Τοπικές Ειδήσεις

Παράταση υποβολής αιτήσεων στις ΕΠΑΣ ΔΥΠΑ Ρόδου

Παρατείνονται έως 17/09/23 (23:59) οι αιτήσεις για την εισαγωγή μαθητών και μαθητριών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ, για το σχολικό έτος 2023-24, σε 4 ειδικότητες με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι γεννήθηκαν τα έτη 1994-2008 (15-29 ετών) και είναι κάτοχοι τουλάχιστον Απολυτηρίου Γυμνασίου. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr με τους κωδικούς TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-se-epaggelmatike-skhole-epas-tou-oaed

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε σχολείο → Εγγραφή σε Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑ.Σ.) της ΔΥΠΑ.

Η Δ.ΥΠ.Α. εφαρμόζει από το 1952 το σύστημα της Μαθητείας, το οποίο είναι και το μοναδικό δυικό σύστημα στη χώρα μας, που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή επαγγελματική εκπαίδευση στην Σχολή με το πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας (on-the-job-training).

Στόχος είναι να αποκτήσει ο εκπαιδευόμενος τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις αλλά και επαγγελματική εμπειρία στην αγορά εργασίας. Οι μαθητές των ΕΠΑΣ το πρωί πραγματοποιούν μαθητεία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα σε θέσεις συναφείς με την ειδικότητά τους, ενώ το απόγευμα παρακολουθούν θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα στη Σχολή.

Οι μαθητές των ΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ:

· Πραγματοποιούν πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο με αμοιβή και πλήρη ασφάλιση.

· Φοιτούν σε σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια και τους παρέχονται τα απαραίτητα βιβλία και βοηθήματα.

· Εκπαιδεύονται από έμπειρο και άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό.

· Λαμβάνουν επίδομα στέγασης που διπλασιάστηκε στα 240 ευρώ μηνιαίως καθώς και σίτισης που αυξήθηκε στα 9 ευρώ ημερησίως, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια.

· Δικαιούνται σπουδαστική άδεια μέχρι 30 ημέρες με αποδοχές.

· Δικαιούνται αναβολή στράτευσης.

Για το σχολικό έτος 2023-2024 στην ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Ρόδου θα λειτουργήσουν οι εξής ειδικότητες:

· Αισθητικής Τέχνης

· Τεχνίτης Ψυκτικών και Κλιματιστικών Έργων

· Τεχνίτης Ηλεκτρολογικών Εργασιών και Ανελκυστήρων

· Τεχνίτης Θερμικών & Υδραυλικών Εγκαταστάσεων

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη γραμματεία της ΕΠΑ.Σ. στη δ/νση Θ. Σοφούλη 93 – Ρόδος, ή στα τηλέφωνα 2241031077, 22039 ή στο:

https://www.dypa.gov.gr/mathitia?tab=epaghghelmatiki-ekpaidefsi-epas-mathitias-dypa&tab2=&tab3=

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου