ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρέθηκαν δύο σοροί χειριστών του ελικοπτέρου που συνετρίβη στην Κίναρο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
58

Δύο πιλότοι και ένας μηχα­νι­κός του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού σκο­τώ­θη­καν όταν το ελι­κό­πτερο στο οποίο επέ­βαι­ναν συνε­τρίβη υπό άγνω­στες συν­θή­κες, τα ξημε­ρώ­ματα της Πέμπτης, στη νήσο Κίναρο, στα δυτικά της Λέρου. Λίγο μετά τις 11 το πρωί βρέ­θη­καν οι σοροί των δύο εκ των τριών χει­ρι­στών.

Το ελι­κό­πτερο τύπου Agusta Bell 212ASW/EW, με το τρι­με­λές πλήρωμα, μετείχε σε βραδινή άσκηση του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού, στο πλαίσιο του σενα­ρίου άσκησης “Αστραπή 2/16”. Στο ελι­κό­πτερο επέ­βαι­ναν ο κυβερ­νή­της, υπο­πλοί­αρ­χος Ανα­στά­σιος Του­λί­τσης, 36 ετών, ο συγκυ­βερ­νή­της, υπο­πλοί­αρ­χος Κων­στα­ντί­νος Πανανάς, 34 ετων και ο ναυ­τί­λος, ανθυ­πα­σπι­στής Ελευ­θέ­ριος Ευαγ­γέ­λου, 36 ετών. Και οι τρείς ήταν παντρε­μέ­νοι και όλοι εκτός του Του­λί­τση είχαν παιδιά. Ο Ανα­στά­σιος Του­λί­τσης ήταν πολύ έμπει­ρος χει­ρι­στής με περισ­σό­τε­ρες από 1300 ώρες πτήσης στα συγκε­κρι­μένα ελι­κό­πτερα στο ενερ­γη­τικό του.

Το ελι­κό­πτερο είχε απο­νηω­θεί από την φρεγάτα «Νικη­φό­ρος Φωκάς» στις 02:45 τα ξημε­ρώ­ματα της Πέμπτης, με απο­στολή τον εντο­πι­σμό στόχων επι­φα­νείας στην περιοχή της Κινάρου, δυτικά της Λέρου. Το ίχνος του χάθηκε λίγο αργό­τερα.

Ερευνες στον βυθό

Στην περιοχή έσπευ­σαν πλοία της άσκησης, οργα­νικά ελι­κό­πτερα πλοίων, ένα C-130 και ελι­κό­πτερα Aegean Hawk και Agusta Bell του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού, καθώς επίσης SUPER PUMA και Σικόρ­σκι της Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρίας, τα οποία μέσω θερ­μι­κής κάμερας εντό­πι­σαν το πρώτο θερμικό ίχνος στις 04:40, σε βρα­χώ­δες σημείο της Κινάρου.

Στις 07:01 βρέ­θη­καν τα πρώτα συντρί­μια πάνω σε βράχο της Κινάρου κι όπως φάι­νε­ται, το ελι­κό­πτερο συνε­τρίβη στον βράχο και το κόκπιτ έπεσε στην θάλασσα. Στις έρευνες μετέ­χουν η 1η Μοίρα της ειδικής δύναμης της Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρίας (ΜΕΕΔ), τμήμα αλε­ξι­πτω­τι­στών του Στρατού Ξηράς, τμήμα της ΕΜΑΚ και άνδρες των ΟΥΚ, οι οποίοι ανα­ζη­τούν τα συντρί­μια στον βυθό. Το βάθος στην περιοχή είναι μεταξυ 50 και 100 μέτρων και οι και­ρι­κές συν­θή­κες δεν είναι ιδα­νι­κές, καθώς φυσούν δυνατοί δυτικοί άνεμοι.

Τις έρευνες συντο­νί­ζει ο υπαρ­χη­γός του Στόλου υπο­ναύ­αρ­χος Ιωάννης Κορα­κά­κης, από την φρεγάτα “Σπέτσαι”. Επί τόπου βρί­σκο­νται επίσης οι φρε­γά­τες “Υδρα”, “Ελλη”, “Αδρίας”, “Νικη­φό­ρος Φωκάς” και η πυραυ­λά­κα­τος “Γρη­γο­ρό­που­λος”.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύ­αρ­χος Ευάγ­γε­λος Απο­στο­λά­κης, δήλωσε ότι δεν υπήρχε καμία ενη­μέ­ρωση από το ελι­κό­πτερο πριν από την εξα­φά­νισή του απο τα ραντάρ ενώ πετούσε σε ύψος 390 ποδιών «Δεν ακού­στηκε τίποτε» δήλωσε χαρα­κτη­ρι­στικά και διευ­κρί­νισε ότι είναι συνεχής η παρα­κο­λού­θηση των ελι­κο­πτέ­ρων του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού από τα πλοία κατά την διάρ­κεια των ασκή­σεων. Ο δε καιρός ήταν φυσιο­λο­γι­κός (νοτιο­δυ­τι­κός άνεμος 5-6 μποφόρ ύψος κύματος 1,5 μέτρα) και τα ελι­κό­πτερα αυτά έχουν εξαι­ρε­τι­κές δυνα­τό­τη­τες.

Το προφίλ των τριών αξιω­μα­τι­κών

– Ο κυβερ­νή­της υπο­πλοί­αρ­χος Ανα­στά­σιος Του­λί­τσης 37 ετών (γεν­νή­θηκε το 1979). Πολύ έμπει­ρος, με περισ­σό­τε­ρες από 1300 ώρες πτήσης, έγγαμος

– Ο συγκυ­βερ­νή­της υπο­πλοί­αρ­χος Κων­στα­ντί­νος Πανανάς 34 ετών (γεν­νή­θηκε το 1982). Έγγαμος με ένα παιδί και η γυναίκα του έγκυος στο δεύτερο

– Ο ναυ­τί­λος (χει­ρι­στής ραντάρ επι­φα­νείας) ανθυ­πα­σπι­στής Ελευ­θέ­ριος Ευαγ­γέ­λου 36 ετών (γεν­νή­θηκε το 1980). Έγγαμος με ένα παιδί

Επι­στρέ­φει ο Καμ­μέ­νος

Ο υπουρ­γός Αμυνας κ. Πάνος Καμ­μέ­νος επι­στρέ­φει εσπευ­σμένα στην Αθήνα από τις Βρυ­ξέλ­λες, εξαι­τίας του συμ­βά­ντος. Ο κ. Καμ­μέ­νος ακύρωσε όλο του το πρό­γραμμα και μόλις ολο­κλη­ρω­θεί το σκέλος που αφορά την Ελλάδα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα πάρει τον δρόμο της επι­στρο­φής.

«Όπως όλοι οι Έλληνες, αισθά­νο­μαι βαθύ­τατη θλίψη, για την απώλεια του πλη­ρώ­μα­τος του ελι­κο­πτέ­ρου του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού, που κατέ­πεσε σήμερα τα ξημε­ρώ­ματα στα νερά του Αιγαίου, εν ώρα καθή­κο­ντος προς την Πατρίδα» δήλωσε ο Πρό­ε­δρος της Νέας Δημο­κρα­τίας κ. Κυριά­κος Μητσο­τά­κης. «Σήμερα η Ελλάδα, οι Έλληνες, οι Ένοπλες Δυνά­μεις, πεν­θούμε. Συγκλο­νι­σμέ­νος, εκφράζω τα βαθιά μου συλ­λυ­πη­τή­ρια στις οικο­γέ­νειές τους. Θα απο­τε­λούν, πάντα, παρά­δειγμα και έμπνευση για όλους μας».

Τα συλ­λυ­πη­τή­ριά του πρός το Πολε­μικό Ναυτικό, τις οικο­γέ­νειες και τους φίλους των θυμάτων, εξέ­φρασε ο πρε­σβευ­τής των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών στην Ελλάδα, Ντέι­βιντ Πιρς, μέσω μηνύ­μα­τος στο Twitter.

Τουρ­κική ΝΟΤΑΜ

Στις 04:05 εκδό­θηκε ελλη­νική ΝΟΤΑΜ για έρευνα και διάσωση στην περιοχή. Αμέσως μετά, κατά την συνήθη πρα­κτική της, η Αγκυρα εξέδωσε την δική της ΝΟΤΑΜ (Α0701/16), ζητώ­ντας να ανα­φέ­ρε­ται στις τουρ­κι­κές αρχές οποιοσ­δή­ποτε κινεί­ται στην περιοχή. Η Κίναρος ανήκει σε μία συστάδα ακα­τοί­κη­των νησιών τα οποία η Τουρκία θεωρεί ότι δεν εμπί­πτουν στην ελλη­νική κυριαρ­χία και κάθε φορά που τεί­θε­ται θέμα έρευνας και διά­σω­σης σε αυτά, εκδίδει σχετική ΝΟΤΑΜ. Με τη ΝΟΤΑΜ που εξέ­δω­σαν το πρωί οι τουρ­κι­κές αρχές περι­γρά­φουν ως παρά­νομη την επι­χεί­ρηση έρευνας και διά­σω­σης που διε­ξά­γουν οι ελλη­νι­κές αρχές στην περιοχή. Η Αθήνα απά­ντησε με νέα δική της ΝΟΤΑΜ με την οποία τονι­ζό­ταν ότι οι ελλη­νι­κές δυνά­μεις επι­χει­ρούν εντός των επι­χει­ρη­σια­κών ορίων έρευνας και διά­σω­σης της Ελλάδας.

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.