Ειδήσεις

“Ασπίδα” για τσουνάμι και σεισμούς

Με την ολοκλήρωση του έργου «ΑΣΠΙ∆Α Αναβάθμιση Υποδομών για την Αντισεισμική Προστασία της Χώρας και Ενίσχυση της Παροχής Υπηρεσιών μέσω Δράσεων Αριστείας» από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι επιστημονικοί φορείς της χώρας μας «θωρακίζουν» τη γνώση τους σχετικά με κρίσιμα δεδομένα που μπορούν να αξιοποιηθούν σε περιπτώσεις σεισμού αλλά και εκδήλωσης τσουνάμι.

Στην παρουσίαση του προγράμματος στο Ίδρυμα Ευγενίδου (μεταδόθηκε ζωντανά από το zougla.gr), οι επιστήμονες παρουσίασαν τα υπολογιστικά μοντέλα που έχουν αναπτύξει σχετικά κυρίως με τις πιθανές επιπτώσεις από την εκδήλωση τσουνάμι σε διάφορες παράκτιες περιοχές καθώς και τα απαραίτητα προτεινόμενα έργα προστασίας μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που είναι ευάλωτα στα φυσικά φαινόμενα.

Κύριοι στόχοι είναι η αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης για Τσουνάμι μέσω και της ανάπτυξης συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, τα οποία θα μπορεί να τα αξιοποιεί τάχιστα η Πολιτεία. Ο δρ Νικόλαος Μελής από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρουσίασε τη σημαντική βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε με καταλόγους των τσουνάμι της ιστορίας στον ελλαδικό χώρο και, ιδιαίτερα, τα υπολογιστικά μοντέλα των επιπτώσεών τους, βάσει συγκεκριμένων σεναρίων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν κυρίως τον μεγάλο σεισμό του 375 μ.Χ. στη Μεσόγειο (8,5 Ρίχτερ).

Με τη βοήθεια των μοντέλων αυτών, καθορίστηκε χάρτης επικινδυνότητας και περιπτώσεις πιθανότητας μεγάλων πλημμυρών, στοιχεία τα οποία είναι διαθέσιμα για τις Αρχές της Πολιτείας, όπως είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναβαθμίστηκαν οι παλιρροιογράφοι της χώρας και συνδέθηκαν μεταξύ τους σε ενιαίο σύστημα.

Το πρόγραμμα ΑΣΠΙΔΑ περιλαμβάνει την προστασία των μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς από τα σεισμικά φαινόμενα, με τη συνεργασία σεισμολόγων και μηχανικών, οι οποίοι μπορούν πλέον να προτείνουν τα κατάλληλα μέτρα, έχοντας μελετήσει το σεισμικό δυναμικό μιας περιοχής, την αναμενόμενη εδαφική κίνηση και την τρωτότητα των κατασκευών. Για αυτόν τον σκοπό δημιουργήθηκε κατάλογος όλων των μνημείων και μουσείων του ελληνικού χώρου, ταξινομημένων σύμφωνα με τις γεωλογικές, σεισμολογικές και τεκτονικές συνθήκες της κάθε θέσης, ενώ εκπονήθηκαν σενάρια εκτίμησης της επικινδυνότητας του καθενός.

zougla.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου