Ειδήσεις

O κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί τσουνάμι στη Ρόδο!

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί στη Ρόδο ένα μεγάλο τσουνάμι ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και πρόεδρος του συστήματος της UNESCO. Όπως δήλωσε στη «δημοκρατική», η Ρόδος επλήγη από τσουνάμι πολλές φορές στο παρελθόν με το τελευταίο μεγάλο συμβάν να έχει καταγραφεί το 1851.

Αναλυτικότερα ανέφερε τα εξής: «Όσο απομακρυνόμαστε από τον προηγούμενο σεισμό τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να πάμε στον επόμενο. Είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός κάπου στη χώρα, χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε και πού. Το ίδιο ισχύει και για το τσουνάμι, που είναι βέβαια πιο σπάνιο από το σεισμό. Όχι μόνο δεν αποκλείεται, αλλά είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα γίνει τσουνάμι στο Αιγαίο. Σας υπενθυμίζω ότι το καλοκαίρι του 2017 σημειώθηκε σεισμός 6,6 ρίχτερ στην Κω. Το τσουνάμι στην παράκτια ζώνη του λιμανιού έφθασε στο ενάμισι μέτρο. Αν δεν είχε εκδηλωθεί στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, θα θρηνούσαμε θύματα. Σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ της Unesco, το τσουνάμι είναι επικίνδυνο ήδη από το μισό μέτρο. Συνεπώς το τσουνάμι της Κω ήταν λίαν επικίνδυνο.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη Ρόδο, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι το νησί είχε πληγεί επανειλημμένως από το τσουνάμι, το 1303, το 1609, το 1741… αναφέρω τυχαία κάποιες ημερομηνίες. Συνεπώς μία φορά κάθε αιώνα ένας μεγάλος σεισμός προκαλεί τσουνάμι. Το τελευταίο ισχυρό τσουνάμι ήταν το 1851 (τα περιγράφω αναλυτικά όλα αυτά στο βιβλίο μου που παρουσίασα στη Ρόδο). Πέρασε από τότε ενάμισης αιώνας περίπου. Για το λόγο αυτό λέω ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να εκδηλωθεί το επόμενο μεγάλο συμβάν στο Αιγαίο-ας μην το περιορίσουμε αυστηρά στη Ρόδο. Συνεπώς χρειάζεται οργάνωση και προστασία».
Ο κ. Παπαδόπουλος συμμετέχει με το Αστεροσκοπείο Αθηνών στο διεθνές συνέδριο διαχείρισης κρίσεων και θυμάτων που πραγματοποιείται στη Ρόδο στο πλαίσιο του οποίου έχει προγραμματίσει μία σειρά ασκήσεων πεδίου. Για το συνέδριο ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε τα εξής: «Αυτό το συνέδριο αποτελεί πλέον θεσμό. Δεν πρόκειται για ένα συνέδριο που περιλαμβάνει μόνο από καθ΄ έδρας ομιλίες αλλά ασκήσεις πεδίου. Ως Εθνικό Αστεροσκοπείο συμβάλλουμε στη διοργάνωση μίας άσκησης εκκένωσης της παραλιακής ζώνης της Λίνδου λόγω τσουνάμι. Στην άσκηση θα συμμετέχουν 30 εθελοντές, το γραφείο πολιτικής προστασίας του δήμου και το τμήμα γεωλογίας του πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι η πρώτη φορά που όχι μόνο στον ελλαδικό αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο γίνονται τέτοιου είδους ασκήσεις. Ο κάθε εθελοντής θα είναι εξοπλισμένος με ένα κινητό τηλέφωνο που θα διαθέτει ειδικό λογισμικό ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία που θα ακολουθήσει και το χρόνο που θα χρειαστεί για να απομακρυνθεί από την παράκτια ζώνη λόγω του τσουνάμι.
Είναι εξαιρετικά επίκαιρο το θέμα μετά και το τσουνάμι στην Ινδονησία με πάνω από 1500 θύματα. Το εθνικό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών που ιδρύθηκε το 2010 με νόμο, παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα στον ελλαδικό χώρο και μόλις εκδηλωθεί ένας επικίνδυνος σεισμός στο υποθαλάσσιο περιβάλλον, μέσα σε πέντε έως δέκα λεπτά εκδίδει ένα προειδοποιητικό μήνυμα το οποίο αποστέλλεται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η οποία αξιολογεί το μήνυμα και προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου