Ειδήσεις

Σταθάκης: Δέκα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Απόρριψη των προηγούμενων αναπτυξιακών μοντέλων και μια σειρά προτεραιοτήτων για το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας, εξήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης.

Στις προγραμματικές του δηλώσεις ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ο κος Σταθάκης διαπίστωσε, πως το τραπεζοκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης που εστιαζόταν στον τουρισμό, την ναυτιλία, τις κατασκευές, τις τηλεπικοινωνίες και τις απελευθερωμένες υπηρεσίες, με επέκταση στη βαλκανική ενδοχώρα και προωθώντας και τις περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις στην Ευρώπη μετά την Πορτογαλία, «έριξε τη χώρα στα βράχια και δεν ξαναγυρίζουμε σ΄ αυτό».
Με το μοντέλο αυτό – τόνισε ο κος Σταθάκης – σημειώθηκε αποβιομηχάνιση, ενώ η αγροτική παραγωγή έμεινε στάσιμη ή και μειώθηκε.

Το μνημονιακό μοντέλο, κατά τον υπουργό Οικονομίας, βασίστηκε στην παραδοχή πως οι ιδιωτικοποιήσεις θα έφερναν επενδύσεις, πως με την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων θα βελτιώνονταν οι επιδόσεις και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Το μοντέλο αυτό προέκρινε τη λογιστική συρρίκνωση του κράτους και τη διεύρυνση της φορολογίας προς τα κάτω.

«Και οι τρεις ιδέες απέτυχαν. Απ΄ αυτή τη μεγάλη αντιστροφή, κρατάμε ότι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι παράγων οικονομικής ανάπτυξης, και πως πρέπει να αποστρέψουμε το βλέμμα μας από εύκολες λύσεις τύπου μνημονίου». Αλλωστε, «δεν θυμάμαι καμία δόση που να προσέκρουσε στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, αλλά δεκάδες δόσεις για τις ομαδικές απολύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.«Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι παράγων προόδου» συνέχισε ο κος Σταθάκης. «Το ίδιο και η αντιμετώπιση του περιβάλλοντος με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ένα αρχαίο μνημείο. Τα δημόσια αγαθά είναι παράγων ανάπτυξης. Η ιδέα ότι το τραπεζοκεντρικό σύστημα θα καθοδηγήσει τον οικονομικό μετασχηματισμό, είναι λάθος – και θα πρέπει να βρούμε μια νέα ισορροπία ανάμεσα στο κράτος και τους ιδιώτες», παρατήρησε.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο κος Σταθάκης επισκόπησε μια σειρά προτεραιοτήτων για το υπουργείο του. Αυτές είναι:

* Η προκήρυξη διαγωνισμού για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες της χώρας.

* Η διαχείριση των κόκκινων στεγαστικών δανείων: «Θα εισάγουμε άμεσα νόμο που θα φέρει την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας, μεταφέροντας τα δάνεια απ΄ τις τράπεζες σε δημόσιο φορέα διαχείρισης για το σύνολο των νοικοκυριών που βρίσκονται κοντά ή στο όριο της φτώχειας – ενώ για τα υπόλοιπα, θα υπάρξει νομοθεσία για διαμεσολάβηση» (σ.σ. πρόκειται για τον ενδιάμεσο φορέα που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.

* Η διαχείριση των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

* Ένας νέος αναπτυξιακός νόμος, που θα δώσει ισχυρά κίνητρα σε επενδύσεις που έχει ανάγκη η χώρα με κλαδικά και γεωγραφικά κριτήρια.

* Η πλήρης μεταστροφή του θεσμικού πλαισίου για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ώστε να γίνει αποτελεσματικό.

* Η συνέχιση της απλοποίησης της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις, με κέντρα εξυπηρέτησης στο πρότυπο των ΚΕΠ.

* Η διατήρηση της αργίας της Κυριακής, με εξαίρεση τις τουριστικές περιοχές, (όπου το ωράριο αποφασίζεται από την τοπική κοινωνία, τον τοπικό εμπορικό σύλλογο και την Περιφέρεια).

* Μεταστροφή από τα μεγάλα έργα, στα μικρά και μεσαία αναπτυξιακά έργα, με νέους διάφανους κανόνες, «ώστε να ξέρουμε ότι τα χρήματα του Δημοσίου πάνε για τον σκοπό που ορίζονται».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου