Ειδήσεις

Ευρωκοινοβούλιο: Μην περιμένετε σωτηρία από τον Τουρισμό, πνέει τα λοίσθια!

Στη διαπίστωση ότι, ματαιοπονούν οι χώρες που περιμένουν σωτηρία στις οικονομίες τους από τον Τουρισμό, καταλήγει ενημερωτικό-εμπιστευτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, που διανεμήθηκε σήμερα σε ευρωβουλευτές και επιλεγμένους παραλήπτες.

Στο έγγραφο διαπιστώνεται ότι, ο τουρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι ένας από τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση του ιού κοροναϊού, με ορισμένα μέρη του τομέα και ορισμένες περιοχές να επηρεάζονται περισσότερο από άλλες.

Οι περισσότερες τουριστικές εγκαταστάσεις έκλεισαν κατά τη διάρκεια της αιχμής της κρίσης και οι εκδηλώσεις ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν. Οι τουριστικές επιχειρήσεις είναι επίσης από τις τελευταίες που συνέχισαν τις δραστηριότητές τους, και ακόμα κι αν το κάνουν, πρέπει ακόμη να εφαρμόσουν αυστηρά πρωτόκολλα υγείας και μέτρα περιορισμού, που σημαίνει ότι μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με περιορισμένη χωρητικότητα.

Στο έγγραφο, μάλιστα, γίνεται και επίκληση της εκτίμησης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ότι ο τουρισμός θα μειωθεί κατά 60-80% φέτος, ανάλογα με τη διάρκεια της κρίσης στην υγεία και τον ρυθμό της ανάκαμψης.

Οπως σημειώνεται στο έγγραφο, ένας αυξανόμενος αριθμός τουριστών προτιμά εγχώριους προορισμούς, περιοχές φυσικής αξίας, ενεργά ταξίδια και αποφυγή υπερπληθυσμένων προορισμών, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Ωστόσο, ορισμένες αλλαγές μπορεί να γίνουν μόνιμες, όπως η αύξηση της αγοράς τουριστικών υπηρεσιών στο διαδίκτυο ή η μεγαλύτερη προσοχή που δίνεται στην υγιεινή και την υγιή ζωή.

Σημειώνεται ακόμη ότι, στο αποκορύφωμα της πανδημίας, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ εισήγαγαν προσωρινούς ελέγχους στα σύνορα και μέτρα που περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ωστόσο, η αυστηρότητα και το χρονοδιάγραμμα αυτών των μέτρων διέφεραν σε μεγάλο βαθμό από τη μια χώρα στην άλλη. Πρόσφατα, πολλοί προορισμοί της ΕΕ άρχισαν να άρουν τα εθνικά μέτρα περιορισμού και καραντίνας, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στα ταξίδια. Έως τις 15 Ιουνίου 2020, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ είχαν ανοίξει τα σύνορά τους σε ταξιδιώτες της ΕΕ και είχαν αρχίσει να σχεδιάζουν να ανοίξουν σύνορα σε ταξιδιώτες από ορισμένες τρίτες χώρες από την 1η Ιουλίου 2020.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο, βρίσκονται, προς το παρόν, στην διαδικασία υποβολής προτάσεων (sic), να βοηθήσουν τις χώρες της ΕΕ να άρουν σταδιακά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να επιτρέψουν στον τουρισμό και τις επιχειρήσεις μεταφορών να ανοίξουν ξανά.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου