Ειδήσεις

London calling για τον ελληνικό τουρισμό το 2018

Θετικό momentum για τον ελληνικό τουρισμό και το 2018 καταγράφηκε στη διεθνή έκθεση World Travel Market του Λονδίνου. Διψήφια άνοδος προκρατήσεων, αλλά και come back των ανταγωνιστών. Πρωτιά για το Ηράκλειο στο Τοπ 100 των ευρωπαϊκών πόλεων το 2017.

Τα… σπάει ο ελληνικός τουρισμός στη Βρετανία σύμφωνα με την εικόνα τωνπροκρατήσεων για το 2018 που μεταφέρουν στο Euro2day.gr επιχειρηματίες του χώρου που βρίσκονται στο Λονδίνο με αφορμή τη διεθνή έκθεση τουρισμού World Travel Market.

Οι προκρατήσεις (early bookings) από τη βρετανική αγορά για ταξίδια στην Ελλάδα το 2018 εμφανίζονται να καταγράφουν άνοδο από 20% έως και 50% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ανάλογα με τις περιοχές και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Η διατήρηση της ανοδική δυναμικής του ελληνικού τουρισμού και τη νέα χρονιά, ωστόσο, συνοδεύεται από δημόσιες τοποθετήσεις αυτοσυγκράτησηςπαραγόντων του χώρου, μεταξύ των οποίων και του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννη Ρέτσου. Ο λόγος συνδέεται με το γεγονός πως το δείγμα κρατήσεων δεν επιτρέπει, ακόμα, ασφαλείς εκτιμήσεις. Η επισφάλεια των εκτιμήσεων επιτείνεται από το γεγονός πως μεγάλο ποσοστό των Βρετανών πραγματοποιούν, πλέον, τις κρατήσεις των ταξιδιών τους online. Η τρίτη παράμετρος -ίσως η σημαντικότερη- αφορά στην «επιστροφή» βασικών ανταγωνιστών της Ελλάδας στην αγορά της Μεσογείου όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία.

Επιχειρηματίες του χώρου συγκλίνουν σε μια πρώτη εκτίμηση ότι οι κρατήσεις για το 2018 από Βρετανία είναι αυξημένες για το σύνολο της χώρας κατά περίπου 10%  σε σύγκριση με πέρυσι.

Η Χαλκιδική αλλά και η Βόρεια Ελλάδα στο σύνολό της προσβλέπει βάσιμα σε σημαντικά οφέλη από τη ν αγορά της Βρετανίας την επόμενη χρονιά. Οι προσδοκίες των επιχειρηματιών της περιοχής επιβεβαιώνονται από τα μέχρι στιγμής δεδομένα  και σε μεγάλο βαθμό εδράζονται στον σημαντικά αυξημένο  αριθμό διαθέσιμων αεροπορικών δρομολογίων των μεγάλων τουρ οπερέϊτορ.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως μεταφέρουν στο Euro2day.gr  ξενοδόχοι της Μακεδονίας πως μόνο δύο από τους τουρ οπερέϊτορ, η TUI και η Jet2.com, θα διαθέτουν το 2018 συνολικά 15.000  περισσότερες θέσεις για δρομολόγια προς τη Βόρεια Ελλάδα.

Τα νησιά του Ιονίου ετοιμάζονται, όπως όλα δείχνουν, για νέο άλμα την επόμενη χρονιά, εφόσον διατηρηθεί η υψηλή ζήτηση που καταγράφεται στη αγορά των προκρατήσεων. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες από κορυφαία ξενοδοχειακή πηγή  της περιοχής, βρετανοί τουρ οπερέϊτορ  (αλλά και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές) έχουν επιδοθεί σε «σαφάρι» για να εξασφαλίσουν περισσότερα δωμάτια και slots αεροπορικών δρομολογίων για τα νησιά της περιοχής.

Όπως συνέβη και πέρυσι, ξενοδόχοι από διάφορες περιοχές της χώρας κάνουν, ήδη, σκέψεις να «φρενάρουν» (stop sales) τις πωλήσεις με έκπτωση στις αγορές προκρατήσεων, καθώς η ζήτηση ξεπερνά τις αρχικές προσδοκίες.

Από έρευνα που δημοσιοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της έκθεσης WTM  στο Λονδίνο (The World Travel Market London 2017 Industry Report)  στην οποία μετείχαν 1.622 επαγγελματίες του τουρισμού και 1.025 Βρετανοί ταξιδιώτες, προκύπτει πόσο… «σέξι» προορισμός είναι η Ελλάδα την περίοδο που διανύουμε.

Σύμφωνα με την έρευνα οι μισοί επαγγελματίες που μετείχαν στην έρευνα (48%) δήλωσαν ότι σκόπευαν  να μιλήσουν με Έλληνες εκθέτες, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς (83%) πρόσβλεπαν να υπογράψουν κάποιο συμβόλαιο.

Την ίδια στιγμή ο ανταγωνισμός είναι ξανά εδώ! Σύμφωνα με την ίδια έρευνα η Ιταλία είναι ο πλέον δημοφιλής προορισμός, καθώς συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 60% των ταξιδιωτών και του 70% των επαγγελματιών του τουρισμού.

Η Ελλάδα ακολουθεί σε δημοφιλία, ενώ τη χώρα μας ακολουθούν κατά πόδας η Τουρκία και τη Αίγυπτος καθώς το 79% και 77% αντίστοιχα των επαγγελματιών πρόσβλεπαν να υπογράψουν συμβόλαια με επιχειρήσεις των δύο χωρών. Την ίδια στιγμή δύο στους δέκα Βρετανούς δηλώνουν πως σκέφτονται ένα ταξίδι στην Τυνησία

Η δυναμική που αναπτύσσεται για τον ελληνικό τουρισμό αναμένεται, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, να αποτυπωθεί και σε μια πρωτιά στο Τοπ 100 των ευρωπαϊκών πόλεων προορισμών. Όπως αναφέρεται, το Ηράκλειο Κρήτης αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της λίστας με άνοδο επισκεπτών 11% μέσα στο 2017.

Παναγιώτης Δ. Υφαντής-.euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου