Ειδήσεις

Επιστολή Κομισιόν στους Ευρωπαίους υπ. Υγείας – Ζητά συμμόρφωση στη στρατηγική εμβολίων της ΕΕ

Επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αποστείλει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου ζητώντας τους να δώσουν σαφείς εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίον ακολουθούν την κοινή στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια.

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν, ότι η χώρα του έχει συνάψει διμερή συμφωνία για την αγορά 30 εκατ. επιπλέον δόσεων του εμβολίου των Pfizer/ BionTech και την παραδοχή του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη ότι η Λευκωσία ζήτησε επιπλέον εμβόλια από το Ισραήλ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να κατανοήσει το κατά πόσον τα κράτη – μέλη παραμένουν δεσμευμένα στη συμφωνία τους για την κοινή προμήθεια εμβολίων.

Η ίδια η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε στόχος σφοδρών επιθέσεων κυρίως στη Γερμανία, καθώς μεγάλη μερίδα του Τύπου αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής δράσης, ενώ με τη σειρά τους γαλλόφωνα μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν την Κομισιόν για μεροληπτική στάση υπέρ της Γερμανίας.

Βάσει των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο εξουσιοδότησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαπραγματευτεί εξ ονόματος των κρατών μελών της ΕΕ για προφανείς λόγους (σ.σ αποφυγή διαιρέσεων ανάμεσα στους 27 και σύναψη συμφωνιών με χαμηλότερο κόστος ανά εμβόλιο, καθώς η Κομισιόν διαπραγματεύεται για 450 εκατ. πολίτες) οι 27 δεσμεύτηκαν (άρθρο 7) ότι δεν θα προβούν σε διμερείς συμφωνίες με τις παρασκευάστριες εταιρείες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου