Κατά τη διάρκεια της κρίσης η Ελλάδα έχει ακούσει τα εξ’αμάξης από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τον «υπέρογκο» δημόσιο τομέα της με τους «τεμπέληδες» δημοσίους υπαλλήλους που πληρώνει. η Γερμανία και οι λοιποί… Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γαλλίας όμως η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση στην κατάταξη των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάλογα με το κόστος των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι επίσης η χώρα με τον ταχύτερα μειούμενο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιοποίησε την Τετάρτη το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο και βασίζεται σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ για το έτος 2014, η Ελλάδα δαπανά το 12% του ΑΕΠ της για τη μισθοδοσία των δημοσίων λειτουργών της. Πρώτη στην κατάταξη βρίσκεται η Δανία και ακολουθούν η Φινλανδία, η Γαλλία, η Σουηδία και το Βέλγιο. Πολύ κοντά στην Ελλάδα βρίσκεται η Πορτογαλία, με ποσοστό δαπανών 11,8% του ΑΕΠ.

Από τις άλλες χώρες της ΕΕ η Ισπανία δαπανά το 10,8% του ΑΕΠ της για μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων, η Ιταλία το 10,1%, η Ιρλανδία το 10% και η Βρετανία το 9,5%.

Στις χώρες με το λιγότερο δαπανηρό δημοσιοϋπαλληλικό δυναμικό, είναι η Τσεχία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβακία με 8,7%.

Σύμφωνα με τους Γάλλους ερευνητές, από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων άρχισε να μειώνεται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα της ευρωζώνης.

Πρωταθλήτρια στη μείωση του δημοσίου τομέα της αναδεικνύεται η Ελλάδα όπου, σύμφωνα με την έρευνα, το διάστημα 2010-2013 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε κατά 7%. Δεύτερη σε μείωση του δημοσιοϋπαλληλικού της δυναμικού εμφανίζεται η επίσης μνημονιακή Πορτογαλία με πτώση 2,80% και τρίτη η Ισπανία με πτώση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων της κατά 1,40%.

tvxs.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ