Ειδήσεις

«Πάγος» ξανά από Σόιμπλε: Πρώτα τα μέτρα, μετά το χρέος-Τι απαντά το Μαξίμου

Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις προτού εξεταστεί το αν η χώρα θα χρειαστεί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους: Αυτό κατέστησε σήμερα σαφές η εκπρόσωπος Τύπου του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

“Θέλουμε να υλοποιηθούν πρώτα οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις”, ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου στο τακτικό briefing, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών μόλις συμφώνησαν ότι η χώρα πρέπει να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και το αφορολόγητο.

 Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ είπε ότι η συμφωνία του Μαΐου του 2016 έχει θέσει τον οδικό χάρτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Παράλληλα χαιρέτησε τη συμφωνία της Μάλτας, χαρακτηρίζοντάς την ως το πρώτο βήμα για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι χθες, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος πρέπει να είναι ικανά να εντάξουν τη χώρα στο QE και αποτελούν προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για το 2019 και το 2020.

Το non paper του Μαξίμου για το χρέος – Τι απαντά στον Σόιμπλε

Απαντήσεις για το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους και για το πότε θα παρθούν οι αποφάσεις για τα μέτρα, δίνει η κυβέρνηση με non paper. Το Μαξίμου επιχειρεί να αναλύσει το τι συμφωνήθηκε στη Μάλτα αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιοι παρερμήνευσαν τη δήλωση του εκπροσώπου του κ. Σόιμπλε ο οποίος ζήτησε ψήφιση των μέτρων και στη συνέχεια οι αποφάσεις για το χρέος.

Οπως φαίνεται από το σημείωμα, η κυβέρνηση θα ψηφίσει τα μέτρα, θα τα περάσει από τη Βουλή αφού βεβαίως έχει ολοκληρωθεί το SLA και αφού το ΔΝΤ απαντήσει για το αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Αναλυτικά τονίζεται:

Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες διευκρινίζουμε ότι ο οδικός χάρτης της συμφωνίας της Μάλτας έχει ως εξής:

1. Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις καθώς και τα θετικά και αρνητικά μέτρα για τα έτη 2019 και 2020.

2. Συγκεκριμενοποίηση σε προσεχές Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα οποία όπως έχει πολλάκις διευκρινιστεί θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018). Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος τώρα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να υπάρξει θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους από τις τεχνικές ομάδες του ΔΝΤ. Η θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους είναι απαραίτητη ώστε να μπορεί το ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

3. Μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (Σεπτέμβρης 2018) θα εφαρμοστούν και τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας (01.01.2019).

Αυτός είναι ο οδικός χάρτης και δεν αμφισβητείται από κανέναν: Ούτε από τον κ. Β. Σόιμπλε, ο οποίος αυτήν ακριβώς τη συμφωνία περιέγραψε και στις σημερινές δηλώσεις του.

Ημερησία

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου