Το μικρό και ακριτικό νησί των Λειψών έχει αποδείξει την περιβαλλοντική του ευαισθησία αλλά και την πρωτοπορία του σε πολλούς τομείς. Η δημοτική αρχή, στην νέα της θητεία θέτει νέους στόχους και προτεραιότητες και φιλοδοξεί να κάνει ένα ακόμη μεγάλο βήμα, βάζοντας τον πήχη ακόμη πιο ψηλά. Σύμφωνα με το δήμαρχο, κ. Φώτη Μάγγο ο νέος στόχος είναι να αντικατασταθεί πλήρως ο στόλος των οχημάτων μεταφοράς με ηλεκτροκίνητα!
Ο δήμαρχος, κ. Μάγγος ξεκίνησε το κύκλο των επαφών του με τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης στην Αθήνα από τον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.
Σε συνάνηση στην οποία συμμετείχε και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Αλεξάνδρα Σδούκου, συζητήθηκε η μελλοντική ένταξη των Λειψών σε κάποιο πιλοτικό πρόγραμμα αντικατάστασης όλων των μηχανοκίνητων μέσων μεταφοράς με ηλεκτρικά.
Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η άμεση παρέμβασΉ του για την επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας του καταφυγίου θαλάσσιας ζωής στους Λειψούς.
Οι Λειψοί έχουν αποδείξει την περιβαλλοντική τους ευαισθησία αλλά και την πρωτοπορία σε πολλούς τομείς και αξίζουν κάτι παραπάνω.
Το παράδειγμα των Λειψών είναι σίγουρα το πιο εντυπωσιακό.
Από το 2010 το μικρό αυτό νησί έχει ξεκινήσει ένα «ευρωπαϊκού τύπου» πρόγραμμα συστηματικής ανακύκλωσης, που έχει φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Η επιτυχία βασίζεται στη διαλογή στην πηγή. Ο δήμος δίνει στους πολίτες σακούλες τεσσάρων χρωμάτων, μία για κάθε υλικό συσκευασίας: πράσινη για το πλαστικό, κόκκινη για τα μέταλλα, γαλάζια για το γυαλί και κίτρινη για το χαρτί.
Μια συγκεκριμένη ημέρα οι πολίτες βγάζουν στον δρόμο ή στον κάδο τους τα ανακυκλώσιμα χωρισμένα ήδη από το σπίτι σε σακούλες και συλλέγονται από την αρμόδια υπηρεσία.
Στον χώρο του δημοτικού Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) γίνεται περαιτέρω διαλογή σε 13 ρεύματα, τα ανακυκλώσιμα δεματοποιούνται και στέλνονται στην Αθήνα, απευθείας σε αγοραστή ανακυκλώσιμων υλικών.
Αυτό αποδίδει 22.000 ευρώ/έτος, το οποίο καλύπτει το ένα τρίτο του κόστους της καθαριότητας (υπηρεσία αποκομιδής), την οποία έχει αναθέσει ο Δήμος σε ιδιώτη.
Το καλοκαίρι συλλέγονται τα ανακυκλώσιμα τρεις φορές την εβδομάδα και τα σύμμεικτα κάθε ημέρα. Και ενώ ο ΧΥΤΑ των Λειψών είχε ζωή 30 ετών, έχουν περάσει τα 20 χρόνια και δεν έχει γεμίσει ούτε το ένα τέταρτο.
Το κυριότερο όμως όλων είναι ότι ο κόσμος έχει πλέον συνηθίσει στην ανακύκλωση και δεν υπάρχει περίπτωση να πετάξει κανείς ανακατεμένα σκουπίδια σε λάθος κάδο.
Τώρα ο Δήμος των Λειψών δείχνει το δρόμο προς το μέλλον, βάζοντας υψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων την ηλεκτροκίνηση.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ