Ειδήσεις

Β. Κρητικός: Δύο ξενοδοχεία άλλαξαν χέρια στο νησί, αναμένεται συνέχεια – Θα χαθούν περιουσίες στη Ρόδο!

Δραματικές θα είναι οι αλλαγές στο επιχειρηματικό τοπίο της Ρόδου αλλά και στις κοινωνικές δομές τα επόμενα τρία χρόνια, όπως δήλωσε σήμερα στον Sky Ρόδου και στη Μαίρη Φώτη ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών Καταναλωτών Ελλάδος Βαγγέλης Κρητικός.

Περιουσίες θα αλλάξουν χέρια, οι πλειστηριασμοί των επιχειρήσεων θα διαδέχονται ο ένας τον άλλο και πάρα την αυξημένη τουριστική κίνηση η τοπική οικονομία θα καταρρεύσει αφού όπως είπε ο κ. Κρητικός, η οικονομική φούσκα έσκασε και τα απόνερά της θα γίνουν έντονα αισθητά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Κρητικό ήδη δύο μεγάλα ξενοδοχεία της Ρόδου  πωλήθηκαν μέσω της EUROBANK χωρίς να γίνει αντιληπτό, ενώ προέβλεψε  ότι πολλές μονάδες φιλέτα θα αλλάξουν χέρια στα επόμενα δύο χρόνια. Δυσοίωνο χαρακτήρισε το μέλλον και των μικροεπιχειρηματιών, οι οποίοι είπε ότι στην πλειοψηφία τους δύσκολα θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

«Η πραγματικότητα της Ρόδου, είναι διαφορετική από τη βιτρίνα. Από το 2015 εως το 2017 θα συντελεστούν τεράστιες αλλαγές και στο επιχειρηματικό τοπίο στα Δωδεκάνησα, και ιδιαίτερα στο νησί της Ρόδου, αλλά δυστυχώς και στις κοινωνικές δομές. Η οικονομική φούσκα, έσκασε. Αιτία γι΄αυτές τις αλλαγές θα είναι η πολιτική των τεσσάρων συστημικών τραπεζών τόσο για τις εισπράξεις των οφειλομένων όσο και για τις εισπράξεις των κόκκινων δανείων. Θα δείτε περιουσίες να αλλάζουν χέρια στα Δωδεκάνησα μέσα σε ένα βράδυ. Ο τουρισμός δεν ελέγχεται από το ελληνικό κράτος, είναι στα χέρια της TUI και της THOMAS COOK. Το ελληνικό κράτος μπορεί να κάνει μόνο διαφημίσεις και όχι να ασκεί τουριστική πολιτική. Αρα λοιπόν αν απωλεσθούν και καίριες ξενοδοχειακές μονάδες σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς, τότε δεν έχεις καν ελληνικό τουρισμό αλλά έναν διεθνοποιημένο τουρισμό ο οποίος αποφέρει ελάχιστα κέρδη στην τοπική και την εθνική οικονομία. Τα περιορισμένα έσοδα από την αύξηση των αφίξεων στη Ρόδο δεν διαχέονται στην τοπική αγορά και δεν επωφελούνται οι τοπικές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες τον χειμώνα υποφέρουν. Τα όποια οφέλη από την τουριστική αύξηση δεν καρπώνονται ούτε από την τοπική ούτε από την εθνική οικονομία, διότι με την μέθοδο του all inclusive τα χρήματα μένουν στη χώρα προέλευσης των τουριστών με την Γερμανία να κατέχει τη μερίδα του λέοντος. Δύο ξενοδοχεία στη Ρόδο άλλαξαν χέρια εν κρυπτώ το τελευταίο διάστημα, απευθύνετε ερώτημα στην Eurobank για να σας πει ποιοι τα πήραν. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα δείτε μονάδες-φιλέτα της Ρόδου να αλλάζουν χέρια, χωρίς καν αυτό να γίνει αντιληπτό. Χειριζόμαστε πολλές υποθέσεις από τη Ρόδο και το ανησυχητικό είναι ότι τον τελευταίο έναν χρόνο από την περιοχή της Δωδεκανήσου, κυρίως από Ρόδο και Κω, έχουμε περιπτώσεις επιχειρηματιών και μικρών και μεγάλων οι οποίοι ζήτησαν τη βοήθειά μας επειδή έκαναν απέλπιδες προσπάθειες να έρθουν σε συνεννόηση με τις Τράπεζες είτε για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, είτε για να βάλουν περισσότερα ενέχυρα είτε ακόμα και γιατί ενώ πληρούν τις δανειακές τους υποχρεώσεις ζήτησαν μείωση του επιτοκίου και το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό. Ειδικά το τελευταίο, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό διότι είναι ένα δείγμα του τι πρόκειται να συμβεί. Προαναγγέλθηκε η αποπληρωμή των δόσεων προς Τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία σε 70 ή 100 δόσεις. Εδώ έχουμε το οξύμωρο σχήμα των 100 δόσεων για κάποιον που χρωστάει κάτω από 15.000 ευρώ και των 70 δόσεων για κάποιον που χρωστάει πάνω από 15.000 ευρώ. Στη Ρόδο δεν υπάρχει μικροεπιχειρηματίας που να χρωστάει κάτω από 15.000 ευρώ, άρα λοιπόν μιλάμε για τη ρύθμιση των 70 δόσεων για την οποία ταυτόχρονα πρέπει να αποπληρώνονται και οι τρέχουσες οφειλές. Ποιος λοιπόν θα καταφέρει να ρυθμίσει τις οφειλές του; Αφορά λοιπόν έναν πολύ μικρό αριθμό επιχειρηματιών αυτή η ρύθμιση και στην ουσία δεν θα βοηθήσει κανέναν» δήλωσε μεταξύ άλλων στον Sky Ρόδου ο κ. Β. Κρητικός.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου