Ειδήσεις

Το Ταμείο των 50 δισ. ευρώ ζητά άμεσα ο Σόιμπλε

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble κατά την είσοδό του στην σύνοδο του Eurogroup υπενθύμισε ένα “ξεχασμενο” προαπαιτούμενο. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να ολοκληρωθούν οι αποφάσεις για την δομή του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, μία κίνηση την οποία συνέδεσε άμεσα με τις τράπεζες και την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Ανέφερε ότι “η Ελλάδα συμφώνησε τον Ιούλιο να δημιουργήσει ένα ταμείο για να εισπράξει τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και έπρεπε να παράσχει ένα περίγραμμα του ταμείου μέσα στον Οκτώβριο. Αυτό δεν έχει συμβεί, αλλά πρέπει να γίνει επειδή η βελτίωση της διακυβέρνησης των ελληνικών τραπεζών είναι αποτέλεσμα αυτού”. Έκανε σαφές ότι το θέμα του ταμείου είναι “άλλη μία ξεκάθαρη προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Όπως έχει υπογραμμίσει το capital.gr από τις αρχές Οκτωβρίου, μνημονιακή υποχρέωση ήταν να στελεχωθεί task force που θα προτείνει την σύσταση και το περιεχόμενο του έως τα τέλη Οκτωβρίου. Όμως ακόμα αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ενώ να σημειωθεί πως στην ομάδα αυτή θα έχουν λόγο και οι ευρωπαίοι και το ΤΑΙΠΕΔ. Οι προτάσεις πρέπει να οριστικοποιηθούν και να υποβληθούν τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο να συσταθεί για να λειτουργήσει τέλη Ιουνίου του 2016. Σημειώνεται πως στο Ταμείο αυτό ενδέχεται να ενταχθούν εκτός από τις τραπεζικές συμμετοχές του δημοσίου και όλα τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού και φυσικού πλούτου της χώρας όπως από τους υδρογονάνθρακες αλλά και ακίνητα της ΕΤΑΔ. Υπενθυμίζεται πως με βάση τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής που ψήφισε η Βουλή το Ταμείο αυτό θα προικοδοτηθεί με “πολύτιμα” περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου με στόχο σε ορίζοντα 30ετίας, να δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ που θα λειτουργεί και ως εγγύηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών…. Από τα 50 δισ. ευρώ προβλέπεται πως το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών ενώ το υπόλοιπο 50% ή θα χρηματοδοτήσει με 12,5 δισ. ευρώ αναπτυξιακές δράσεις και με άλλα 12,5 δισ. ευρώ την αποπληρωμή δημόσιου χρέους.

Το νέο αυτό μέτωπο που αποκαλύφθηκε από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ προστίθεται στις “εκκρεμότητες” των πλειστηριασμών, των 100 δόσεων και των υπολοίπων ανοικτών θεμάτων. Και τούτο όταν νωρίτερα, γερμανικοί κύκλοι επιβεβαίωναν τις πληροφορίες του capital.gr για “τελεσίγραφο” εφαρμογής όλων των εκκρεμοτήτων έως την Τετάρτη για να διατεθούν όχι μόνο τα 2 δισ. ευρώ αλλά και για να “ξεκλειδώσουν” τα 10 δισ. ευρώ των τραπεζών.

Μάλιστα ακριβώς αυτές οι πιέσεις φέρεται να ήταν και το αντικείμενο της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχαν σύμφωνα με πληροφορίες πριν από την σύνοδο του Eurogroup o ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γάλλο ομόλογό του Michael Sapin, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει επιδείξει την πλέον θετική στάση για το Ελληνικό Ζήτημα λειτουργώντας ως το “αντίβαρο” του γερμανικού μετώπου.
Πριν τη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ ο κ. Sapin είχε τοποθετηθεί υπέρ της επίτευξης πολιτικής συμφωνίας σήμερα, ώστε να επιτραπεί “η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και η καταβολή των κεφαλαίων στην Ελλάδα”.

Μάλιστα ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ άφησε και υπονοούμενα. “Είναι κάπως περίεργο που ζητάμε συνέχεια περισσότερα από την Ελλάδα”, δήλωσε χαρακτηριστικά, μία ρήση που επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα από την δήλωση του κ. Schaeuble περί του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων που δεν περιλαμβάνεται στο πρώτο “σετ” με προαπαιτούμενα αλλά στις εκκρεμότητες του μνημονίου για τον Μήνα Οκτώβριο (και πιθανές υποψήφιες για το 2ο πακέτο προαπαιτούμενων του 1 δισ. ευρώ που δεν έχει ακόμη κλειδώσει).

Δ. Καδδά, Η. Μπέλλος capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου