Ειδήσεις

Ρεκόρ δεκαετίας για την αμόλυβδη

Ρεκόρ δεκαετίας καταγράφει το κόστος της αμόλυβδης βενζίνης, καθώς η πανελλαδική μέση τιμή της εκτοξεύθηκε στο 1,774 ευρώ ανά λίτρο, στα υψηλότερα επίπεδα από το φθινόπωρο του 2012. Ωστόσο, η διαφορά είναι ότι τότε οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου ήταν αισθητά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ τώρα η τιμή του μπρεντ κινείται από τα 82 έως τα 85 δολάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών υγρών καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η τελευταία φορά που καταγράφηκε μέση πανελλαδική τιμή στην αμόλυβδη πάνω από το 1,774 που σημειώθηκε προχθές 9 Νοεμβρίου, ήταν στις 12 Οκτωβρίου 2012, όπου η μέση τιμή διαμορφώθηκε στο 1,776 ευρώ ανά λίτρο. Ωστόσο, τότε η τιμή του μπρεντ ήταν στα περίπου 110 – 112 δολάρια το βαρέλι.

Το ρεκόρ της Τρίτης “ισοφαρίστηκε” στις 22 Φεβρουαρίου 2013, επίσης με πανελλαδική μέση τιμή στο 1,774 ευρώ ανά λίτρο και έκτοτε άρχισε η σταδιακή αποκλιμάκωση, έως ότου να φθάσουμε στις 5 Νοεμβρίου 2020 με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στο 1,408 ευρώ ανά λίτρο.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το ρεκόρ όλων των εποχών στην τιμή της αμόλυβδης καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2012, με την πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης να ανέρχεται στο 1,838 ευρώ ανά λίτρο.

Πληρώνουμε τον τέταρτο υψηλότερο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, στην ΕΕ
Η αύξηση κατά 37 λεπτά το λίτρο στην αμόλυβδη βενζίνη σε σχέση με έναν χρόνο πριν, πέρα από τις διεθνείς τιμές, σχετίζεται άμεσα με τη φορολογία στα καύσιμα.

Συγκεκριμένα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ανέρχεται σε 0,70 ευρώ ανά λίτρο ή 700 ευρώ ανά χιλιόλιτρο βενζίνης, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέρα από τα άλλα τέλη και δασμούς η τελική τιμή της βενζίνης επιβαρύνεται και με τον τέταρτο υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ (24%) σε επίπεδο Ε.Ε.

Μάλιστα, πρόσφατα η ηγεσία του Υπουργείου Οικ0νομικών σε σχετική ερώτηση για το αν μελετάται από την Κυβερνηση η περίπτωση της μείωσης του ΦΠΑ στα καύσιμα στο 13%, για τον γενικό πληθυσμό, απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο τονίζοντας ότι “δεν υπάρχει το απαιτούμενο δημοσιονομικό περιθώριο”.

Βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, ο ελάχιστος ειδικός φόρος κατανάλωσης ανά λίτρο βενζίνης είναι το 0,36 ευρώ ανά λίτρο και οι μόνες χώρες που επιβάλλουν τη μίνιμουμ φορολογία είναι η Βουλγαρία και η Ουγγαρία και ακολουθούν η Πολωνία και Ρουμανία με 0,37 ευρώ ΕΦΚ ανά λίτρο βενζίνης.

Αντίθετα, τον υψηλότερο ΕΦΚ έχει η Ολλανδία με 0,81 ευρώ ανά λίτρο, η Ιταλία με 0,73 ευρώ ανά λίτρο και η Φινλανδία με 0,72 ευρώ ανά λίτρο. Η Γαλλία έχει 0,68 ευρώ ανά λίτρο, η Γερμανία 0,65 και η Ισπανία 0,50 ευρώ, όταν ο μέσος όρος σε επίπεδο Ε.Ε. είναι το 0,56 ευρώ ανά λίτρο.

Πηγή naftemporiki.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου