Ρεπορτάζ

Συνολική αναθεώρηση της πολιτικής της ΔΕΡΜ Α.Ε.

Τις προτεραιότητες της ΔΕΡΜΑΕ όσον αφορά την αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων, ανέλυσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο νέος πρόεδρός της κ. Γιάννης Ιατρίδης.
Ξεκινώντας από την έξωση που έγινε στο αναψυκτήριο στην πλατεία Χριστοφόρου Πατριάρχου Αλεξανδρείας, που βρίσκεται απέναντι από το Νεώριο, ο κ. Ιατρίδης μίλησε για το “Όασις” (το οποίο θα καθαριστεί άμεσα για να μπορέσει να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την αξιοποίησή του) καθώς και για την δημιουργία ενός μικρού θεάτρου στις ‘Πηγές Καλλιθέας’ που σχεδιάζεται από την… εποχή της δημοτικής του θητείας στον πρώην δήμο.
«Η ΔΕΡΜΑΕ είναι μια πολύ σημαντική επιχείρηση για τον Δήμο Ρόδου. Μην ξεχνάτε ότι την ίδρυσα εγώ, το 2006. Είναι η μόνη Μονομετοχική Επιχείρηση και αποτέλεσε μια καινοτόμα πρωτοβουλία. Η ΔΕΡΜΑΕ δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στην πιο ευέλικτη λειτουργία των ‘Πηγών Καλλιθέας’. Σήμερα που την ανέλαβα πάλι, έχει αλλάξει μορφή. Είναι όμως, ένα κομμάτι του Δήμου Ρόδου που μπορεί να τον στηρίξει οικονομικά.
-Όσον αφορά στις προτεραιότητές μας, είναι κατ’ αρχήν οι ‘Πηγές Καλλιθέας’. Ήταν ένα όραμα του 2006 που αποτέλεσε ένα μεγάλο έργο. Στα σχέδιά μας τότε, ήταν και ένα θεατράκι που σχεδιάστηκε το 2006 –και διαθέτει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις (και από το ΚΑΣ και από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων) κάτι που μας λύνει τα χέρια για την υλοποίησή του. Θα γίνει προσθετικά μέσα στις Πηγές αφού θα αλλάξει η λειτουργία του Μνημείου και θα μεταβληθεί σε πόλο έλξης με μια προστιθέμενη αξία.
-Το επόμενο βήμα είναι η διαχείριση της Κοιλάδας των Πεταλούδων όπου η ΔΕΡΜΑΕ έχει έξι καταστήματα: τρία τουριστικά και τρεις καντίνες. Δεν μπορεί όμως σε αυτή την Κοιλάδα, να εμπλέκονται τρεις φορείς του Δήμου Ρόδου. Αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσει και να υπάρξει ενιαία διαχείριση του χώρου. Τα καταστήματα δεν είχαν άδεια λειτουργίας και τώρα, βρισκόμαστε στην διαδικασία για τη νομιμοποίησή τους. Γι αυτό θα ζητήσω στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, να παραχωρηθεί η διαχείριση ολόκληρης της Κοιλάδας στην ΔΕΡΜΑΕ, την οποία θα διαχειριστεί ενιαία. Π.χ. υπάρχει κι ένα μουσείο που απαιτεί αναβάθμιση, φύλαξη, καθαριότητα και ανάδειξη.
-Όσον αφορά τα καταστήματα στο ΕΛΛΗ, έχουν επίσης προβλήματα με τις άδειες λειτουργίας τους και βρισκόμαστε στην διαδικασία διερεύνησης για να βρεθεί λύση. Ο Δήμος Ρόδου δεν μπορεί να είναι παράνομος ως προς αυτές τις λειτουργίες» όπως τόνισε.
Ακολούθως, ο κ. Ιατρίδης μίλησε για το ‘Ροδίνι’:
«Με προβληματίζει το γεγονός που δεν μπορεί να λειτουργήσει πλέον. Η ΔΕΡΜΑΕ έχει την διαχείριση του κτηρίου κι αυτό που σχεδιάζουμε είναι να βάλουμε πάλι τον Ροδίτη, μέσα στο ‘Ροδίνι’. Εξετάζουμε προτάσεις για να βρούμε τρόπο να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση του κτηρίου και φυσικά του χώρου».
ΠΩΣ ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Ειδικά για το αναψυκτήριο στην πλατεία Χριστοφόρου Πατριάρχου Αλεξανδρείας, που βρίσκεται απέναντι από το Νεώριο, ο κ. Ιατρίδης είπε ότι έγινε έξωση στους ενοικιαστές, ενώ όσον αφορά στο ‘Ακταίον’ δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα αφού τα μισθώματα καταβάλλονται κανονικά και δεν υπάρχουν οφειλές προς τον Δήμο.
Ακολούθως, πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης και ανάδειξης του ‘Ελαφος’ και ‘Ελαφίνα’, ενώ υπάρχει πρόβλημα με το ‘Όασις’: «Επειδή διαπιστώθηκαν καταλήψεις στον χώρο, ζήτησα να γίνει άμεσα καθαρισμός αφού εμφανίζει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης. Μετά θα προχωρήσουμε σε διαγωνισμό προκειμένου να παραχωρηθεί η χρήση του, υπό τη μορφή της διαχείρισης» όπως είπε.
Δύο ακόμη προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΡΜΑΕ είναι η αξιοποίηση για τις δύο καφετέριες στην πλατεία της Κρεμαστής. Όπως είπε ο πρόεδρός της: «Το ένα κτήριο ανήκει στην εκκλησία, ενώ το άλλο βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο. Είχα συνεργασία με τον κ. Παπαοικονόμου και με τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου κ. Δράκο για να βρούμε λύση ώστε να προχωρήσουμε σε διαγωνισμούς. Ωστόσο, δεν μπορούμε να λάβουμε αποφάσεις, παρακάμπτοντας τις τοπικές κοινωνίες». Σημειώνεται ότι η πρώην διοίκηση της ΔΕΡΜΑΕ έχει ήδη αξιοποιήσει τις δημόσιες τουαλέτες (48 τον αριθμό) που έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτη και λειτουργούν σε διάφορες περιοχές στην πόλη της Ρόδου και σε άλλες δημοτικές κοινότητες καθώς και τις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες βρίσκονται στην ανατολική όχθη του περιβάλλοντος χώρου του Φράγματος της Απολακκιάς.
Η μεγάλη εκκρεμότητα παραμένει βέβαια, το πάρκο του ‘ΘΕΡΜΑΙ’ όπου θα επανεξεταστεί η περίπτωσή του: «Το πάρκο παραχωρήθηκε στην ΔΕΡΜΑΕ αλλά μπορούμε να κάνουμε εκεί μία ήπια παρέμβαση γιατί έχει ένα ιδιότυπο καθεστώς. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω…» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιατρίδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου