Ειδήσεις

Μητσοτάκης: «Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία ενώ έστειλε μήνυμα προς τις χώρες προέλευσης των τουριστών

Απαντήσεις για όλα τα κρίσιμα ζητήματα έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια διαλόγου με τον δημοσιογράφο του Politico Florian Eder, στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum, στο Ζάππειο Μέγαρο. Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το «πράσινο πιστοποιητικό είναι πολύ σημαντικό», διότι θέλουμε να επανέλθει η ελευθερία κίνησης των πολιτών όσο πιο γρήγορα γίνεται εντός της ΕΕ.

«Το τεχνικό έργο έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Αναμένω πως το πιστοποιητικό θα είναι λειτουργικό πριν το τέλος του Ιουνίου. Και θα διευκολύνει τις ζωές μας, γιατί δεν θα χρειάζεται να προχωράμε σε διμερείς συμφωνίες, αλλά θα δεχόμαστε όλοι το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, ενώ τώρα πρέπει να δούμε την περίπτωση της κάθε χώρας σε διμερές επίπεδο», προσέθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο ίδιος, πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία ενώ έστειλε μήνυμα προς τις χώρες προέλευσης των τουριστών, λέγοντας: «Αυτό που ισχύει για ένα βορειοευρωπαίο που επισκέπτεται την Ελλάδα ή την Ισπανία, θα πρέπει να ισχύει και για το ταξίδι επιστροφής στη χώρα του».

Σε ότι αφορά τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ναι μεν θα έχουμε ανάπτυξη, το ερώτημα είναι όμως τι είδους ανάπτυξης. «Πιστεύω όλοι θα έχουμε υψηλή ανάπτυξη, κυρίως την πρώτη χρονιά μετά την πανδημία, θα συμβεί. Αλλά τι είδους ανάπτυξη θα είναι αυτή; Μια ανάπτυξη που θα κινείται από την κατανάλωση; Βεβαίως η κατανάλωση είναι ένα σημαντικό στοιχείο του ΑΕΠ αλλά δεν είναι αρκετό», είπε και προσέθεσε:

«Θα πρέπει να εστιάσουμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας γιατί η εκπαίδευση σε νέες δεξιότητες (reskilling) και η αναβάθμιση δεξιοτήτων (upskilling) είναι σημαντικές παράμετροι αλλά θα πρέπει να υπάρχουν οι θέσεις εργασίας για να είναι κανείς σε θέση να επανεκπαιδεύσει τους εργαζόμενους ώστε να αναλάβουν αυτά τα πόστα».

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση του Florian Eder για το πώς βλέπει την Ευρώπη μετά τη λήξη της καγκελαρίας της Ανγκελα Μέρκελ, ο Πρωθυπουργός σημείωσε:
«Συμφωνώ ότι οι τεκτονικές πλάκες της ευρωπαϊκής πολιτικής μετακινήθηκαν σε έναν βαθμό από την Ανγκελα Μέρκελ όταν απομακρύνθηκε από τη θέση κάθετης αντίστασης σε αυτό που τελικά συνέβη τον περασμένο Ιούλιο. Προς τιμήν της, πιστεύω ότι διαπίστωσε την ανάγκη η Γερμανία να αναλάβει ηγετικό ρόλο, όπως συνέβη και στην περίπτωση των κοινών αγορών εμβολίων. Εάν η μεγαλύτερη και πλουσιότερη χώρα στην Ευρώπη ασχολούνταν μόνο με το δικό της συμφέρον θα ήταν αναμενόμενο να προμηθευτεί εμβόλια ευκολότερα σε σχέση με τις περισσότερες άλλες χώρες. Δεν αναμένω κάποια αλλαγή προσέγγισης από την πλευρά της Γερμανίας. Φυσικά η θητεία μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι μικρότερη συγκριτικά με του Pedro, αλλά αναμφίβολα η  Ανγκελα Μέρκελ είναι μία εξαιρετικά έμπειρη πολιτικός, με την ικανότητα να οικοδομεί συμβιβασμούς όταν είναι απαραίτητο. Ήταν, είναι, πάντοτε θα είναι, κατά βάθος Ευρωπαία».

Σε ερώτηση για το πώς και το πότε αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ήταν ήταν πολλές οι στιγμές που είπα πως ποτέ μα ποτέ δεν θα ασχοληθώ με την πολιτική. «Ως κάποιος που έχει ένα «προνομιακό» πολιτικό υπόβαθρο, ήξερα και ήταν πιο εύκολο για μένα να κάνω τα πρώτα βήματά μου στην πολιτική. Επομένως, αναρωτήθηκα πώς πείθεις κάποιον που δεν έχει το δικό σου πλεονέκτημα να μπει στην πολιτική εάν δεν το κάνεις ο ίδιος; Και αν νιώθεις ότι μπορείς να φέρεις την αλλαγή, προσπάθησέ το.

Όταν ξεκινάς στην πολιτική ποτέ δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθεί. Το ξέρει και ο Pedro καλά. Υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω. Υπάρχουν στιγμές που θεωρείς πως είσαι εντελώς εκτός του κάδρου και ξαφνικά κάτι συμβαίνει. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, δεν είναι εύκολη δουλειά. Υπάρχουν στιγμές που πιστεύεις πως συνεισφέρεις κι εσύ σε μια σημαντική αλλαγή και λες «ναι, τελικά όλο αυτό αξίζει», συμπλήρωσε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου