ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσδιορίστηκε η δίκη των δύο κατηγορούμενων για τον βιασμό 19χρονης ΑμεΑ

Δαμιανός Αθανασίου 5 λεπτά ανάγνωση
ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ

Για την 6η Νοεμ­βρίου 2022 προσ­διο­ρί­στηκε από τον Εισαγ­γε­λέα Εφετών Δωδε­κα­νή­σου η εκδί­καση ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφε­τείου Δωδε­κα­νή­σου της πολύ­κρο­της υπό­θε­σης ομα­δι­κού βιασμού 19χρονης ΑμεΑ με κατη­γο­ρού­μενο κι έναν εκ των δραστών της δολο­φο­νίας της Ελένης Τοπα­λούδη.

Το πρω­τό­δικο δικα­στή­ριο έχει επι­βά­λει ποινή κάθειρ­ξης 15 ετών σε έναν 19χρονο Αλβανό και έναν 23χρονο αθίγ­γανο, που κρί­θη­καν ομο­φώ­νως ένοχοι, χωρίς ελα­φρυ­ντικά, για ομαδικό βιασμό από κοινού, πράξη που τελέ­στηκε στη Ρόδο την 1η Δεκεμ­βρίου 2018 με θύμα μια 19χρονη κοπέλα με ποσοστό ανα­πη­ρίας άνω του 67% που φοιτά σε ειδικό σχολείο.

Όπως έγραψε η “δημο­κρα­τική”, μετά την άγρια δολο­φο­νία, την 18η Νοεμ­βρίου 2018 της 21χρονης φοι­τή­τριας του τμή­μα­τος Μεσο­γεια­κών Σπουδών Ελένης Τοπα­λούδη μαζί με τον 21χρονο Ροδίτη, ο 19χρονος επι­κίν­δυ­νος ισο­βί­της Αλβανός σαδι­στής, βίασε την 1η Δεκεμ­βρίου 2018 μαζί με τον 23χρονο αθίγ­γανο και την 19χρονη ανάπηρη κοπέλα.

Στην απο­λο­γία του ο αλβα­νι­κής κατα­γω­γής κατη­γο­ρού­με­νος ανα­φέρ­θηκε αρχικά στη δίκη της Ελένης Τοπα­λούδη λέγο­ντας «εντάξει με την Τοπα­λούδη, σεβαστή η απόφαση του δικα­στη­ρίου. Αυτό όμως σήμερα εδώ είναι άδικο, ήξερα με ποιους πήγαινε η 19χρονη, ήξερα πως της άρεσα». Οι δύο κατη­γο­ρού­με­νοι κρί­θη­καν συγκε­κρι­μένα ένοχοι για το ό,τι, στη Ρόδο, την 1η Δεκεμ­βρίου 2018, αφού προη­γου­μέ­νως είχαν μεταβεί στον υπαί­θριο χώρο πίσω από την εκκλη­σία του Ευαγ­γε­λι­σμού στη Ρόδο, όπου συχνά­ζουν νεαρά άτομα, μεταξύ των οποίων και η παθούσα, πρό­τει­ναν στην τελευ­ταία να τους ακο­λου­θή­σει στο όχημα, το οποίο οδη­γούσε ο Αλβανός, με το πρό­σχημα ότι θα πήγαι­ναν μία βόλτα για να ακού­σουν μουσική.

Η παθούσα, η οποία πάσχει από ψυχική – πνευ­μα­τική δια­τα­ραχή κι έχει ποσοστό ανα­πη­ρίας άνω του 67%, πει­θό­μενη αρχικά από τους ισχυ­ρι­σμούς των κατη­γο­ρου­μέ­νων και μη αντι­λαμ­βα­νό­μενη τις εγκλη­μα­τι­κές τους προ­θέ­σεις, δέχθηκε να τους ακο­λου­θή­σει, επι­βι­βα­ζό­μενη στο αυτο­κί­νητο, στο οποίο επι­βι­βά­στηκε και ο αθίγ­γα­νος.

Εν συνε­χεία, αφού μετέ­φε­ραν την παθούσα με το ανωτέρω όχημα, του οποίου τις πόρτες κλεί­δωσε ο Αλβανός, σε υπαί­θριο χώρο πλησίον παρα­λίας με χαμηλό φωτισμό κοντά στο καφέ – εστια­τό­ριο “RONDA” και βγήκαν όλοι από το όχημα σε σημείο της παρα­λίας με θάμνους και φυτά, ο Αλβανός, παρου­σία και του αθίγ­γα­νου, κάμ­πτο­ντας την αντί­στασή της με τις υπέρ­τε­ρες σωμα­τι­κές του δυνά­μεις, ασκώ­ντας επ’ αυτής σωμα­τική βία, ήτοι κατα­φέ­ρο­ντάς της χτυ­πή­ματα στο πρόσωπο, αλλά και απει­λώ­ντας αυτήν άμεσα και σπου­δαία για τη σωμα­τική της ακε­ραιό­τητα, λέγο­ντάς της ότι θα την χτυ­πούσε, την εξα­νά­γκασε να προβεί σε ασελγή πράξη, εν συνε­χεία δε, αφού οι κατη­γο­ρού­με­νοι από κοινού ακι­νη­το­ποί­η­σαν την παθούσα κρα­τώ­ντας της τα χέρια, επι­βί­βα­σαν βιαίως αυτήν εκ νέου στο ανωτέρω όχημα και δια­νύ­ο­ντας μικρή από­σταση, οδή­γη­σαν αυτήν στην περιοχή του Ενυ­δρείου, πλησίον χώρου που λει­τουρ­γούν ιδιω­τι­κές τουα­λέ­τες.

Εκεί, εμμέ­νο­ντας στο αρχικό τους σχέδιο και εκμε­ταλ­λευό­με­νοι τις υπέρ­τε­ρες σωμα­τι­κές τους δυνά­μεις, έκαμψαν με την άσκηση σωμα­τι­κής βίας και με τη χρήση άμεσων και σπου­δαίων απειλών για τη ζωή και τη σωμα­τική της ακε­ραιό­τητα, την αντί­στασή της, υπο­χρε­ώ­νο­ντάς την να ανεχθεί συνου­σία και άλλες ασελ­γείς πράξεις.

Πιο συγκε­κρι­μένα, αφού έφτασαν στο σημείο και κατέ­βα­σαν την παθούσα από το αυτο­κί­νητο σύμφωνα με τα προ­ε­κτι­θέ­μενα, αρχικά την απεί­λη­σαν, ενώ αμέσως μετά ο Αλβανός την χαστού­κισε εκ νέου, κρα­τώ­ντας της με δύναμη το χέρι προ­κει­μέ­νου να μην μπο­ρέ­σει εκείνη να δια­φύ­γει. Στη συνέ­χεια, αφού επα­νέ­λαβε την απειλή-προτροπή του προς την παθούσα να προβεί σε ασελγή πράξη και την εξα­νά­γκασε τελικώς, ενόσω ο έτερος κατη­γο­ρού­με­νος, είχε κατε­βά­σει το παντε­λόνι του και αυνα­νι­ζό­ταν. Λίγο αργό­τερα, ο αθίγ­γα­νος εξα­νά­γκασε κι αυτός την παθούσα σε ασελγή πράξη, χτυ­πώ­ντας την στο πρόσωπο, τελικώς δε, αφού κατέ­βασε το παντε­λόνι της παθού­σας, σκί­ζο­ντάς το, προέβη σε συνου­σία με αυτήν, αγνο­ώ­ντας τις εκκλή­σεις της να στα­μα­τή­σει.

Παράλ­ληλα, ο Αλβανός κρα­τούσε με δύναμη το κεφάλι της παθού­σας, εξα­να­γκά­ζο­ντάς την να του κάνει και πάλι στο­μα­τικό έρωτα. Κάποια στιγμή, οι κατη­γο­ρού­με­νοι διέ­κο­ψαν προ­σω­ρινά την εγκλη­μα­τική τους συμπε­ρι­φορά σε βάρος της παθού­σας και συζη­τού­σαν για το εάν θα προ­έ­βαινε και ο Αλβανός σε συνου­σία.

Ελένη Τοπα­λούδη: Νέα διακοπή στη δίκη για το βιασμό και τη δολο­φο­νία της

Σε νέα διακοπή οδη­γή­θηκε η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τον βιασμό και τη δολο­φο­νία της Ελένης Τοπα­λούδη, το Νοέμ­βριο του 2018, στη Ρόδο.

Η νέα, δεύτερη διακοπή της δίκης για την 15η Μαρτίου 2022 ήταν «μονό­δρο­μος» για το δικα­στή­ριο, καθώς μια ένορκος μέλος της έδρας και ο δικη­γό­ρος του κατη­γο­ρού­με­νου με αλβα­νική κατα­γωγή, βρέ­θη­καν θετικοί στον κορω­νοϊό. Στο άκουσμα της από­φα­σης για νέα διακοπή, η μητέρα της αδι­κο­χα­μέ­νης φοι­τή­τριας, Κούλα Αρμο­τί­δου, ξέσπασε φωνά­ζο­ντας: «Ντροπή, ντροπή. Μπράβο σε όλους σας εκεί ψηλά που κάθεστε στα έδρανα». Να σημειω­θεί ότι και χθες στο πλευρό της οικο­γέ­νειας της Ελένης Τοπα­λούδη βρέθηκε η Αλέκα Ψαράκου, μητέρα της Γαρυ­φαλ­λιάς που δολο­φο­νή­θηκε το καλο­καίρι στη Φολέ­γαν­δρο, αλλά και η Ελένη Κρε­μα­στιώτη, μητέρα της Ερατούς που δολο­φο­νή­θηκε το 2019 στη Μυτι­λήνη από τον εν δια­στά­σει σύζυγό της.

Μάλιστα, η κυρία Κρε­μα­στιώτη δια­μαρ­τυ­ρή­θηκε έντονα στο δικα­στή­ριο ακού­γο­ντας την εισαγ­γε­λέα να προ­τεί­νει διακοπή της δίκης. «Τι θέλετε δηλαδή! Να τους φέρουμε εδώ με covid;» της απά­ντησε η εισαγ­γε­λέας της έδρας. «Την κοροϊ­δία τους μέσα! Δεν ντρε­πό­μα­στε καθόλου! Κάποιος ένορκος έχει covid λέει! Δεν πρέπει να υπάρ­χουν ανα­πλη­ρω­μα­τι­κοί; Πόσο να αντέξω! Θέλει το σύστημα να μας εξου­θε­νώ­σει ή να μας στείλει στο ψυχια­τρείο!», ανα­ρω­τή­θηκε κατά την έξοδό της από το δικα­στή­ριο η μητέρα της Ελένης Τοπα­λούδη.

Να σημειω­θεί ότι και χθες στο δικα­στή­ριο βρέθηκε και πάλι μόνο ο ένας εκ των δυο κατη­γο­ρου­μέ­νων, ο νεαρός Ροδίτης.

Όταν η μητέρα της αδι­κο­χα­μέ­νης φοι­τή­τριας, τον είδε να κάθεται στο εδώλιο που σε όλες τις αίθου­σες των Μικτών Ορκωτών Εφε­τείων βρί­σκε­ται στο ύψος της έδρας, φώναξε. «Δε μπορώ να βλέπω τους δολο­φό­νους του παιδιού μου στο ίδιο ύψος με τους δικα­στές. Εγώ, η μάνα της δολο­φο­νη­μέ­νης Ελένης». Οι γονείς της Ελένης Τοπα­λούδη ζητούν να μην ανα­γνω­ρι­στεί κανένα ελα­φρυ­ντικό, να μην αλλάξει η ποινή που επι­βλή­θηκε σε πρώτο βαθμό σε ισόβια και επι­πλέον ποινή 15ετούς κάθειρ­ξης.

Οι δικα­στές μετά την εξέταση των περίπου δέκα μαρ­τύ­ρων και την αξιο­λό­γηση των θέσεων των κατη­γο­ρου­μέ­νων και όλου του υλικού της δικο­γρα­φίας, θα απο­φαν­θούν τελικά αν οι δύο νεαροί θα επι­στρέ­ψουν στην φυλακή με την ίδια ή μειω­μένη ποινή. Η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τον απο­τρό­παιο, μαρ­τυ­ρικό θάνατο της φοι­τή­τριας ξεκί­νησε στις 14 Φεβρουα­ρίου και μετά την κλήρωση των ενόρκων, δια­κό­πηκε για χθες καθώς ο νεα­ρό­τε­ρος σε ηλικία εκ των δύο κατη­γο­ρου­μέ­νων είχε ορίσει νέο δικη­γόρο για την εκπρο­σώ­πησή του, ο οποίος ζήτησε χρόνο για να μελε­τή­σει την δικο­γρα­φία.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.