Θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τη γερμανική τουριστική αγορά στο φόντο της μεγαλύτερης έκθεσης τουρισμού της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης ΙΤΒ στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των παραγόντων που μετέχουν στην έκθεση, το 2018 προβλέπεται ευοίωνο, την ώρα που το 2017 καταγράφηκε αριθμός-ρεκόρ 3,7 εκατομμύρια αφίξεων Γερμανών στην χώρα μας με άνοδο 18,1%. Μάλιστα γίνεται λόγος για διψήφια ποσοστά αύξησης την τρέχουσα χρονιά.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο αυτό, καθώς ο μεγαλύτερος τουριστικός όμιλος στον κόσμο, η TUI, έχει βάλει ψηλά στην ατζέντα τη χώρα. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η εξαγορά στον πλειστηριασμό που έκανε η Eurobank του συγκροτήματος Lakitira της Κω από τον ξενοδοχειακό όμιλο Atlantica του Νικολή Νικολαΐδη, ενός στρατηγικού εταίρου της TUI.

Η TUI επενδύει στην Ελλάδα

Ο όμιλος TUI ελέγχει ήδη 10.500 δωμάτια στην Ελλάδα, με 32 ιδιόκτητα ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 8.500 δωματίων και συνεργασίες σε 2.000 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Επίσης σχεδιάζει τη δημιουργία 10 νέων μονάδων τεσσάρων και πέντε αστέρων με κορυφή την επένδυση ύψους 408 εκατ. ευρώ στη νότια Κρήτη για τη δημιουργία ενός νέου Robinson Club.

Στο φόντο αυτό η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου TUI Φρίντριχ Γιούνσεν και τον Τόμας Έλμπεργκ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής,και συζήτησαν τις προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.

Επίσης συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου της Thomas Cook Πέτερ Φάνκχόιζερ, με τους επικεφαλής της JET2 , καθώς επίσης και με ηγετικά στελέχη των Alltours, Der Touristik, FTI, SchauinslandReisen, Studiosus Reisen, και των αεροπορικών εταιρειών Condor και Germania Airlines.

Στο σύνολο των 20 και πλέον συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στην ΙΤΒ, συμμετείχαν επίσης η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΟΤ κα Αγγελική Χονδροματίδου, ο Διευθυντής Έρευνας Αγοράς και Διαφήμισης του ΕΟΤ κ. Πέτρος Σαγάνας και η Προϊσταμένη του ΕΟΤ Γερμανίας κα Βίκυ Στρούμπου.

Με το μάτι στην Κίνα

H Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά συμμετείχε και ήταν κεντρική ομιλήτρια στην Υπουργική Συνάντηση για το Δρόμο του Μεταξιού, παρουσία της ηγεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών και 50 περίπου υπουργών και αξιωματούχων κρατών που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της  Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης ΙΤΒ στο Βερολίνο.

Η Ελλάδα, τόνισε η Υπουργός είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα φιλοξενήσει την 8η Διεθνή Συνάντηση για τον Τουρισμό στο Δρόμο του Μεταξιού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών στην Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2018, που συνδιοργανώνει το Υπουργείο Τουρισμού με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίσης η Υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα και το Υπουργείο Τουρισμού για την ενεργή υποστήριξη του Δρόμου του Μεταξιού με στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και την ανάπτυξη διακρατικών συνεργασιών.

Τριμερής συνεργασία για την κρουαζιέρα

Τριμερή συνάντηση, επίσης, είχε η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά  με τους Ομολόγους της Υπουργό Τουρισμού της Αιγύπτου κα Ράνια Αλ Μασάτ, και τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου κ. Γιώργο Λακκοτρύπη, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης ΙΤΒ στο Βερολίνο.

Στη συνάντηση  εξετάστηκαν κοινές  πρωτοβουλίες  συνεργασίας με σκοπό  την περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού,   σε συνέχεια της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας Ελλάδας Αιγύπτου και Κύπρου στη Λευκωσία το Νοέμβριο του 2017, στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου Κορυφής των τριών χωρών.

Συγκεκριμένα, οι τρεις υπουργοί διερεύνησαν τις δυνατότητες συνεργασίας για την ανάπτυξη δρομολογίων κρουαζιέρας συνδυαστικά σε λιμάνια  των τριών χωρών, καθώς και τη δημιουργία τουριστικών πακέτων που θα συνδυάζουν κρουαζιέρα με διαμονή και επισκέψεις στους προορισμούς. Επίσης συζήτησαν  τις  προοπτικές τριμερούς συνεργασίας για την ενίσχυση και περαιτέρω  ανάπτυξη συνολικά του τουρισμού στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: reporter.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ