Ρεπορτάζ

Συζητήθηκε η αίτηση για την επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης ξενοδοχειακής εταιρείας

Με απόφαση που εξέδωσε χθες το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, έγινε δεκτό το αίτημα ξενοδοχειακής εταιρείας της Ρόδου, που εδρεύει στους Πεύκους, για την παράταση της προσωρινής διαταγής για την προστασία της από τους πιστωτές της που είχε χορηγήσει ενόψει εκδόσεως αποφάσεως του ίδιου δικαστηρίου με την εκούσια δικαιοδοσία για την επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης, στο πλαίσιο του πτωχευτικού κώδικα.

Με την απόφαση του δικαστηρίου διατάσσονται προληπτικά μέτρα και συγκεκριμένα απαγορεύονται οι ατομικές διώξεις και η εκτέλεση κατά της αιτούσας, απαγορεύεται η δέσμευση των τραπεζικών της λογαριασμών και απαγορεύεται η καταγγελία των υφιστάμενων συμβάσεων της εταιρείας με τους παρόχους κοινής ωφέλειας, έως την έκδοση απόφασης επί της αιτήσεώς της που συζητήθηκε χθες.
Το ίδιο δικαστήριο είχε απορρίψει προηγούμενη αίτησή της για την επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης. Eίχε κρίνει ειδικότερα ότι η εταιρεία δεν παρουσίασε στην αίτησή της το πραγματικό ύψος των εναντίον της απαιτήσεων, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί κατά την 31.3.2018, εμφανίζοντας μειωμένες τις οφειλές της προς τους μη συναινούντες πιστωτές της, μολονότι τελούσε σε γνώση του ακριβούς ύψους των οφειλών της προς αυτούς, χωρίς, μάλιστα, να προβαίνει στο επίμαχο σχέδιο εξυγίανσης και σε σχετική πρόβλεψη για τη ρύθμιση οφειλών από τους ονομαστικά αναφερόμενους μη συναινούντες πιστωτές της ως προς άλλες, πλην των συμπεριλαμβανομένων στο σχέδιο, απαιτήσεις τους, οι οποίες τυχόν δεν είχαν συμπεριληφθεί από παραδρομή, πλην, όμως, είχαν γεννηθεί ή και ενδεχομένως καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι την κατάρτιση της συμφωνίας εξυγίανσης.
Η μη συμπερίληψη, του συνόλου των εν λόγω απαιτήσεων, των ως άνω αντιδίκων της, είχε ως αποτέλεσμα τη συμπλήρωση της απαιτούμενης, πλειοψηφίας του συνόλου των πιστωτών της, στην οποία προσδοκούσε.
Χθες κύρια παρέμβαση στην δίκη για την απόρριψη της αιτήσεως άσκησαν ο ΕΦΚΑ, η ΑΑΔΕ και μια ανώνυμη εταιρεία της Ρόδου και πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της αιτήσεως 27 υπάλληλοι της αιτούσης και η Εurobank.
Η εταιρεία διατηρεί ευρύ πελατολόγιο στο οποίο συγκαταλέγονται μεγάλα τουριστικά πρακτορεία του εξωτερικού και διαχειρίζεται ιδιόκτητες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.
Τα τελευταία έτη εξαιτίας της εκτεταμένης ύφεσης, που πλήττει τη χώρα, κατά την διάρκεια του έτους 2009 προχώρησε στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου από τράπεζα ύψους 2,7 εκατ, ευρώ περίπου.
Είχε εξασφαλίσει επιστολή από την πιστώτρια τράπεζα η οποία διατηρεί απαίτηση ύψους 2.997.205 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 50,79%, του συνόλου των υποχρεώσεών της.
Διαπραγματεύθηκε και με τους υπόλοιπους πιστωτές, και συγκέντρωσε ποσοστό της τάξεως του 65% για την κατάθεση αίτησης άμεσης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης.
Είχε εξασφαλίσει δικαστικώς προληπτικά μέτρα, που απαγορεύουν τις ατομικές διώξεις, την ατομική και συλλογική αναγκαστική εκτέλεση των πιστωτών κατά της εταιρείας, τη λήψη και εκτέλεση οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου εις βάρος της, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης προσωρινής διαταγής την απαγόρευση καταγγελίας των διαρκών συμβάσεων (συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης), την απαγόρευση συνέχισης πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης και την δέσμευση των τραπεζικών της λογαριασμών.
Σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσής της προβλέπεται η πλήρης αποπληρωμή των οφειλών της σε βάθος χρόνου 10 -12 ετών χωρίς κούρεμα και των οφειλών της στο δημόσιο και σε ασφαλιστικούς φορείς σε 10 έτη.
Έχει συνάψει συμφωνία εξυγίανσης με πιστωτές της, οι απαιτήσεις των οποίων εκπροσωπούν το 61,50% των € 6.096.653,00 που είναι το σύνολο των οφειλών της εταιρείας.
Επισημαίνει εξάλλου ότι προς αντιμετώπιση της δυσμενούς κατάστασης υλοποίησε συντονισμένες ενέργειες, όπως η ριζική ανακαίνιση του ξενοδοχείου, η αύξηση του κύκλου εργασιών, και η αναδιάρθρωση των τμημάτων της.
Βασικός άξονας της πρότασης της εταιρείας προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποτελεί η ρύθμιση του συνολικού δανεισμού της παρατείνοντας το χρόνο αποπληρωμής σε 10 έτη έως και το 2027 για ποσό € 2.717.205,00 στην Eurobank διατηρώντας ένα κεφάλαιο κίνησης € 289.104,56 που θα διατηρηθεί και μετά το 2029, και € 46.354,99 στην Πειραιώς-Κύπρου, έτσι ώστε η εταιρεία να έχει τη δυνατότητα να επιλύσει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει έπειτα από τη συσσώρευση επισφαλών απαιτήσεων και τη δραστική μείωση του κύκλου εργασιών της.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου