Ειδήσεις

Ξεκίνησαν οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου για την ποιμαντική διακονία

Ξεκίνησαν  προχθές το βράδυ  στο ξενοδοχείο Rodos Palace οι εργασίες του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου που οργανώνει το Δίκτυο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ποιμαντική διακονία στο χώρο της υγείας.
Στο συνέδριο  συμμετέχουν περισσότερα από 200  άτομα εκπρόσωποι των Μητροπόλεων που ανήκουν πνευματικά και διοικητικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο,  των Πατριαρχείων ανά τον κόσμο  και των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, των Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών και Εκκλησιαστικών Ακαδημιών της Ελλάδος και του εξωτερικού. Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολουθεί   και εκπρόσωπος του Βατικανού.
Οι  σύνεδροι  εξετάζουν  την θεολογική και ιατρο-επιστημονική έννοια του όρου «τραύμα», το πώς οι άνθρωποι τραυματίζονται στα διάφορα στάδια της ζωής τους –ιδιαίτερα από σωματικές αρρώστιες, κακοποίηση, φυσικές καταστροφές και εθνικές συμφορές–, αλλά και πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα τραύματα με τον καταλληλότερο τρόπο.
To  συνέδριο ξεκίνησε με  Αγιασμό και την παρουσίαση των συνέδρων από το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, αρχιμ. Χρύσανθο Παπαποστόλου. Ακολούθως  αναγνώστηκε μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, και μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Στην τοποθέτησή του   ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Ρόδου κ. Κύριλλος, αφού ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν ώστε να οργανωθεί το συνέδριο στη Ρόδο, αναφέρθηκε στο μήνυμα που στέλνει σε όλη τη γη το σήμα  της διοργάνωσης που απεικονίζει ένα πελεκάνο να αυτοτραυματίζεται για να δώσει ζωή στα  νεογνά του.
«Το μήνυμα που στέλνει το έμβλημα του συνεδρίου  είναι πως αν  θέλουμε να προσφέρουμε θεραπεία,  θα πρέπει να πονέσουμε.  Είμαστε όμως διατεθειμένοι να το κάνουμε αυτό; Μπορούμε να αποδεχθούμε το τραύμα και τον πόνο; Το τραύμα είναι εγγενές της υπάρξεώς μας», τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου.
Στη συνέχεια,  ο συντονιστής  του συνεδρίου, πρωτοπρεσβύτερος  κ. Σταύρος Κοφινάς, αναφέρθηκε στους στόχους του συνεδρίου.
«Πριν από έξι χρόνια το  2008 διοργανώσαμε το συνέδριο με στόχο να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της συνεργασίας  μεταξύ των εκκλησιών. Αρχικά η πρόταση θεωρήθηκε ως καινοτομία. Παρά   τους ενδοιασμούς αυτό που κάναμε τότε καρποφόρησε. Έκτοτε  έχουν γίνει πάρα πολλά. Επιτυχία είχε και το επόμενο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε επίσης στη Ρόδο. Ακολούθως, διοργανώθηκε ημερίδα  στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Πραγματοποιήθηκαν και άλλες δράσεις Πλέον, το συνέδριο  έχει καταστήσει το δίκτυό μας σημείο αναφοράς.  Η μεγάλη  μάλιστα συμμετοχή σας μας υποχρεώνει να συσπειρώσουμε τις δυνάμεις μας. Οι αποστάσεις, η γλώσσα, οι πολιτισμικές και θρησκευτικές διαφορές δεν θα πρέπει να σταθούν εμπόδιο.  Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα επιδιώξουμε και συνεργασία  με τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη. Θέλουμε να μας δεχθεί ως ένδειξη καλής θελήσεως. Εμείς πιστεύουμε πως τα νοσηλευτικά μας ιδρύματα θα πρέπει να έχουν και  ιατρούς και νοσηλευτές και όχι μόνο σύγχρονα μηχανήματα. Το συνέδριο θα εστιαστεί στο τραύμα. Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος δεν ήταν τυχαία γιατί ζούμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Οι άνθρωποι είναι βαθιά οργισμένοι. Ο φόβος για το μέλλον τους κάνει να αμφισβητούν την υπόσταση. Εκείνοι που φέρουν ψυχικά τραύματα αισθάνονται  μόνοι και εγκαταλελειμμένοι. Θα αναζητήσουμε τρόπους για να βγουν από την απομόνωσή τους  και με τη χάρη του Θεού να επουλωθούν τα τραύματά τους. Ο Ιησούς Χριστός μας δίδαξε πως για να σωθούμε θα πρέπει να αποδεχθούμε τα τραύματά μας και τα σημάδια που αφήνουν. Έτσι θα γίνουμε ευαγγελιστές της δικής του φιλανθρωπίας», τόνισε ο κ. Σταύρος Κοφινάς.
«Η έναρξη του 3ου Διεθνούς Συνέδριου Ποιμαντικής Διακονίας στη Ρόδο, σηματοδοτεί την προσπάθεια της Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου να δώσουν απάντηση και διέξοδο στο αδιέξοδο του σύγχρονου ανθρώπου, και παράλληλα να καταδείξουν την χρησιμότητα της δημιουργίας του ‘’Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον χώρο της Υγείας’’.Το Πατριαρχικό Δίκτυο με έναν μάλιστα έντονα επιμορφωτικό, κοινωνικό, φιλοσοφικό αλλά και ιατρικό χαρακτήρα, δίνει στους συνέδρους την δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων βάσει εμπειριών, σε θέματα ποιμαντικής διακονίας, που σχετίζονται με την φροντίδα των ασθενών, και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, γιατί έχει ως κύριο σκοπό την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν στον άνθρωπο-ασθενή με μια αρτιότερη και υψηλότερη ποιότητα στο χώρο της υγείας και της ποιμαντικής. Πρόσφατα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε, ότι όλοι μας έχουμε κληθεί να διακονήσουμε το ‘’Μέγα Τραύμα‘’ και το ‘’Μέγα Θαύμα‘’, τον Άνθρωπο. Δικαιολογημένα επομένως η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου, αποφάσισε την πραγματοποίηση του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Ποιμαντικής Διακονίας και για 3η μάλιστα συνεχή φορά, στη φιλόξενη Ρόδο. Με σπουδαίους συνέδρους, που προέρχονται από Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησιές και Θεολογικές Σχολές καθώς και από έγκυρους επιστήμονες της Διεθνούς και Ακαδημαϊκής Κοινότητας, όπως και εκείνης των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών της Ελλάδος και του Εξωτερικού, κηρύσσω την έναρξη του 4ημέρου Διεθνούς Συνεδρίου, ευχόμενος ευόδωση των εργασιών και επιπρόσθετα εκφράζω την ευχή, όπως η 4η φορά της Συνεδριακής Συνάντησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία να λάβει χώρα ξανά στο όμορφο και πάντα φιλόξενο νησί της Ρόδου. Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψω να εκφράσω από καρδιάς, τα θερμά και ειλικρινή μου συγχαρητήρια στον Πρόεδρο του Συνεδρίου Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλο, όπως και σε όλα τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής που εργάστηκαν αόκνως με ζήλο, συνέπεια και ενθουσιασμό για να πραγματοποιηθεί και να λάβει σήμερα ‘’σάρκα και οστά’’ η Θεάρεστη αυτή εκδήλωση»,  τόνισε, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και ευλογία η διοργάνωση του συνεδρίου στη Ρόδο. Η θεματολογία είναι επίκαιρη και διαχρονική. Ο τομέας της Υγείας παρουσιάζει προβλήματα τα οποία είναι ιδιαίτερα  εμφανή στα νησιά μας. Η  εκκλησία στο πέρασμα του χρόνου προσπαθεί να επουλώσει τα τραύματα, τον πόνο και τη δυστυχία των ανθρώπων.  Η εκκλησία θεράπευσε τα τραύματα του πολιούχου της πόλεως Ρόδου Κωνσταντίνου Υδραίου», είπε ο δήμαρχος κ.  Φώτης Χατζηδιάκος.
Ο συντονιστής του συνεδρίου κ . Σταύρος Κοφινάς χάρισε  στον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο  και στο δήμαρχο κ.  Φώτη Χατζηδιάκο από μια εικόνα του Αγίου Πορφυρίου.
Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε  στον ιδιοκτήτη του Rodos Palace κ. Β. Καμπουράκη για την  φιλοξενία του συνεδρίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου