Απίστευτο αλαλούμ δημιουργήθηκε στους Λειψούς όταν τα rapid tests επιβεβαίωσαν 10 θετικά κρούσματα στους 22 που επισκέφθηκαν το νησί για να… αναιρεθούν τα αρχικά αποτελέσματα μέσα σε λίγες ώρες από τα μοριακά tests!
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «δ» και με βάση τα όσα δήλωσε ο δήμαρχος κ. Φώτης Μάγγος, τα rapid tests έγιναν στο ιατρείο από την αγροτική ιατρό και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι από τους 22 που ελέγχθησαν οι 10 ήταν θετικοί στον κορωνοϊό και μάλιστα ασυμπτωματικοί, γεγονός που προκάλεσε προβληματισμό γι αυτό κι ελήφθη η απόφαση να γίνουν και PCR tests. Τα νέα επιχρίσματα εστάλησαν στο νοσοκομείο της Λέρου και με βάση τα αποτελέσματα οι εννέα από τους 10 ήταν αρνητικοί στον κορωνοϊό ενώ το τεστ θα επαναληφθεί μόνο σε έναν επειδή το επίχρισμα δεν ήταν αρκετό για να εξαχθεί ασφαλές αποτέλεσμα.
Όπως είναι λογικό επικράτησε αναστάτωση στο νησί των Λειψών με τα αρχικά αποτελέσματα, με τη δημοτική αρχή να εκδίδει την Κυριακή επείγουσα ανακοίνωση με την οποία έκανε γνωστή σειρά αυστηρών μέτρων στο πλαίσιο καραντίνας, μέχρι που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των μοριακών ελέγχων το πρωί της Δευτέρας με βάση τα οποία κανένα δεν ήταν θετικό και άρα αίρονται οι αυστηροί περιορισμοί.
Η αρχική επείγουσα ανακοίνωση του Δήμου Λειψών, προέβλεπε:

1) Αυστηρή τήρηση των μέτρων απ’ όλους ανεξαιρέτως στο ακέραιο,
2) Προληπτική παραμονή σε καραντίνα όσων ταξίδεψαν πρόσφατα ή ήρθαν σε οποιαδήποτε επαφή με τα 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα, μέχρι να κάνουν το τεστ και οι ίδιοι,
3) Το δημοτικό κατάστημα και το ΚΕΠ θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό,
4) Οι γονείς να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο,
5) Στους 10 συμπολίτες μας που βγήκαν θετικοί θα ληφθούν εκ νέου δείγματα προκειμένου να γίνει μοριακός έλεγχος από δημόσιο νοσοκομείο που διαθέτει τον εξοπλισμό.
Η νεότερη ανακοίνωση ωστόσο που εκδόθηκε χθες το πρωί μετά από τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ στο νοσοκομείο της Λέρου, επανέφερε το νησί στους γνώριμους ρυθμούς της καθημερινότητας.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη «δ» ο δήμαρχος Λειψών κ. Φώτης Μάγγος, παραγγέλθηκαν νέα rapid test για το αγροτικό ιατρείο, τα οποία θα διεξαχθούν στους επόμενους επισκέπτες που θα φτάσουν στο νησί. Τα rapid tests επρόκειτο να φτάσουν χθες το νησί με το καταμαράν.
Με βάση τα όσα είπε ο δήμαρχος του νησιού, οι κάτοικοι που αρχικά είχαν διαγνωστεί θετικοί και στη συνέχεια αρνητικοί, δεν υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό καθώς το μοριακό τεστ είναι πιο αξιόπιστο από το rapid test.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ