«Τρέχουν και δεν φτάνουν» στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου μετά την αποκάλυψη της «δ» για το ‘πρόστιμο’ ύψους 75.000 ευρώ που επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών για το πολύπαθο λιμανάκι των Φανών, καθώς κρίθηκε, μετά από τόσα χρόνια, ότι δεν είναι…. νόμιμο!!!
Αλγεινές εντυπώσεις έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη αλλά και στους κατοίκους και αλιείς της περιοχής, που ταλαιπωρούνται εδώ και χρόνια, το γεγονός πως όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές αλλά και οι διατελέσαντες πρόεδροι του Λιμενικού Ταμείου, γνώριζαν για το πρόβλημα αυτό προ πολλού.
Ενώπιον των τετελεσμένων και των απαιτήσεων του υπουργείου Οικονομικών, η διοίκηση του Λ.Τ. αναγκάστηκε να φέρει το θέμα προς συζήτηση στη χτεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και παράλληλα, να αναζητήσει πολιτική λύση και παρέμβαση.
Στην συνεδρίαση, έδωσαν το “παρών” ο  πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Φανών κ. Βασίλης Νικολίτσης, ο πρόεδρος των αλιέων της περιοχής κ. Βαϊτσης μαζί με κατοίκους και αλιείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Όπως έγινε γνωστό, έχουν σημειωθεί και πολλά ατυχήματα, καθώς τα σκάφη τους είναι εγκλωβισμένα και δεν μπορούν να έχουν αλιευτικές δραστηριότητες.
Να σημειωθεί ότι στην συνεδρίαση, δεν προσήλθε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικώς –τον οποίο περίμεναν οι εκπρόσωποι από τις Φάνες, έως αργά το μεσημέρι.
Το δ.σ. του Λ.Τ. κλήθηκε να λάβει απόφαση σχετικά με την « Έγκριση καταβολής αποζημίωσης ποσού 74.921,60€ υπέρ του Υπουργείου Οικονομικών για την νομιμοποίηση του έργου: «Λιμενίσκος Φανών Ρόδου» σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.9 του άρθρου 27 του ν.2971/2001».
Όπως ειπώθηκε (σχετικά έγραψε η «δ») το πολύπαθο και ‘αμαρτωλό’ λιμανάκι των Φανών δεν είναι νόμιμο με συνέπεια να καλείται τώρα το Λ.Τ. να πληρώσει πρόστιμο. Οι νομικοί σύμβουλοι αποφάνθηκαν πως μπορούν να ασκήσουν ανακοπή με αίτημα να μειωθεί το πρόστιμο –πράγμα το οποίο και αποφασίστηκε. Αυτή η νομική διαδικασία ωστόσο θα ολοκληρωθεί στους επόμενους 4-6 μήνες.
Μέχρι τότε, το δ.σ. αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στον καθαρισμό της λιμνολεκάνης του αλιευτικού καταφυγίου των Φανών εντός ενός έως δύο μηνών. Αυτή η διαδικασία θα κοστίσει 245.520 ευρώ συν ΦΠΑ και θα γίνει με απ’ ευθείας ανάθεση λόγω του κατεπείγοντος (!)
Εν πάση περιπτώσει, ο πρόεδρος του Λ.Τ. κ. Μιχάλης Χριστοδούλου, προσπάθησε να κατευνάσει τα ήδη οξυμένα πνεύματα, λέγοντας πως θα γίνουν όλες οι απαραίτητες προσπάθειες για να βρεθεί λύση.
Το Λ.Τ. θα συνεδριάσει ξανά την επόμενη εβδομάδα για να εξετάσει κι άλλα θέματα της αρμοδιότητάς του.
Να σημειωθεί πως επειδή το θέμα απαιτούσε πολιτική απόφαση και συνεπώς ανάληψη των αναλογουσών ευθυνών, όλοι περίμεναν τον δήμαρχο για να συζητήσουν και να αποφασίσουν –όμως εκείνος δεν εμφανίσθηκε.
Ο πρ. του Τ.Σ.Φανών
Σε δηλώσεις του ο κ. Βασίλης Νικολίτσης, ξεκαθάρισε πως οι κάτοικοι και οι ψαράδες έχουν φτάσει στα όριά τους εδώ και καιρό:
«Οι ψαράδες βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, καθώς τα σκάφη τους καταστρέφονται. Αυτό το λιμάνι πρέπει να γίνει λειτουργικό. Απαιτούμε λύση εδώ και τώρα. Είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι εδώ και 1,5 χρόνο. Κάθε φορά το Λιμενικό Ταμείο μας λέει ότι θα γίνει διάνοιξη και εργασίες, αλλά εμείς ζητάμε λύση. Να ανοίξει η είσοδος. Είναι θέμα ασφάλειας. Δεν υπάρχει άλλο αλιευτικό καταφύγιο έως και την Κάμειρο Σκάλα. Δεν μπορεί να κινδυνεύουν τα σκάφη. Ζητάμε την παρέμβαση του δημάρχου. Κάναμε πολύ υπομονή, αλλά έχει εξαντληθεί. Φτάνει η κοροϊδία και τα ψέματα. Όλο αυτό το διάστημα, οι ψαράδες δεν μπορούν να προσεγγίσουν το λιμανάκι και κινδυνεύουν για να βγάλουν ένα μεροκάματο. Πέραν τούτου, υπάρχει και μία ξενοδοχειακή μονάδα εκεί, η οποία δεν θα μπορεί να λειτουργήσει με τόση δυσοσμία που υπάρχει. Είναι ντροπή! Αν δεν βρουν λύση, εμείς με τους κατοίκους και τους ψαράδες, θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις και κατάληψη του Λιμενικού Ταμείου» προειδοποίησε ο κ. Νικολίτσης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ