Ειδήσεις

Μ. Κόκκινος: Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ομογενείς για επενδύσεις

Την διαβεβαίωση ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους Έλληνες ομογενείς για σοβαρές επενδύσεις στην χώρα μας, έδωσε μέσω της «δημοκρατικής» ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος μετά την συνάντηση που είχε με Έλληνες εκλεγμένους σε πολιτικές θέσεις στις ΗΠΑ.
«Παρά το γεγονός πως υπάρχουν πολλά προβλήματα στις διαδικασίες των επενδύσεων και έχουμε πάντα μπροστά μας την γραφειοκρατία, προσωπικά πιστεύω ότι κανένα ‘τέρας’ δεν είναι ανίκητο. Εάν υπάρχει πολιτική βούληση, όλα γίνονται. Από την άλλη, θεωρώ ότι κάθε εμπόδιο μπορούμε να το νικήσουμε και να δώσουμε κίνητρα ώστε να προωθήσουμε την ‘4η Βιομηχανική Επανάσταση’, όπως την χαρακτήρισε ο ΥΠΕΞ κ. Νίκος Κοτζιάς. Αυτό σημαίνει ότι εάν μπορέσουμε να δώσουμε κίνητρα σε νέες τεχνολογίες, σε start up companies και σε τομείς που η χώρα έχει ανάγκη και μπορεί να κάνει μεγάλα βήματα (όπως ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας) θα μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε την οικονομία. Αυτό σημειώθηκε κάποτε με την οικονομία της  Γερμανίας όταν χρειάστηκε μια νέα αρχή. Ενώ κάποτε λοιπόν, δόθηκαν αυτά τα εφόδια σε αυτή την χώρα, σήμερα, η ίδια η Γερμανία έχει επιβάλει ένα καθεστώς λιτότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία τελικώς θα της ξεφύγει μέσα από τα χέρια της και θα χάσει το παιχνίδι. Η Ευρώπη έχει πάρει λάθος δρόμο και είναι αναγκαίο να αλλάξει, για να γίνει και πιο ελκυστική και για τους ομογενείς που σίγουρα θέλουν να επενδύσουν», δήλωσε ο κ. Κόκκινος.
Επαφές στις ΗΠΑ
Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις, όπως τις βιώνουν οι Έλληνες ομογενείς στις ΗΠΑ, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην θέση του προέδρου, ο κ. Κόκκινος, είπε: «Η ελληνική ομογένεια δεν είναι έξω από το παζλ του μέσου αμερικανού πολίτη. Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως ποιοι ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ και ποιοι την Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές, πρέπει να πούμε ότι το ζητούμενο για εμάς είναι η συμμετοχή των Ελλήνων της Διασποράς, σε κάθε δημόσια εκδήλωση ή θέση ή έκφραση δημόσιου λόγου στους τόπους στους οποίους κατοικούν. Η συμμετοχή σε οποιοδήποτε όργανο από τον κοντινό σύλλογο έως τα ανώτατα αξιώματα, είναι πολύ σημαντική γιατί ο Έλληνας που φεύγει από την πατρίδα του, δεν σημαίνει ότι έχει χάσει τον πατριωτισμό του. Έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο γενικότερο σύστημα που επικρατεί στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Οι Έλληνες μετανάστες κρατούν πολύ ψηλά το ελληνικό φρόνημα και αγαπούν την πατρίδα τους. Για παράδειγμα, τόσο ο κ. Lou Raptakis, πολιτειακός γερουσιαστής του Rhode Island όσο και ο κ. Tom Katsiantonis, πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ) εκλέχτηκαν με πολύ υψηλά ποσοστά. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν τεράστια αποδοχή στον τόπο τους. Αυτό αποδεικνύει την αξιοσύνη και την ικανότητα των Ελλήνων ομογενών. Αυτό μας δίνει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο καθώς αυτοί οι άνθρωποι έχουν δυνατότητες παρέμβασης στα δρώμενα των περιοχών που εκλέγονται, στις ΗΠΑ. Και φυσικά, έχουν την δυνατότητα παρέμβασης σε ζητήματα που έχουν να κάνουν και με την δική μας χώρα στο άμεσο μέλλον».
Ο κ. Κόκκινος ανέφερε ακόμη, πως είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του American Hellenic Institute (AHI), Nick Larigakis, τον οποίο συνεχάρη για την πολύτιμη βοήθειά του στην προώθηση ελληνικών ζητημάτων στην Ουάσινγκτον, που συνεχίζει μέχρι και σήμερα με αμείωτο ρυθμό, με μια νέα διακυβέρνηση που συμμετέχουν παιδιά τα οποία βγήκαν από τα προγράμματα του ΑΗΙ σε συνεργασία με την Γ.Γ.Α.Ε. –παλαιότερα και ο γνωστός George Papadopoulos. Ο Nick Larigakis έχει συνεργαστεί στο παρελθόν, με την Γ.Γ.Α.Ε., για τα προγράμματα φιλοξενίας φοιτητών ελληνικής και κυπριακής καταγωγής, που φοιτούν στα αμερικανικά πανεπιστήμια, στις ελληνικές κατασκηνώσεις.
«Ο κ. Larigakis κάνει λόμπι (lobbying) προάγοντας συστήματα και προγράμματα στην Ουάσιγκτον χωρίς κρατικά κονδύλια (με αυτοχρηματοδότηση ή χορηγίες κ.λπ.) Σε αυτά η ΓΓΑΕ προσπαθεί να συμμετέχει, όπως μπορεί και φυσικά να στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες. Έχοντας εικόνα και από τα παιδιά που φιλοξενήθηκαν πέρσι σε κατασκηνώσεις, έχω ως παράδειγμα ένα παιδί με τέσσερις υπηκοότητες – ρίζες: εβραϊκή, ιρλανδική, ισπανική και ελληνική. Ο ίδιος επέλεξε την ελληνική, επειδή όπως είπε, ‘δεν θα είμαι ποτέ μόνος’. Αυτή είναι η Ελλάδα και αυτή είναι η αλήθεια, τελικά…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου