Τοπικές Ειδήσεις

«Οι καιροί ου μενετοί»

Της Νεκταρίας Μπίλλη

Στην πολιτική όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Ωστόσο η αρχή αποτελεί ήμισυ παντός. Αναμφίβολα λοιπόν μια καλή αρχή είναι πάντα απαραίτητη ωστόσο δεν είναι αρκετή. Απαιτείται διαρκής, ουσιαστική και κοπιαστική προσπάθεια προκειμένου ο στόχος και οι επιδιώξεις να στεφθούν με επιτυχία στο στάδιο της ολοκλήρωσής τους.
Γενικότερα η πλειοψηφία των πολιτών δείχνει να είναι ικανοποιημένη από τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πλούσιο νομοθετικό έργο, καλή προετοιμασία, γρήγορες κινήσεις και όλα αυτά σε λιγότερο από μήνα από την ημερομηνία των εκλογών. Νομοθετήματα όπως οι 120 δόσεις, η κατάργηση του ασύλου, ασυμβίβαστα, σχέσεις πολίτη και κράτους, το επιτελικό κράτος, που έρχονται να αποθεραπεύσουν παθογένειες, δυστοκίες, δυσκαμψίες και αγκυλώσεις που διαχρονικά λειτούργησαν ανασταλτικά στη διακυβέρνηση του κράτους και στην καθημερινότητα των πολιτών.
Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, μια ευνομούμενη πολιτεία την διοικούν οι νόμοι και όχι οι πολίτες. «Όπως το σώμα όταν χάσει τη ψυχή πεθαίνει, έτσι και η πόλη, όταν δεν υπάρχουν νόμοι καταλύεται» λέει χαρακτηριστικά.
Επομένως, λοιπόν, η καλή νομοθέτηση διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος και ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ των πολιτών καθώς και των πολιτών με το κράτος.
Μέσα από τους νόμους διασφαλίζονται οι βασικές αρχές, οι πυλώνες, του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, η ισονομία, η ισότητα, η αξιοκρατία. Ο δίκαιος νόμος πρέπει να είναι σαφής χωρίς παράθυρα για διάφορες ερμηνείες και κατανοητός από τον μέσο Έλληνα. Η πολυνομία, οι αντικρουόμενες διατάξεις ως αποτέλεσμά της, που τις περισσότερες φορές ερμηνεύονται κατά το δοκούν, και η ασάφεια λειτούργησαν διαχρονικά και δημιούργησαν μια χαώδη κατάσταση στη δημόσια διοίκηση κρατώντας σε ομηρία τον πολίτη που προσπαθεί να βρει το δίκιο του.
Τον Έλληνα πολίτη που τις θεμελιώδεις αρχές της δημόσιας διοίκησης, δηλ, την αμεροληψία, την ισότητα, την αναλογικότητα, τη χρηστή διοίκηση, την νομιμότητα, το δημόσιο συμφέρον, τις αντιλαμβάνεται ως ουτοπία και τις ψάχνει σκωπτικά στην Νεφελοκοκκυγία του Αριστοφάνη.
Η γραφειοκρατία αποτελεί διαχρονικά το μείζον, το δαιδαλώδες πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα σε όλους τους τομείς και που στα χρόνια της δεκαετούς κρίσης λειτούργησε αναχρονιστικά και δυσλειτουργικά στην ανάκαμψή της. Ωστόσο η πάταξή της αποτελεί επίσης διαχρονικά την προεκλογική σημαία του κάθε υποψήφιου που διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα η σημαία αυτή αποδείχθηκε ότι ήταν τοποθετημένη σε σπασμένο κοντάρι. Η χώρα μας και σε αυτόν τον τομέα έχει να αποδείξει την μοναδικότητά της, την ιδιαιτερότητά της σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι αστερίσκοι σημείο κατατεθέν παντού. Πόσοι επενδυτές δεν τα βρόντηξαν και έφυγαν και πόσες επενδύσεις δεν βάλτωσαν μέσα στα χρόνια της κρίσης και όλα αυτά διότι το αυτονόητο είναι ζητούμενο και όποιος επιχειρεί να το εφαρμόσει, η ενέργειά του φαντάζει ως επαναστατική πράξη.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα πατάξει, θα σαρώσει τη γραφειοκρατία. Δύσκολο το εγχείρημα διότι είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων.
Προϋποθέτει σωστές αξιολογήσεις των λειτουργών της δημόσιας διοίκησης, στελέχωση των θέσεων από άξιους προσοντούχους υπαλλήλους ικανούς να αναλαμβάνουν ευθύνες και να συμβάλουν στην απλούστευση των διαδικασιών. Υπαλλήλους καταρτισμένους που θα εφαρμόζουν και θα τηρούν πιστά τις αρχές της Δημόσιας Διοίκησης. Για όλα τα παραπάνω ο Πρωθυπουρχός δεσμεύτηκε από το βήμα της Βουλής και οι μέχρι τώρα κινήσεις και ενέργειές του δηλώνουν γνώση και αποφασιστικότητα. «Οι καιροί ου μενετοί» θα έλεγε ο Θουκυδίδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου