ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν είδαν… «άσπρη μέρα» οι έμποροι τις γιορτές – Ρόδος πτώση έως 40%-Κως έως 10%

news room 3 λεπτά ανάγνωση

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕΜΥ- ΕΣΕΕ για την κίνηση της αγοράς την περίοδο των Χρι­στου­γέν­νων, οι πωλή­σεις που παρου­σί­α­σαν φέτος στην πλειο­νό­τητά τους οι επι­χει­ρή­σεις λια­νι­κού εμπο­ρίου ήταν χαμη­λό­τε­ρες σε σύγκριση με το 2013.

Συγκε­κρι­μένα, σημειώ­νει σε έκθεσή της η Ελλη­νική Συνο­μο­σπον­δία Εμπο­ρίου και Επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας, έξι στις δέκα επι­χει­ρή­σεις είδαν τον τζίρο τους να κινεί­ται σε χαμη­λό­τερα επίπεδα από τα αντί­στοιχα της προη­γού­με­νης χρονιάς και τρεις στις δέκα να μένει περίπου αμε­τά­βλη­τος. Το πρό­βλημα φαί­νε­ται να είναι μεγα­λύ­τερο για τις μικρές επι­χει­ρή­σεις, ενδει­κτικά να ανα­φερ­θεί ότι το 71% των επι­χει­ρή­σεων που δεν απα­σχο­λούν προ­σω­πικό εμφά­νισε μικρό­τε­ρες πωλή­σεις σε σύγκριση με την χρι­στου­γεν­νιά­τικη περίοδο του 2013.

Επίσης, για τις επι­χει­ρή­σεις με κύκλο εργα­σιών το 2013 κάτω των 15.000€ το αντί­στοιχο ποσοστό αγγίζει το 90%.

Οι κλάδοι του λια­νι­κού εμπο­ρίου που φαί­νε­ται να δέχο­νται τις μεγα­λύ­τε­ρες πιέσεις την συγκε­κρι­μένη περίοδο ανα­φο­ράς είναι ο κλάδος των ειδών οικια­κού εξο­πλι­σμού και των επι­μορ­φω­τι­κών/ειδών ψυχα­γω­γίας. Αντι­θέ­τως, το μικρό­τερο ποσοστό εμφα­νί­ζε­ται στον κλάδο των φαρ­μα­κευ­τι­κών/καλ­λυ­ντι­κών ειδών όπου μία στις δύο επι­χει­ρή­σεις δήλωσαν ότι είδαν τις πωλή­σεις τους φέτος να κυμαί­νο­νται σε χαμη­λό­τερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι.

Όσον αφορά το μέγεθος της μείωσης του τζίρου την εορ­τα­στική περίοδο των Χρι­στου­γέν­νων, τέσ­σε­ρις στις δέκα επι­χει­ρή­σεις είδαν τις πωλή­σεις τους να μειώ­νο­νται άνω του 30%, μία στις τέσ­σε­ρις 20%-30% και οι υπό­λοι­πες σε ποσοστό έως 20%. Αντί­θετα, η πλειο­νό­τητα των επι­χει­ρή­σεων (60%) που εμφά­νι­σαν αύξηση των κερδών σε σύγκριση με πέρσι κινή­θη­καν σε χαμηλά επίπεδα της τάξης έως 10%.

Οι έμποροι σε ποσοστό 62% δηλώ­νουν ότι καλύ­τερη περίοδο, όσον αφορά την αγο­ρα­στική κίνηση, ήταν οι μέρες πριν από τα Χρι­στού­γεννα. Συγκε­κρι­μένα η παρα­μονή και προ­πα­ρα­μονή των Χρι­στου­γέν­νων ανα­φέ­ρο­νται ως οι ημέρες που τα πήγαν καλύ­τερα τα κατα­στή­ματά τους από το 40% των ερω­τη­θέ­ντων. Ενδια­φέ­ρον παρου­σιά­ζει το εύρημα ότι περίπου ένας στους τέσ­σε­ρις επι­χει­ρη­μα­τίες δεν μπορεί να δια­κρί­νει κάποια συγκε­κρι­μένη μέρα εντός της εορ­τα­στι­κής περιό­δου που να ξεχω­ρί­ζει όσον αφορά την αγο­ρα­στική κίνηση στο κατά­στημά του.

Για την ημέρα που οι έμποροι δήλωσαν ότι παρου­σί­ασε την καλύ­τερη εικόνα, τους ζητή­θηκε να προσ­διο­ρί­σουν τον αριθμό των ατόμων που προ­έ­βη­σαν σε αγορές στο κατά­στημά τους καθώς και τον μέσο όρο σε ευρώ των απο­δεί­ξεων που έκοψαν. Στο σύνολο του δείγ­μα­τος ο μέσος αριθμός πελατών ανέρ­χε­ται στα 43 άτομα, με μέση από­δειξη 34,7€. Εντός των κλάδων του λια­νι­κού εμπο­ρίου παρα­τη­ρεί­ται ότι ο κλάδος των τρο­φί­μων και ο κλάδος των φαρ­μα­κευ­τι­κών/καλ­λυ­ντι­κών ειδών εμφα­νί­ζουν τους μεγα­λύ­τε­ρους μέσους αριθ­μούς πελατών με 75 και 52 άτομα την ημέρα, αντί­στοιχα. Επίσης, η μεγα­λύ­τερη μέση από­δειξη, αφορά τον κλάδο της ένδυσης/υπό­δη­σης με μέση αξία αγοράς προ­ϊ­ό­ντων τα 52,7€.

Τέσ­σε­ρις στις δέκα επι­χει­ρή­σεις στο σύνολο του λια­νι­κού εμπο­ρίου πραγ­μα­το­ποί­η­σαν προ­σφο­ρές την περίοδο των Χρι­στου­γέν­νων, με το αντί­στοιχο ποσοστό στον κλάδο των φαρ­μα­κευ­τι­κών/καλ­λυ­ντι­κών ειδών να ανέρ­χε­ται στο 64% και στον κλάδο της ένδυσης/υπό­δη­σης στο 51%.

Περίπου μία στις δύο επι­χει­ρή­σεις είχε προ­σφο­ρές σε συγκε­κρι­μένη κατη­γο­ρία προ­ϊ­ό­ντων ενώ μία στις τρεις είχε προ­σφο­ρές στο μεγα­λύ­τερο μέρος των παρα­λα­βών της σεζόν. Το ύψος των προ­σφο­ρών στην πλειο­νό­τητα των περι­πτώ­σεων (46%) δια­μορ­φώ­θηκε μεταξύ 10% και 20%, ενώ μία στις τέσ­σε­ρις επι­χει­ρή­σεις είχαν προ­σφο­ρές στα προ­ϊ­ό­ντα τους κοντά στο 30%.

euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.