Ρεπορτάζ

Γ. Καββαθάς: «Θα βάλουν λουκέτο ακόμα 63.000 επιχειρήσεις και θα χαθούν 138.000 θέσεις εργασίας»

«Η υπερφορολόγηση  της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας δεν πρόκειται να φέρει τα προσδοκώμενα  αποτελέσματα που επιθυμούν η κυβέρνηση και οι πιστωτές. Στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους εκτιμούμε πως θα βάλουν λουκέτο 63.000 επιχειρήσεις και θα χαθούν 138.000 θέσεις εργασίας».
Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή τύπου χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς που αφίχθη στη  Ρόδο μαζί με την  υπεύθυνη των Παραρτημάτων – ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ Κρήτης και Δωδεκανήσου κ. Ά  Μαυράκη για να λάβουν  μέρος σε εσπερίδα στο ΕΒΕΔ .
Ο κ. Γιώργος Καββαθάς  αναφέρθηκε και στη συμμετοχή των επιχειρηματιών στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Νοεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας  για τα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση.
«Οι έμποροι και οι βιοτέχνες πλήρωσαν βαρύ τίμημα στα χρόνια της κρίσης. Τουλάχιστον 250.000 επιχειρήσεις έκλεισαν και χάθηκαν 800.000 θέσεις εργασίας.  Αυτό και μόνο δείχνει ότι δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα η υπέρμετρη φορολόγηση.  Πρέπει να αλλάξει το μείγμα της  πολιτικής που ακολουθείται. Εμείς είχαμε προειδοποιήσει για τα αποτελέσματα των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή  από το 2010. Πιστεύω ότι αν  δεν γίνουν αλλαγές δεν μπορεί να  υπάρχει και  διέξοδος για την ελληνική οικονομία.  Στόχος μας είναι να πείσουμε τόσο τους  κυβερνώντες  όσο και τους πιστωτές για αλλαγή της πολιτικής που ακολουθείται. Προσπαθούμε να αναπτύξουμε και συνεργασίες με ομοσπονδίες που λειτουργούν στο εξωτερικό .  Στις 3 και 4 Δεκεμβρίου οργανώνεται από την ΓΣΕΒΕΕ  το πρώτο πανευρωπαϊκό φόρουμ μικρομεσαίων επιχειρήσεων.  Εκεί θα  αναδειχθούν τα προβλήματα της οικονομίας στην  Ελλάδα και την Ευρώπη», δήλωσε ο κ.  Γιώργος  Καββαθάς και πρόσθεσε πως με την έξαρση του μεταναστευτικού θα επιδεινώσει τα οικονομικά προβλήματα σε χώρες της ΕΕ.
«Και ο Γερμανός ομόλογός μου συντάχθηκε με την πρόταση που κατέθεσα  για αλλαγή πολιτικής. Το ζήτημα είναι να πείσουμε ότι η χώρα χρειάζεται επενδύσεις. Με τις επιβαρύνσεις που επιβάλλονται όμως κανένας δεν πρόκειται να προχωρήσει σε επενδύσεις. Χωρίς κέρδος  δεν είναι δυνατό να γίνονται  επενδύσεις. Όλοι οι δείκτες των επιχειρήσεων έχουν γυρίσει στα δεδομένα του  2012. Για να επανέλθει η οικονομία της χώρας όμως  στο επίπεδο του 2008 χρειάζονται επενδύσεις της τάξεως των 105 δισεκατομμυρίων ευρώ.  Οι πόροι από το πρόγραμμα  ΣΕΣ και το «πακέτο Γιούνγκερ» την περίοδο 2014-2020   θα ανέλθουν   σε  35 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο ιδιωτικός τομέας δηλαδή καλείται να επενδύσει  τουλάχιστον 70 δισεκατομμύρια για να πάει μπροστά η χώρα. Με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί  και την φορολογική επιδρομή είναι δύσκολο να έρθουν ξένες επενδύσεις ή να γίνουν επενδύσεις από Έλληνες επιχειρηματίες», δήλωσε ο κ. Καββαθάς.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τόνισε πως θα πρέπει να αλλάξει η στρατηγική και στον τομέα της απασχόλησης.
«Αντί να  επιδοτείται η   ανεργία θα ήταν πιο εύκολο να επιδοτείται η απασχόληση και η διατήρηση θέσεων εργασίας. Θα πρέπει η κυβέρνηση, τα κόμματα οι παραγωγικοί φορείς,  να  καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να καθορίσουν το   εθνικό στρατηγικό σχέδιο  ανάπτυξης της χώρας», δήλωσε ο κ. Γιώργος Καββαθάς.
Σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στις επιχειρήσεις που λειτουργούν στη Ρόδο και στα νησιά, ο κ. Καββαθάς δήλωσε πως η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ έχει  δημιουργήσει  τεράστιο πρόβλημα στην επιχειρηματικότητα.
«Υπάρχουν  αρκετά προβλήματα. Η  κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην επιχειρηματικότητα. Το ειδικό καθεστώς δεν αποτελούσε  χάρη. Υπάρχουν  εθνικοί λόγοι για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που λειτουργούν στα νησιά. Αν λάβουμε υπόψη τις διαστάσεις που έχει προσλάβει η  παράτυπη  μετανάστευση  καταλαβαίνουμε ότι ελλοχεύουν  κίνδυνοι. Καραδοκούν σε μικρή απόσταση “σύμμαχοι” και “φίλοι”.   Όταν αποφασίστηκε  η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έκανε λόγο για τη δημιουργία οικονομικών ζωνών με μηδενικό ΦΠΑ . Είναι τυχαίο που  οι πιστωτές μας πίεσαν για την αλλαγή; Τα συμφέροντα των Γερμανών είναι συνυφασμένα με τα συμφέροντα τουριστικών μονάδων που λειτουργούν στα παράλια της Τουρκίας.  Στην Ελλάδα όμως επέτρεψαν την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και την εστίαση.  Έτσι θα καταστραφεί ένας τομέας που έδινε πλεονέκτημα στην οικονομία και συνέβαλλε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», τόνισε ο κ. Καββαθάς.
Ο κ. Καββαθάς  εξέφρασε την αντίθεση του στην επιβολή ειδικών φόρων για την στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Εμείς διαφωνούσαμε με την επιβολή του ΔΗΦΟΔΩ  στους επιχειρηματίες. Και σήμερα επιμένουμε στις θέσεις μας. Θα πρέπει οι δημοτικές αρχές να αντιληφθούν ότι δεν θα πρέπει να κλείνουν επιχειρήσεις εξαιτίας της υπερ φορολόγησης.  Τουλάχιστον 1.800.000 οικογένειες στηρίζονται στη λειτουργία μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Η λύση στο πρόβλημα της ανεργίας μόνο από τις μικρές επιχειρήσεις θα έλθει. Δεν είμαι αντίθετος με τις μεγάλες επενδύσεις. Αυτές όμως λειτουργούν  περισσότερο προς   όφελος του κεφαλαίου»,  ανέφερε ο κ. Καββαθάς.
Σε ερώτηση σχετικά με την πρόθεση της δημοτικής αρχής Ρόδου να προχωρήσει στην επιβολή τέλους τουριστικής ανάπτυξης ή τέλους περιβάλλοντος, ο κ. Καββαθάς δήλωσε:
«Σε μια υπερφορολογημένη επιχειρηματικότητα  δεν μπορεί να επιβάλλονται νέοι φόροι ή να αυξάνονται οι υφιστάμενοι απλά για να κλείνουν προϋπολογισμοί .  Και οι προσπάθειες που έκανε  η κυβέρνηση αυξάνοντας τους φόρους οδήγησαν σε φοροαποφυγή. Είμαι κατά της φοροδιαφυγής. Πρέπει όμως  να βρεθούν τρόποι ώστε να καταβάλλονται  οι φόροι ανάλογα με τις δυνάμεις του καθενός», τόνισε ο κ. Καββαθάς.
Ο κ. Καββαθάς συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Δωδεκανήσου κ. Νίκο Τσούλλο και επιχειρηματίες του νησιού είχε χθες το μεσημέρι συνάντηση με τον αντιδήμαρχο κ. Σάββα Διακοσταματίου.

ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος  κ. Γιώργο Καββαθά δέχτηκε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του  ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος και συζήτησε μαζί του τα προβλήματα των επιχειρήσεων στο συγκεκριμένο  ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον.
Τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ συνόδευε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου κ. Νίκος Τσούλλος, η υπεύθυνη παραρτημάτων και ΚΕΚ  ΓΣΕΒΕΕ Κρήτης και Δωδεκανήσου κ. Άρτεμις Μαυράκη  καθώς  και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.
Κύριο θέμα συζήτησης ήταν τα προβλήματα της αγοράς, σημείο κατά το οποίο ο κ. Καββαθάς μετέφερε πληροφορίες που προκύπτουν από στατιστικές ότι θα κλείσουν επιπλέον 63.000 επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα μη αντέχοντας τη δυσβάσταχτη κατάσταση.
Αξίζει να τονιστεί ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου απασχολούν 1.800.000 εργαζόμενους οι οποίοι πλήττονται  καθημερινά και ζήτησε τη συμμετοχή των εκπροσώπων της περιοχής μας σε κάθε σχετική σύσκεψη ή δράση που οργανώνει ο δήμος.
Ο κ. Χατζηδιάκος συναινώντας στην πρόταση που έκανε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου  διατύπωσε την πάγια θέση του « να επιδοτείται σ΄ αυτή τη χώρα η εργασία και όχι η ανεργία»,  γεγονός που θα επιτύχει απασχόληση και κατά τους χειμερινούς μήνες στην περιοχή μας και επομένως καλύτερα αποτελέσματα και για την εικόνα του δήμου. Ζήτησε δε από τον πρόεδρο να μεταφέρει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των επαγγελματιών της περιοχής  σε κεντρικό επίπεδο.
«Δυστυχώς, εξήγησε ο δήμαρχος,  βρισκόμαστε μακριά  από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και δεν εννοώ την απόσταση των μιλίων».
Ο κ. Χατζηδιάκος χαρακτήρισε  «ξαφνικό θάνατο» για τον δήμο την μη είσπραξη του ΔΗΦΟΔΩ γεγονός που δημιούργησε ήδη έλλειμμα 15 εκατομμυρίων ευρώ, κι αυτό θα ισχύει για κάθε  χρόνο και αναφέρθηκε σε μια σειρά από  ενέργειες που γίνονται για την  εξοικονόμηση πόρων.
Ερωτηθείς για το ανταποδοτικό τέλος που συζητείται τον τελευταίο χρόνο ο δήμαρχος τόνισε ότι οποιαδήποτε απόφαση θα παρθεί κατόπιν διαβούλευσης και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση των επιχειρήσεων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου