ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απαγορευμένες και φέτος οι διακοπές για τους Έλληνες: Λιγότερες μέρες – Τα πρώτα στοιχεία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
τουρισμός
Μέγεθος γραμμάτων

Δύ­σκο­λα «ση­μά­δια» δεί­χνουν οι προ­βλέ­ψεις για τις δια­κο­πές των Ελ­λή­νων το κα­λο­καί­ρι του 2024. Οι εκτι­μή­σεις των ξε­νο­δό­χων.

Τα πρώτα στοι­χεία για τον του­ρι­σμό το κα­λο­καί­ρι του 2024 πα­ρα­θέ­τουν οι ξε­νο­δό­χοι, μπαί­νο­ντας στην του­ρι­στι­κή πε­ρί­ο­δο που θα ξε­κι­νή­σει νω­ρί­τε­ρα, στις 15 με 20 Απρι­λί­ου.

Πα­ρό­τι οι κρα­τή­σεις μέχρι στιγ­μής, δεί­χνουν ότι το κα­λο­καί­ρι θα κι­νη­θεί καλά, οι ξε­νο­δό­χοι είναι συ­γκρα­τη­μέ­να αι­σιό­δο­ξοι για τα τε­λι­κά νού­με­ρα, σε σχέση με πέρσι, που ήταν μια χρο­νιά ρεκόρ. Μά­λι­στα, ο γε­νι­κός γραμ­μα­τέ­ας της Πα­νελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Ξε­νο­δό­χων, Άγ­γε­λος Καλ­λί­ας, απέ­δω­σε αυτή την εκτί­μη­σή του σε μια «πα­νευ­ρω­παϊ­κή ύφεση» με αρ­νη­τι­κά νού­με­ρα, ενώ για τους Έλ­λη­νες -και φέτος- ανέ­φε­ρε ότι θα πάνε δια­κο­πές, αλλά για λι­γό­τε­ρες μέρες.

Μι­λώ­ντας στα Πα­ρα­πο­λι­τι­κά 90,1, ο κ. Καλ­λί­ας είπε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά:

«Η του­ρι­στι­κή πε­ρί­ο­δος φέτος ανοί­γει λίγο νω­ρί­τε­ρα από τις προη­γού­με­νες φορές περί τις 15 με 20 Απρι­λί­ου. Φαί­νε­ται ότι η του­ρι­στι­κή πε­ρί­ο­δος θα πάει καλά, τα νού­με­ρα αρ­χί­ζουν με τις προ κρα­τή­σεις να απο­δει­κνύ­ουν ότι θα εί­μα­στε στα ίδια πε­ρί­που με πέ­ρυ­σι. Η δικιά μας εκτί­μη­ση είναι ότι θα κι­νη­θού­με λίγο πιο χα­μη­λά από πέ­ρυ­σι, αυτό δεν είναι απο­τυ­χία κάθε άλλο μά­λι­στα είναι επι­τυ­χία διότι η περ­σι­νή χρο­νιά ήταν μια χρο­νιά ρεκόρ και είναι πολύ ση­μα­ντι­κό να μπο­ρού­με από εδώ και στο εξής να κρα­τά­με αυτά τα νού­με­ρα και σιγά-σιγά να χτί­ζου­με πάνω σε αυτά.»

Η μικρή ύφεση που ανα­μέ­νουν οι ξε­νο­δό­χοι στον του­ρι­σμό το φε­τι­νό κα­λο­καί­ρι, σύμ­φω­να με τον ίδιο, οφεί­λε­ται στο ότι «έχου­με να δια­χει­ρι­στού­με μια πα­νευ­ρω­παϊ­κή ύφεση με αρ­κε­τές χώρες να κι­νού­νται αρ­νη­τι­κά». «Από τον ρυθμό που έρ­χο­νται οι κρα­τή­σεις φαί­νε­ται ότι κά­ποιες χώρες οι οποί­ες έχουν ύφεση η πα­ρου­σιά­ζουν αρ­νη­τι­κά νού­με­ρα θα κι­νη­θούν λίγο πιο αργά και πιο μα­ζε­μέ­να καθώς θε­ω­ρού­με ότι θα κό­ψουν από το πα­κέ­το των δια­κο­πών τους» εξή­γη­σε.

Οι Έλ­λη­νες, όπως και πέρσι, ανα­μέ­νε­ται να κά­νουν λι­γό­τε­ρες μέρες δια­κο­πές, με τον κ. Καλ­λία να συ­στή­νει να πάνε τις πε­ριό­δους που δεν είναι υψηλή ζή­τη­ση, όπως τον Ιού­νιο ή τον Σε­πτέμ­βριο:

«Ο Έλ­λη­νας θα πάει δια­κο­πές απλά θα πάει λι­γό­τε­ρες μέρες. Ας επι­λέ­ξου­με πε­ριό­δους όπου δεν γί­νε­ται ο χαμός. Ας επι­λέ­ξου­με πε­ριό­δους που δεν είναι high season, θα είναι πολύ κα­λύ­τε­ρα και με πολύ κα­λύ­τε­ρες πα­ρο­χές».

Ολική επα­να­φο­ρά στον του­ρι­σμό πά­ντως δεί­χνει να έχει η Αθήνα, που προ­σελ­κύ­ει επι­σκέ­πτες και εκτός πε­ριό­δου αιχ­μής. Τα ξε­νο­δο­χεία της πρω­τεύ­ου­σας είδαν αυ­ξή­σεις κατά 9% στις πλη­ρό­τη­τές τους τον Ια­νουά­ριο και τον Φε­βρουά­ριο, αυ­ξά­νο­ντας όμως με αυτόν τον τρόπο τις τιμές.

Ο κ. Κολ­λί­ας σχο­λί­α­σε επί­σης:

«Υπάρ­χουν κά­ποιες πε­ριο­χές στην Ελ­λά­δα οι οποί­ες κι­νή­θη­καν πάρα πολύ καλά και κατά την πε­ρί­ο­δο την χει­με­ρι­νή αλλά και κατά την πα­ρού­σα πε­ρί­ο­δο απο­δει­κνύ­ο­ντας ότι οι ανα­γνω­ρί­σι­μοι του­ρι­στι­κοί προ­ο­ρι­σμοί ή η Αθήνα για πα­ρά­δειγ­μα μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει και τη φε­τι­νή χρο­νιά απο­τε­λεί προ­ο­ρι­σμό για όλο το χρόνο και αυτό είναι ση­μα­ντι­κό».

Τέλος, για τις κρα­τή­σεις του Πάσχα, υπο­γράμ­μι­σε τους λι­γό­τε­ρο δη­μο­φι­λείς προ­ο­ρι­σμούς:

«Η ηπει­ρω­τι­κή ορει­νή Ελ­λά­δα δεν πη­γαί­νει καλά λόγω της πε­ριό­δου του Πάσχα έχουν την τι­μη­τι­κή τους προ­ο­ρι­σμοί οι οποί­οι βρί­σκο­νται τα πα­ρά­λια ή στη νη­σιω­τι­κή Ελ­λά­δα και κυ­ρί­ως προ­ο­ρι­σμοί που βρί­σκο­νται κοντά στα αστι­κά κέ­ντρα ή δη­μο­φι­λείς προ­ο­ρι­σμοί όπως η Κέρ­κυ­ρα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.