ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Π. Eγγλέζος: «Η κρίση της πανδημίας άφησε και αφήνει πολλά σημάδια πίσω της»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
εγγλεζος παναγιωτης

Τις θέ­σεις του Ερ­γα­τι­κού Κέ­ντρου Ρόδου ξε­κα­θα­ρί­ζει ο πρό­ε­δρός του, κ. Πα­να­γιώ­της Εγ­γλέ­ζος ανα­φο­ρι­κά με τις ανα­τρο­πές που φέρ­νει το νο­μο­σχέ­διο για τα ερ­γα­σια­κά, λέ­γο­ντας: «Δη­λώ­νου­με ρητά και κα­τη­γο­ρη­μα­τι­κά ότι δεν θα επι­τρέ­ψου­με σε καμία των πε­ρι­πτώ­σε­ων να εφαρ­μο­στεί!»

Στη ση­με­ρι­νή συ­νέ­ντευ­ξή του στην «δ» ο κ. Εγ­γλέ­ζος μι­λά­ει για τον Γολ­γο­θά που περ­νούν οι ερ­γα­ζό­με­νοι στη διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας, εδώ κι ένα χρόνο, και ανα­φέ­ρε­ται στις πα­ρεμ­βά­σεις που έχουν γίνει -όπως η υπο­γρα­φή της Σύμ­βα­σης Ερ­γα­σί­ας με­τα­ξύ ξε­νο­δό­χων και ξε­νο­δο­χο­ϋ­παλ­λή­λων, το θέμα της εντο­πιό­τη­τας για τις προ­σλή­ψεις στην ΔΕΗ, ενώ δε­σμεύ­ε­ται για τους στό­χους της διοί­κη­σης στα ερ­γα­σια­κά.

• Κύριε Εγ­γλέ­ζο, έρ­χο­νται ανα­τρο­πές στα ερ­γα­σια­κά με ένα αντερ­γα­τι­κό νο­μο­σχέ­διο με το οποίο -με­τα­ξύ άλλων-, όπως του­λά­χι­στον φη­μο­λο­γεί­ται, κα­ταρ­γεί­ται το οκτά­ω­ρο! Πώς θα δια­μορ­φω­θεί η αγορά ερ­γα­σί­ας που επλή­γη μετά τα δέκα χρό­νια μνη­μο­νί­ων συν τον ένα χρόνο της παν­δη­μί­ας του κο­ρω­νοϊ­ού; Είστε αντι­μέ­τω­ποι με πολλά προ­βλή­μα­τα κα­θη­με­ρι­νά.

Πριν από με­ρι­κές μέρες γιορ­τά­σα­με την επέ­τειο της Ερ­γα­τι­κής Πρω­το­μα­γιάς, μία ερ­γα­τι­κή πρω­το­μα­γιά η οποία συμ­βο­λί­ζει την κα­τά­κτη­ση των ερ­γα­σια­κών δι­καιω­μά­των και την κα­τά­κτη­ση του οκτα­ώ­ρου μετά από 135 χρό­νια. Τώρα ερ­χό­μα­στε ξανά να υπε­ρα­σπι­στού­με τα ίδια κε­κτη­μέ­να και τα δι­καιώ­μα­τα και όλα αυτά μετά από μία δε­κα­ε­τία σκλη­ρών μνη­μο­νί­ων από μία δε­κα­ε­τία όπου την κρίση και όλες τις ανα­τρο­πές και όλες τις πε­ρι­κο­πές τις βίωσε και τις πλή­ρω­σαν οι ερ­γα­ζό­με­νοι και μετά από όλο αυτό το διά­στη­μα ερ­χό­μα­στε ξανά να διεκ­δι­κή­σου­με, να υπε­ρα­σπι­στού­με τα αυ­το­νό­η­τα, τις κα­τα­κτή­σεις μας και δεν είναι άλλη από την κα­τάρ­γη­ση του 8ωρου το οποίο δη­λώ­νου­με ρητά και κα­τη­γο­ρη­μα­τι­κά ότι δεν θα επι­τρέ­ψου­με σε καμία των πε­ρι­πτώ­σε­ων να εφαρ­μο­στεί και σε καμία των πε­ρι­πτώ­σε­ων δεν θα γί­νου­με δού­λοι και έρ­μαιο στις ορέ­ξεις της κάθε Κυ­βέρ­νη­σης η οποία υπε­ρα­σπί­ζε­ται μόνο τα δι­καιώ­μα­τα της ερ­γο­δο­σί­ας.

Από τις αρχές του 2020 βιώ­νου­με πρω­τό­γο­νες κα­τα­στά­σεις οι οποί­ες δεν φα­ντα­ζό­ταν κα­νείς ότι θα μπο­ρού­σα­με να ζή­σου­με μετά από τα μνη­μό­νια. Αυτό που ζή­σα­με και ζούμε αυτή τη στιγ­μή είναι χει­ρό­τε­ρο και από τα μνη­μό­νια, ανα­γκα­στή­κα­με να επι­βιώ­σου­με με ψί­χου­λα με επι­δό­μα­τα πεί­νας και κα­θη­με­ρι­νά γι­νό­μα­στε επαί­τες, για κάτι επι­πλέ­ον, δεν φα­ντα­ζό­μα­σταν ποτέ ότι θα υπήρ­χαν τόσα προ­βλή­μα­τα στους ερ­γα­ζό­με­νους ότι θα υπήρ­χαν τόσες σχέ­σεις ερ­γα­σί­ας οι οποί­ες άφη­ναν απρο­στά­τευ­τους τους συ­να­δέλ­φους. Από την πρώτη στιγ­μή ξε­κι­νή­σα­με ένα Μα­ρα­θώ­νιο για να εξα­σφα­λί­σου­με του­λά­χι­στον ένα βα­σι­κό ει­σό­δη­μα, με κα­θη­με­ρι­νούς αγώ­νες, με συ­νερ­γα­σί­ες, με πιέ­σεις, με απο­γοη­τεύ­σεις. Πι­στεύ­ου­με όμως ότι το απο­τέ­λε­σμα μπο­ρεί να κρι­θεί ικα­νο­ποι­η­τι­κό, γιατί το με­γά­λο πο­σο­στό των συ­να­δέλ­φων κάτι πήρε, βέ­βαια δεν νο­μο­θε­τού­με εμείς για να μπο­ρέ­σου­με να κα­λύ­ψου­με όλους τους συ­να­δέλ­φους απλά δεν στα­μα­τή­σα­με ούτε στα­μα­τά­με να διεκ­δι­κού­με.

Με την εφαρ­μο­γή όμως της διευ­θέ­τη­σης ερ­γα­σί­ας θα έχου­με ακόμα με­γα­λύ­τε­ρη αύ­ξη­ση της ανερ­γί­ας και μεί­ω­ση πε­ραι­τέ­ρω του ει­σο­δή­μα­τός μας.

Η κρίση της παν­δη­μί­ας άφησε και αφή­νει πολλά ση­μά­δια πίσω της ση­μά­δια τα οποία δύ­σκο­λα θα επου­λω­θούν και όποιος νο­μί­ζει ότι η κρίση θα τε­λειώ­σει το 2021 είναι γε­λα­σμέ­νος. Εχου­με μπρο­στά μας ακόμα χει­ρό­τε­ρες κα­τα­στά­σεις να αντι­με­τω­πί­σου­με ακόμα πιο δύ­σκο­λα πράγ­μα­τα μέχρι να επα­νέλ­θου­με στην κα­νο­νι­κό­τη­τα εάν επα­νέλ­θου­με τε­λι­κά.

Κα­θη­με­ρι­νά στο Ερ­γα­τι­κό Κέ­ντρο έρ­χο­νται συ­νά­δελ­φοι για να ενη­με­ρω­θούν, να βρουν λύση στα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν. Το βα­σι­κό πρό­βλη­μα όμως το οποίο δεν μπο­ρεί να απα­ντη­θεί και δεν μπο­ρεί να βρε­θεί λύση είναι όταν γυρ­νά­νε στο σπίτι και δεν έχουν τα απα­ραί­τη­τα για να ζή­σουν αυτοί και τα παι­διά τους, όταν το ψυ­γείο και τα ράφια είναι άδεια και δεν υπάρ­χει απά­ντη­ση για αυτό. Πι­στέψ­τε με, αυτό είναι το πε­ρισ­σό­τε­ρο που μας έχει πο­νέ­σει μέσα αυτή την κρίση.

• Είναι γνω­στό πως η οι­κο­νο­μία της Ρόδου στη­ρί­ζε­ται στον του­ρι­σμό. Ποια είναι τα μη­νύ­μα­τα που λαμ­βά­νε­τε για την έναρ­ξη της του­ρι­στι­κής σεζόν; Θα βρουν δου­λειά φέτος οι ερ­γα­ζό­με­νοι;

Όπως γνω­ρί­ζε­τε το ερ­γα­τι­κό δυ­να­μι­κό της πε­ριο­χής μας είναι γύρω στους 50000 με 52.000 ερ­γα­ζό­με­νους. Εάν αφαι­ρέ­σου­με τους δη­μο­σί­ους υπαλ­λή­λους, τους υπαλ­λή­λους του δήμου και τους αυ­το­α­πα­σχο­λού­με­νους, οι υπό­λοι­ποι πε­ρί­που 40.000 ασχο­λού­νται με τον του­ρι­σμό είτε έμ­με­σα είτε άμεσα. Κα­τα­λα­βαί­νε­τε λοι­πόν ότι όταν το 90% του ερ­γα­τι­κού δυ­να­μι­κού έχει σχέση με τον του­ρι­σμό για τι κα­τά­στα­ση μι­λά­με. Δεν είναι τί­πο­τα σί­γου­ρο, υπάρ­χει η αβε­βαιό­τη­τα πότε θα ξε­κι­νή­σει η του­ρι­στι­κή πε­ρί­ο­δος, κα­νέ­νας δεν μπο­ρεί να πει με βε­βαιό­τη­τα ότι θα ξε­κι­νή­σου­με σε 5-10 ημέ­ρες ή 14 του μήνα, όπως εξήγ­γει­λε η κυ­βέρ­νη­ση και αυτό δεν οφεί­λε­ται μόνο σε εμάς εξαρ­τά­ται κυ­ρί­ως από το τι θα πρά­ξουν οι ξένες χώρες και κυ­ρί­ως οι αγο­ρές οι οποί­ες τρο­φο­δο­τούν την πε­ριο­χή μας, Αγ­γλία, Γερ­μα­νία, Σκαν­δι­να­βία. Άρα κα­τα­λα­βαί­νε­τε ότι εάν χαθεί ακόμα ένας μήνας σεζόν ένας μήνας χωρίς ει­σό­δη­μα για τους ερ­γα­ζό­με­νους σε τι κα­τά­στα­ση θα βρε­θού­με.

Αυτή η αβε­βαιό­τη­τα είναι που μας «σκο­τώ­νει» στην κυ­ριο­λε­ξία, είναι αυτή που κάνει την κα­τά­στα­ση ακόμα ποιο τρα­γι­κή. Το θε­τι­κό μή­νυ­μα είναι ότι άνοι­ξε η εστί­α­ση και αρ­κε­τοί συ­νά­δελ­φοι επέ­στρε­ψαν στις δου­λειές τους, το μή­νυ­μα αυτό κρα­τά­με για τη συ­νέ­χεια και ελ­πί­ζου­με.

• Το Ερ­γα­τι­κό Κέ­ντρο Ρόδου, πρω­το­στά­τη­σε στην υπο­γρα­φή της Σύμ­βα­σης Ερ­γα­σί­ας με­τα­ξύ ξε­νο­δό­χων και ξε­νο­δο­χο­ϋ­παλ­λή­λων καθώς και σε μια σειρά από καυτά ζη­τή­μα­τα όπως πρό­σφα­τα, το θέμα της εντο­πιό­τη­τας για τις προ­σλή­ψεις στην ΔΕΗ. Είστε ικα­νο­ποι­η­μέ­νος από τα πε­πραγ­μέ­να μέχρι σή­με­ρα;

Το Ερ­γα­τι­κό Κέ­ντρο Ρόδου και τα σω­μα­τεία της δύ­να­μής του, έχου­με κα­τα­φέ­ρει να υπο­γρά­ψου­με συμ­βά­σεις που είναι πρω­το­πό­ρες σε πα­νελ­λα­δι­κό επί­πε­δο, μετά την υπο­γρα­φή της το­πι­κής συλ­λο­γι­κής σύμ­βα­σης των ξε­νο­δο­χο­ϋ­παλ­λή­λων, η οποία είναι η μο­να­δι­κή στην Ελ­λά­δα με πο­σο­στά αύ­ξη­σης και κα­το­χύ­ρω­σης των θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας για τους συ­να­δέλ­φους. Υπο­γρά­φη­καν και άλλες συμ­βά­σεις, όπως αυτή των ξε­να­γών, των αμει­βό­με­νων οδη­γών ταξί και των οδη­γών του­ρι­στι­κών λε­ω­φο­ρεί­ων, η οποία μά­λι­στα και με αύ­ξη­ση 3,2%. Όλα αυτά πέραν ότι ενι­σχύ­ουν και κα­το­χυ­ρώ­νουν τα δι­καιώ­μα­τα των συ­να­δέλ­φων στην πε­ριο­χή μας, εξα­σφα­λί­ζουν και την ερ­γα­σια­κή ει­ρή­νη, την στιγ­μή που σε άλλες πε­ριο­χές για να υπο­γρά­ψουν συμ­βά­σεις έστω με μη­δε­νι­κή αύ­ξη­ση, γί­νο­νται «μάχες» πολ­λών μηνών.

Πριν από λίγες μέρες με πρω­το­βου­λία του Ερ­γα­τι­κού Κέ­ντρου Ρόδου και του σω­μα­τεί­ου μας «Ζευς», συ­γκα­λέ­σα­με σύ­σκε­ψη και ανα­δεί­ξα­με ένα πα­νελ­λή­νιο πρό­βλη­μα, που αφορά στην προ­κή­ρυ­ξη θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας στην πε­ριο­χή μας αλλά και σε άλλες πε­ριο­χές, στην οποία αφαι­ρεί­ται το κρι­τή­ριο της εντο­πιό­τη­τας. Μία δέ­σμευ­ση της ίδιας της ΔΕΗ την πε­ρί­ο­δο που ζη­τού­σε την κα­τα­σκευή των ερ­γο­στα­σί­ων στην πε­ριο­χή μας. Το Ερ­γα­τι­κό Κέ­ντρο νιώ­θει ικα­νο­ποί­η­ση από την κι­νη­το­ποί­η­ση όλων των φο­ρέ­ων που τά­χθη­καν δίπλα μας στο δί­καιο αυτό αί­τη­μά και από κοι­νού ξε­κί­νη­σε η προ­σπά­θεια αναί­ρε­σης αυτής της άδι­κης από­φα­σης της ΔΕΗ.

Εί­μα­στε σε ανα­μο­νή των απα­ντή­σε­ων ώστε από κοι­νού να κα­θο­ρί­σου­με τις αντι­δρά­σεις μας και τις κι­νη­το­ποι­ή­σεις μας, πάντα με γνώ­μο­να το συμ­φέ­ρον της το­πι­κής κοι­νω­νί­ας την οποία και εμείς υπη­ρε­τού­με.

• Ποιοι είναι οι επό­με­νοι στό­χοι που έχετε θέσει ως διοί­κη­ση;

Το Ερ­γα­τι­κό Κέ­ντρο σε συ­νερ­γα­σία με τη Γ.Σ.Ε.Ε και τα Ερ­γα­τι­κά Κέ­ντρα Κρή­της, με τα οποία υπάρ­χει στενή συ­νερ­γα­σία τα τε­λευ­ταία χρό­νια, κα­θη­με­ρι­νά, βρι­σκό­μα­στε σε επι­κοι­νω­νία με τα όλα τα αρ­μό­δια υπουρ­γεία προ­ω­θώ­ντας τα δί­καια αι­τή­μα­τα των ερ­γα­ζο­μέ­νων. Κύριο μέ­λη­μά μας αυτήν την πε­ρί­ο­δο είναι να δοθεί ξανά μια πα­ρά­τα­ση στα επι­δό­μα­τα και στις ανα­στο­λές, του­λά­χι­στον μέχρι την έναρ­ξη της σεζόν.

Η δέ­σμευ­ση και η υπό­σχε­ση που έχου­με δώσει , ότι θα αγω­νι­στού­με με όλες μας τις δυ­νά­μεις ώστε κα­νέ­νας συ­νά­δελ­φος να μην είναι απρο­στά­τευ­τος και χωρίς ει­σό­δη­μα, για μας απο­τε­λεί σκοπό και στόχο ζωής. Το επό­με­νο διά­στη­μα ετοι­μά­ζο­νται κι­νη­το­ποι­ή­σεις από κοι­νού ώστε να κα­τα­λά­βουν οι κυ­βερ­νώ­ντες ότι η αντο­χή και η ανοχή μας έχει εξα­ντλη­θεί.

Δεν θα πλη­ρώ­σου­με και αυτήν την κρίση εμείς θα αγω­νι­στού­με για

8 ώρες ΕΡ­ΓΑ­ΣΙΑ

8 ώρες ΑΝΑ­ΠΑΥ­ΣΗ

8 ώρες ΕΛΕΥ­ΘΕ­ΡΟ ΧΡΟΝΟ

Γιατί εί­μα­στε άν­θρω­ποι και πρέ­πει να ζή­σου­με!!!!!

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.