις.

Στη συνάντηση, το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι αγροτών από πολλές περιοχές της χώρας και είχαν την ευκαιρία να θέσουν τα προβλήματα που σχετίζονται με την επιβίωσή τους, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, η ρύθμιση των οφειλών, θέματα φορολογίας και χρηματοδοτήσεων, η τροποποίηση της νέας ΚΑΠ κ.ά., για τα οποία η πολιτική ηγεσία δεσμεύτηκε ότι θα προβεί στις ενέργειες που απαιτούνται για την επίλυσή τους

Ο αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου υπογράμμισε ότι το υπουργείο δρομολογεί σειρά μέτρων με στόχο την άμεση ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για χωράφια, αποθήκες και στάνες, η θέσπιση αφορολόγητου 12.000 ευρώ, το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος, η σταδιακή κατάργηση του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου ώστε σταδιακά να υλοποιηθεί η θεσμοθέτηση του λεγόμενου αγροτικού πετρελαίου και η επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους που είναι σχεδόν το σύνολο των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ.

Αναφορικά με την παροχή ρευστότητας, αναφέρθηκε στο πλαίσιο της ρύθμισης για τα «κόκκινα δάνεια» όπου θα περιλαμβάνονται και τα αγροτικά δάνεια και στη δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού. Επίσης, στις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν είναι η ίδρυση τράπεζας γενετικού υλικού στη Θεσσαλονίκη, η οριοθέτηση των βοσκοτόπων και η ίδρυση τράπεζας για την αξιοποίηση γης και ακινήτων.

Παράλληλα, αφού ξεκαθάρισε ότι οι κοινοτικές ενισχύσεις ούτε θα φορολογούνται ούτε θα παρακρατούνται, γνωστοποίησε ότι από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου θα είναι η δημιουργία καινούργιου θεσμικού πλαισίου για τους συνεταιρισμούς, όπως θα προκύψει έπειτα από εκτενή διάλογο.

Σε σχέση με το θέμα των αποζημιώσεων για τις πρόσφατες ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, η ηγεσία του υπουργείου τόνισε πως ήταν άμεση η κινητοποίηση για την καταγραφή των ζημιών προκειμένου εγκαίρως να καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Μάλιστα, για όσους υπέστησαν ζημιές σε εγκαταστάσεις ή εξοπλισμό, σχεδιάζεται η αξιοποίηση κονδυλίων από το τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

΄Εθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου