ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέο Δικαστικό Μέγαρο στη Ρόδο: «Κλειδώνει» η λύση πίσω από το παλιό νοσοκομείο

Πέγκυ Ντόκου 1 λεπτό ανάγνωση
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Στη Ρόδο, ο υπουρ­γός Δι­καιο­σύ­νης Γιώρ­γος Φλω­ρί­δης ανα­μέ­νε­ται να επι­σκε­φθεί το νησί για να εξε­τά­σει την ανέ­γερ­ση νέου Δι­κα­στι­κού Με­γά­ρου και την απο­κα­τά­στα­ση του υφι­στά­με­νου κτη­ρί­ου.
  • Ο πρό­ε­δρος του Δι­κη­γο­ρι­κού Συλ­λό­γου Ρόδου, Βα­σί­λης Κα­τα­βε­νά­κης, δή­λω­σε ότι οι συ­ζη­τή­σεις έχουν προ­χω­ρή­σει και οι πλευ­ρές συ­γκλί­νουν σε μία συ­γκε­κρι­μέ­νη λύση για τον χώρο ανέ­γερ­σης.
  • Η επι­κρα­τέ­στε­ρη επι­λο­γή για το νέο Δι­κα­στι­κό Μέ­γα­ρο είναι ο χώρος πίσω από το παλιό νο­σο­κο­μείο, ο οποί­ος δια­θέ­τει τα απα­ραί­τη­τα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά για την υλο­ποί­η­ση του έργου.
  • Η νέα θέση θα δια­τη­ρή­σει το δι­κα­στι­κό συ­γκρό­τη­μα στον αστι­κό ιστό της πόλης, προ­σφέ­ρο­ντας εύ­κο­λη πρό­σβα­ση στους πο­λί­τες και στους επι­σκέ­πτες των νη­σιών.

• Στη Ρόδο εντός του μήνα ο υπουρ­γός Δι­καιο­σύ­νης, Γιώρ­γος Φλω­ρί­δης • Βα­σί­λης Κα­τα­βε­νά­κης: «Δεν είναι πλέον θέμα απο­νο­μής της Δι­καιο­σύ­νης, είναι θέμα επι­κιν­δυ­νό­τη­τας» • Προ­χω­ρούν οι δια­δι­κα­σί­ες για την απο­κα­τά­στα­ση του υφι­στά­με­νου Δι­κα­στι­κού Με­γά­ρου και τον σχε­δια­σμό του νέου

Ση­μα­ντι­κές εξε­λί­ξεις κα­τα­γρά­φο­νται στο πο­λύ­χρο­νο ζή­τη­μα της δι­κα­στι­κής στέ­γα­σης στη Ρόδο, καθώς οι επα­φές του Δι­κη­γο­ρι­κού Συλ­λό­γου Ρόδου με την πο­λι­τι­κή ηγε­σία του Υπουρ­γεί­ου Δι­καιο­σύ­νης φαί­νε­ται να οδη­γούν σε συ­γκε­κρι­μέ­νες απο­φά­σεις τόσο για την ανέ­γερ­ση νέου Δι­κα­στι­κού Με­γά­ρου όσο και για την απο­κα­τά­στα­ση του υφι­στά­με­νου κτη­ρί­ου, το οποίο αντι­με­τω­πί­ζει σο­βα­ρά προ­βλή­μα­τα ασφά­λειας.

Ο πρό­ε­δρος του Δι­κη­γο­ρι­κού Συλ­λό­γου Ρόδου κ. Βα­σί­λης Κα­τα­βε­νά­κης, απο­κά­λυ­ψε σε δη­λώ­σεις του, ότι μέχρι το τέλος του Ιου­λί­ου, ανα­μέ­νε­ται νέα επί­σκε­ψη του υπουρ­γού Δι­καιο­σύ­νης κ. Γιώρ­γου Φλω­ρί­δη στη Ρόδο, κατά την οποία θα εξε­τα­στεί η επι­κρα­τέ­στε­ρη πρό­τα­ση για τον χώρο ανέ­γερ­σης του νέου Δι­κα­στι­κού Με­γά­ρου, ενώ θα υπο­γρα­φεί και η προ­γραμ­μα­τι­κή σύμ­βα­ση με την Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου για την απο­κα­τά­στα­ση του ση­με­ρι­νού κτη­ρί­ου.

Το ακί­νη­το πίσω από το παλιό νο­σο­κο­μείο συ­γκε­ντρώ­νει τη συ­ναί­νε­ση

Σύμ­φω­να με τον κ. Κα­τα­βε­νά­κη, οι συ­ζη­τή­σεις έχουν πλέον ωρι­μά­σει και όλες οι εμπλε­κό­με­νες πλευ­ρές φαί­νε­ται να συ­γκλί­νουν σε μία συ­γκε­κρι­μέ­νη λύση.

«Βρι­σκό­μα­στε σε ένα στά­διο που οι από­ψεις συ­γκλί­νουν για ένα συ­γκε­κρι­μέ­νο ακί­νη­το, προ­κει­μέ­νου να ανε­γερ­θεί και το νέο Δι­κα­στι­κό Μέ­γα­ρο, το οποίο θα το εξε­τά­σου­με στην προ­σε­χή επί­σκε­ψη του υπουρ­γού στη Ρόδο», δή­λω­σε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά.

Όπως εξή­γη­σε, η επι­κρα­τέ­στε­ρη επι­λο­γή είναι ο χώρος που βρί­σκε­ται πίσω από το παλιό νο­σο­κο­μείο της Ρόδου, ένα με­γά­λο δη­μο­τι­κό οι­κό­πε­δο πε­ρί­που 15 στρεμ­μά­των, το οποίο σή­με­ρα χρη­σι­μο­ποιεί­ται ως χώρος στάθ­μευ­σης: «Ένα ακί­νη­το που εξυ­πη­ρε­τεί και μάλ­λον είναι αυτό που θα προ­τεί­νουν όλες οι πλευ­ρές, είναι το ακί­νη­το πίσω από το παλιό νο­σο­κο­μείο», ανέ­φε­ρε.

Ο ίδιος υπο­γράμ­μι­σε ότι η συ­γκε­κρι­μέ­νη έκτα­ση δια­θέ­τει όλα τα απα­ραί­τη­τα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά για την υλο­ποί­η­ση ενός τόσο με­γά­λου έργου: «Δεν πρέ­πει να έχει θέ­μα­τα. Είναι μέσα στο σχέ­διο πό­λε­ως, δεν θα έχει θέ­μα­τα με αρ­χαιο­λο­γί­ες και πι­στεύω ότι είναι προ­σι­τό και προς τους δι­κη­γό­ρους και θα εξυ­πη­ρε­τή­σει όλο το νησί».

Προ­σβά­σι­μο για πο­λί­τες και επι­σκέ­πτες των νη­σιών

Ο πρό­ε­δρος του ΔΣΡ στά­θη­κε ιδιαί­τε­ρα στη χω­ρο­θέ­τη­ση, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι πρό­κει­ται για μία λύση που δια­τη­ρεί το δι­κα­στι­κό συ­γκρό­τη­μα στον αστι­κό ιστό της πόλης, χωρίς να απο­μα­κρύ­νει τις υπη­ρε­σί­ες από τους πο­λί­τες. Όπως ανέ­φε­ρε: «Δεν ξε­φεύ­γει από την πόλη. Είναι προ­σι­τό και για τους αν­θρώ­πους που έρ­χο­νται από τα νησιά και η προ­σέγ­γι­ση μπο­ρεί να γίνει ακόμη και με τα πόδια από το κέ­ντρο της πόλης μέσω του Εθνι­κού Κήπου».

Η θέση θε­ω­ρεί­ται ιδιαί­τε­ρα λει­τουρ­γι­κή, καθώς βρί­σκε­ται κοντά στις υφι­στά­με­νες δι­κα­στι­κές υπη­ρε­σί­ες, δια­θέ­τει δυ­να­τό­τη­τες στάθ­μευ­σης και προ­σφέ­ρει εύ­κο­λη πρό­σβα­ση τόσο στους επαγ­γελ­μα­τί­ες του χώρου όσο και στους πο­λί­τες που εξυ­πη­ρε­τού­νται κα­θη­με­ρι­νά από τα δι­κα­στή­ρια.

Προ­τε­ραιό­τη­τα η ασφά­λεια στο ση­με­ρι­νό Δι­κα­στι­κό Μέ­γα­ρο

Πα­ράλ­λη­λα με τον σχε­δια­σμό του νέου κτη­ρί­ου, ο κ. Κα­τα­βε­νά­κης ξε­κα­θά­ρι­σε ότι το άμεσο ζή­τη­μα πα­ρα­μέ­νει η απο­κα­τά­στα­ση του υπάρ­χο­ντος Δι­κα­στι­κού Με­γά­ρου, το οποίο, όπως τό­νι­σε, πα­ρου­σιά­ζει σο­βα­ρά προ­βλή­μα­τα: «Το θέμα μας είναι αυτό το οποίο επεί­γει. Είναι η απο­κα­τά­στα­ση του υπάρ­χο­ντος κτη­ρί­ου και γι’ αυτό θα έρθει κυ­ρί­ως ο υπουρ­γός» -όπως είπε.

Μά­λι­στα, έδωσε ιδιαί­τε­ρη έμ­φα­ση στην επι­κιν­δυ­νό­τη­τα που πα­ρου­σιά­ζει πλέον το κτή­ριο: «Όπως είχα εξη­γή­σει, δεν είναι πλέον θέμα απο­νο­μής της Δι­καιο­σύ­νης. Είναι θέμα επι­κιν­δυ­νό­τη­τας για τους αν­θρώ­πους που κα­θη­με­ρι­νά μπαί­νουν μέσα στο παλιό Δι­κα­στι­κό Μέ­γα­ρο».

Η συ­γκε­κρι­μέ­νη το­πο­θέ­τη­ση απο­τυ­πώ­νει τη σο­βα­ρό­τη­τα της κα­τά­στα­σης που επι­κρα­τεί σή­με­ρα στις δι­κα­στι­κές εγκα­τα­στά­σεις της Ρόδου και ανα­δει­κνύ­ει την ανά­γκη άμε­σων πα­ρεμ­βά­σε­ων.

Ανη­συ­χία για την κα­θυ­στέ­ρη­ση με­τα­φο­ράς στο παλιό Κτη­μα­το­λό­γιο

Ένα ακόμη ζή­τη­μα που έθεσε ο πρό­ε­δρος του ΔΣΡ αφορά στη με­τα­φο­ρά υπη­ρε­σιών στο κτή­ριο του πα­λιού Κτη­μα­το­λο­γί­ου, το οποίο έχει ήδη ανα­και­νι­στεί και είναι έτοι­μο να λει­τουρ­γή­σει.

Όπως απο­κά­λυ­ψε, πριν από λίγες ημέ­ρες πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε αυ­το­ψία μαζί με την επι­θε­ω­ρή­τρια του Συμ­βου­λί­ου της Επι­κρα­τεί­ας: «Το κτή­ριο είναι έτοι­μο, πα­νέ­τοι­μο. Πριν δύο μέρες το επι­σκε­φθή­κα­με και με την επι­θε­ω­ρή­τρια του Συμ­βου­λί­ου της Επι­κρα­τεί­ας, η οποία έμει­νε απο­λύ­τως ικα­νο­ποι­η­μέ­νη από τις υπο­δο­μές του κτι­η­ρί­ου».

Παρά ταύτα, η με­τα­φο­ρά εξα­κο­λου­θεί να κα­θυ­στε­ρεί.

«Ακόμη δεν κα­τα­λα­βαί­νου­με γιατί κα­θυ­στε­ρεί η με­τα­φο­ρά. Είναι ένα πα­νέ­τοι­μο κτή­ριο, το οποίο έχει ετοι­μα­στεί εδώ και δύο χρό­νια και πα­ρα­μέ­νει άδειο» -τό­νι­σε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά.

«Το θέμα ήταν θαμ­μέ­νο επί δε­κα­ε­τί­ες»

Ο κ. Κα­τα­βε­νά­κης εκτί­μη­σε ότι οι πρό­σφα­τες εξε­λί­ξεις δεν είναι τυ­χαί­ες, αλλά απο­τέ­λε­σμα της πί­ε­σης που ασκή­θη­κε από τον Δι­κη­γο­ρι­κό Σύλ­λο­γο και τους το­πι­κούς φο­ρείς: «Ήταν ένα θέμα το οποίο ήταν θαμ­μέ­νο επί δε­κα­ε­τί­ες και τώρα προ­φα­νώς ωρί­μα­σε».

Πα­ράλ­λη­λα πρό­σθε­σε: «Βλέ­που­με ότι δεν πάει άλλο η κα­τά­στα­ση που υπάρ­χει μέσα στο δι­κα­στή­ριο. Όπως γνω­ρί­ζε­τε, για να ξε­κι­νή­σει κάτι πρέ­πει να συμ­βεί το απρο­χώ­ρη­το. Θε­ω­ρού­με ότι τώρα ωρί­μα­σε η κα­τά­στα­ση και πρέ­πει όλοι μαζί, με μία φωνή, να το κυ­νη­γή­σου­με».

Ιδιαί­τε­ρη ανα­φο­ρά έκανε και στη συμ­βο­λή της Πε­ρι­φέ­ρειας Νο­τί­ου Αι­γαί­ου και του Δήμου Ρόδου.

«Η Πε­ρι­φέ­ρεια αντα­πο­κρί­θη­κε αμέ­σως. Δεν είναι αρ­μο­διό­τη­τά της, όμως συ­γκά­λε­σε τις συ­σκέ­ψεις και θα ανα­λά­βει, μέσω της προ­γραμ­μα­τι­κής σύμ­βα­σης, την απο­κα­τά­στα­ση του κτη­ρί­ου. Αν δεν εί­χα­με τη βο­ή­θεια της Πε­ρι­φέ­ρειας και του Δήμου, δεν θα μπο­ρού­σα­με να προ­χω­ρή­σου­με».

Πα­νελ­λή­νιο Πρω­τά­θλη­μα Μπά­σκετ Δι­κη­γο­ρι­κών Συλ­λό­γων στη Ρόδο

Πα­ράλ­λη­λα, ο πρό­ε­δρος του Δι­κη­γο­ρι­κού Συλ­λό­γου ανα­κοί­νω­σε ότι από τις 21 έως τις 26 του μήνα η Ρόδος θα φι­λο­ξε­νή­σει το Πα­νελ­λή­νιο Πρω­τά­θλη­μα Μπά­σκετ Δι­κη­γο­ρι­κών Συλ­λό­γων.

Στη διορ­γά­νω­ση ανα­μέ­νο­νται πε­ρί­που 500 αθλη­τές από ολό­κλη­ρη τη χώρα μαζί με τις οι­κο­γέ­νειές τους, γε­γο­νός που θα προ­σφέ­ρει ση­μα­ντι­κή του­ρι­στι­κή και οι­κο­νο­μι­κή ώθηση στο νησί.

Κατά τη διάρ­κεια της διορ­γά­νω­σης θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί και επί­ση­μη εκ­δή­λω­ση στον Προ­μα­χώ­να, πα­ρου­σία του προ­έ­δρου της Ολο­μέ­λειας των Δι­κη­γο­ρι­κών Συλ­λό­γων Ελ­λά­δας, ενώ ο κ. Κα­τα­βε­νά­κης απο­κά­λυ­ψε ότι πρό­τει­νε στον υπουρ­γό Δι­καιο­σύ­νης να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει την επί­σκε­ψή του στη Ρόδο εκεί­νες τις ημέ­ρες, ώστε να βρί­σκο­νται στο νησί και οι πρό­ε­δροι των Δι­κη­γο­ρι­κών Συλ­λό­γων από όλη την Ελ­λά­δα.

Πα­ρέμ­βα­ση στη Βουλή για το Κτη­μα­το­λό­γιο της Ρόδου

Την ίδια ώρα, ο Δι­κη­γο­ρι­κός Σύλ­λο­γος Ρόδου συ­νε­χί­ζει τις θε­σμι­κές του πα­ρεμ­βά­σεις και στο ζή­τη­μα του Κτη­μα­το­λο­γί­ου.

Όπως ανα­κοί­νω­σε ο κ. Κα­τα­βε­νά­κης, ο Σύλ­λο­γος κλή­θη­κε να συμ­με­τέ­χει στη συ­νε­δρί­α­ση της αρ­μό­διας κοι­νο­βου­λευ­τι­κής επι­τρο­πής για το υπό δια­βού­λευ­ση νο­μο­σχέ­διο, εξαι­τί­ας των προ­τά­σε­ων που έχει κα­τα­θέ­σει για τα ιδιαί­τε­ρα προ­βλή­μα­τα της Ρόδου.

«Κλη­θή­κα­με ακρι­βώς γιατί είναι δια­τά­ξεις που αφο­ρούν στη Ρόδο, στο Κτη­μα­το­λό­γιο της Ρόδου και σο­βα­ρά προ­βλή­μα­τα των πο­λι­τών»- ανέ­φε­ρε.

Οι πα­ρεμ­βά­σεις αφο­ρούν, με­τα­ξύ άλλων, στις εκ­κρε­μείς κτη­μα­το­λο­γι­κές πρά­ξεις, στις συν­δυα­στι­κές εγ­γρα­φές και στις επα­νε­κτι­μή­σεις ακι­νή­των, με στόχο να δο­θούν ορι­στι­κές λύ­σεις σε χρό­νια προ­βλή­μα­τα που απα­σχο­λούν χι­λιά­δες ιδιο­κτή­τες στο νησί.

Με τις εξε­λί­ξεις να επι­τα­χύ­νο­νται τόσο στο μέ­τω­πο της δι­κα­στι­κής στέ­γα­σης όσο και στις θε­σμι­κές πα­ρεμ­βά­σεις για το Κτη­μα­το­λό­γιο, ο Δι­κη­γο­ρι­κός Σύλ­λο­γος Ρόδου επι­χει­ρεί να δια­δρα­μα­τί­σει πρω­τα­γω­νι­στι­κό ρόλο στην επί­λυ­ση ζη­τη­μά­των που πα­ρέ­με­ναν σε εκ­κρε­μό­τη­τα για δε­κα­ε­τί­ες, με το εν­δια­φέ­ρον πλέον να στρέ­φε­ται στην επι­κεί­με­νη επί­σκε­ψη του υπουρ­γού Δι­καιο­σύ­νης, από την οποία ανα­μέ­νο­νται οι ορι­στι­κές απο­φά­σεις.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.