Ειδήσεις

Bloomberg: Ο Ερντογάν χτίζει μια μουσουλμανική Τουρκία

Η κίνηση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγια Σοφιά σε τζαμί είναι ορόσημο στην επαναγέννηση της Τουρκίας ως ένα ισχυρό Μουσουλμανικό κράτος μετά από ένα αιώνα λανθασμένων προσπαθειών να μιμηθεί την Χριστιανική Δύση, υποστηρίζει το Bloomberg.

Οσοι αντιδρούν σε αυτή την προσπάθεια, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, θεωρούν την κίνηση ως μια ακόμα δραματική απόδειξη ότι μια λιγότερο κοσμική και ανεκτική Τουρκία έχει αναδυθεί υπό την ηγεσία του Ερντογάν.

«Με το να μετατρέψει την Αγια Σοφιά ξανά σε τζαμί λέει στον κόσμο ‘δυστυχώς δεν είμαστε πια κοσμικοί’», λέει στο BBC ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας Orhan Pamuk. «Υπάρχουν εκατομμύρια κοσμικοί Τούρκοι που όπως εγώ φωνάζουμε εναντίον αυτής της κίνησης αλλά οι φωνές μας δεν ακούγονται».

Για τους συντηρητικούς στην Τουρκία η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί είναι η «μεγάλη στιγμή», δήλωσε ο Mustafa Akyol, καθηγητής στο αμερικανικό Cato Institute. «Πιστεύουν στον ‘νόμο του σπαθιού’, το δικαίωμα των Οθωμανών να μετατρέψουν μια εκκλησία σε τζαμί ως αποτέλεσμα της κατάκτησης», συμπλήρωσε. «Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να κάνει ότι θέλει. Ρωτάω όμως: Τι θα πείτε αν το Ισραήλ κάνει κάτι στο Al Aqsa; Δεν θα είναι και αυτό σωστό με βάση το ‘νόμο του σπαθιού’;»

«Με πολλούς τρόπους είναι μια σοκαριστική απόφαση», δήλωσε ο James Ker-Lindsay καθηγητής του London School of Economics που ειδικεύεται στην ασφάλεια στη νοτιοανατολική Ευρώπη. «Συνεισφέρει σε ένα πτωτικό σπιράλ στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, και θα εξαφανίσει οποιοδήποτε εναπομείναν επίπεδο εμπιστοσύνης».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου