Ειδήσεις

H Τ. Χριστοδουλοπούλου στην Κω-Προσωρινή στέγαση για τους μετανάστες-Αντιδράσεις (βίντεο)

– Αντιδράσεις Κυρίτση στην απόφαση της κυβέρνησης για την εξέλιξη αυτή. Ζητά να μην δημιουργηθεί κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και να ενισχυθούν με προσωπικό αστυνομία και λιμενικό για την γρήγορη προώθηση τους στην υπόλοιπη Ελλάδα.

– Με εθελοντές θα καθαριστεί ο χώρος τους ξενοδοχείου, με το Δήμο να συνεπικουρεί. Ερωτηματικό από ποιους θα πληρωθούν οι λογαριασμοί νερού και ρεύματος που οφείλει το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο

– Τ. Χριστοδουλοπούλου: «Έχουμε εκπονήσει ένα έκτακτο σχέδιο για τα νησιά που δέχονται πρόσφυγες. Ζητούμε από τους τοπικούς φορείς να μας βοηθήσουν. Έχουμε αποφασίσει στα στρατόπεδα που δεν είναι σε χρήση πλέον να εγκαταστήσουμε καταυλισμούς».

– Η. Καματερός: «Η χρήση αυτού του ξενοδοχείου και θα είναι μία μεγάλη ανακούφιση»

Ολιγόωρη επίσκεψη στην Κω πραγματοποίησε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, συνοδευόμενη από το βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Καματερό.

Η κα Χριστοδουλοπούλου αρχικά επισκέφθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Κω, βλέποντας με τα ίδια της τα μάτια την κατάσταση που επικρατεί εντός και εκτός του κτιρίου του διοικητηρίου, έχοντας μία πρώτη ενημέρωση από τους αστυνομικούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Αμέσως μετά μετέβη στο γραφείο του Διευθυντή της Β’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, όπου συναντήθηκε με τον Αστυνομικό διευθυντή κ. Μανώλη Σιφάκη.

«Η Συρία σαν κράτος διαλύθηκε και όσοι ήταν σε καταυλισμούς έχουν μεταβεί αλλού. 1.700.000 είναι στην Τουρκία, 1.200.000 στην Ιορδανία και 1.000.000 στο Λίβανο» είπε η κα Χριστοδουλοπούλου συμπληρώνοντας ότι όλοι αυτοί αφού κατανοούν ότι δεν θα γυρίσουν στα σπίτια τους παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς με δημοφιλέστερους προορισμούς την χώρα μας και την Ιταλία.

«Γι’ αυτό εκτιμάμε ότι όσο φτιάχνει ο καιρός θα έρχονται όλο και περισσότεροι» είπε η υπουργός και συνέχισε «γι’ αυτό εκπονήσαμε αυτό το έκτακτο σχέδιο για τα νησιά του Νότιου και του Βόρειου Αιγαίου για να ελαφρύνουμε τις υπηρεσίες και να έχουν και αξιοπρεπείς συνθήκες».

«Ο λόγος για τον οποίο βρίσκομαι εδώ εκτός από το ενδιαφέρον το νησί πως θα καταφέρει να ανταπεξέλθει σε αυτή τη μεγάλη ροή είναι να δω και τι θα κάνουμε με την Ευρώπη» είπε και συμπλήρωσε «γιατί για να ζητήσουμε έκτακτη ενίσχυση ή για να ζητήσουμε έκτακτη βοήθεια σε οτιδήποτε πρέπει σύμφωνα με τον κανονισμό να έχουμε εξαντλήσει τα εθνικά μέσα».

Η υπουργός αφού είπε ότι οι χώροι κράτησης και φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα είναι ελάχιστοι σε σχέση με την ροή των προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αντίδραση περιφερειαρχών και δημάρχων για τη δημιουργία χώρων προσωρινής φιλοξενίας στα νησιά τους και αναρωτήθηκε λέγοντας: «δεν θέλουν τέτοιους χώρους, θέλουν όμως τον τουρισμό. Ο τουρισμός όμως με τις εικόνες αυτές στα λιμάνια είναι καλύτερος;»

Καταλήγοντας η κα Χριστοδουλοπούλου ανακοίνωσε πως «εμείς εάν δεν συμβεί τίποτα και δεν παραχωρηθούν χώροι από τους δήμους και τις περιφέρεις έχουμε αποφασίσει στα στρατόπεδα που δεν είναι σε χρήση πλέον να εγκαταστήσουμε καταυλισμούς, με σκηνές του στρατού όπου θα δίνονται στους πρόσφυγες τα είδη πρώτης ανάγκης και θα περιμένουν τη σειρά τους μέχρι να ταυτοποιηθούν».

Όσον αφορά ειδικότερα την Κω ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι «κάναμε τις επαφές με την τράπεζα Πειραιώς η οποία μας παραχώρησε το ξενοδοχείο («Κάπταιν Ηλίας» στη Λάμπη) για μία σύντομη δωρεάν χρήση. Τώρα ο χώρος πρέπει να καθαριστεί άμεσα για να μεταφερθούν κυρίως οι ευάλωτες ομάδες».

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής Ηλίας Καματερός χαρακτήρισε ως «μία καλή προσωρινή λύση» την παραχώρηση του ξενοδοχείου.

Ο Έπαρχος Γιώργος Χαλκιδιός αφού είπε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν έχει κάποιο άλλο ακίνητο εκτός από το διοικητήριο, συμπλήρωσε ότι «η Περιφέρεια θα είναι κοντά σ’ αυτή την προσπάθεια αλλά το ξενοδοχείο είναι λεηλατημένο». Όπως τόνισε χρειάζονται αρκετές εργασίες με πρώτες και κύριες την δημιουργία ηλεκτρικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων.

Ο πρόεδρος του συλλόγου των αστυνομικών υπαλλήλων κ. Κυδωνάκης αφού καλωσόρισε την υπουργό και την ευχαρίστησε για την άμεση αντίδρασή της να έρθει στο νησί τόνισε ότι όλοι οι αστυνομικοί της Κω έχουν υπερβάλει εαυτό της ζήτησε να είναι αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια, βοηθώντας να ενισχυθεί η υπηρεσία με υλικοτεχνική υποδομή.

Ο αστυνομικός διευθυντής Β Δωδ/σου κ. Σιφάκης, είπε ότι «μέχρι σήμερα έχουμε ξεπεράσει το 50% των αφίξεων του περσινού χρόνου και βέβαια στην Κω έρχονται οι περισσότεροι λόγω της μικρής απόστασης με τα απέναντι παράλια».

Εκθείασε τη προσπάθεια των συναδέλφων του αστυνομικών που όπως είπε «δουλεύουν όλες τις ώρες με σκοπό πρώτο να διεκπεραιώσουμε αυτούς που είναι ευπαθείς ομάδες και λίγο μετά τους επόμενους». «Έχουμε κάνει προτάσεις στην υπηρεσία και το υπουργείο, τις έχουν λάβει υπόψη τους και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε» συμπλήρωσε και κατέληξε λέγοντας «τώρα που βρέθηκε και ο χώρος είναι καλύτερα και για τις συνθήκες που θα ζήσουν αυτοί».

Αμέσως μετά η υπουργός επισκέφθηκε την Εισαγγελέα Κω και κατά την έξοδό της συναντήθηκε με το Δήμαρχο Κω Γιώργο Κυρίτση, ο οποίος δήλωσε για ακόμα μία φορά σε συνομιλία του με το βουλευτή Ηλία Καματερό ότι «εάν δεν βρούμε ένα τρόπο να προωθούνται οι πρόσφυγες πολύ γρήγορα θα μείνουν εδώ και εγώ ως δήμαρχος δεν το δέχομαι».

Επίσης ο Δήμαρχος είπε ότι το πρωί είχε επικοινωνία με τον Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι είναι διαθέσιμος να βοηθήσει.

Γ. Κυρίτσης: «Ελπίζω να ασχοληθούν σοβαρά με το πρόβλημα»

Σε δηλώσεις του ο Γ. Κυρίτσης υποστήριξε για ακόμα μία φορά ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί στην Κω κέντρο συγκέντρωσης και μακράς διάρκειας παραμονής προσφύγων. Ζήτησε την ενίσχυση της αστυνομίας, του λιμενικού, τη λειτουργία του τμήματος συνοριοφυλάκων και βεβαίως τμήματος της Frontex στο νησί. «Ελπίζω να καταλάβουν όλοι ότι η Κως είναι ο τρίτος τουριστικός προορισμός της χώρας και οι σκηνές αυτές που βλέπουμε εδώ καθημερινά δεν μπορούν να συνεχιστούν και να ασχοληθούν σοβαρά με το πρόβλημα» τόνισε.

Όσον αφορά το θέμα της συντήρησης του ξενοδοχείου που παραχωρήθηκε από την τράπεζα Πειραιώς είπε ότι ο Δήμος μπορεί μόνο να συμβάλει στον καθαρισμό και τις στοιχειώδης υποδομές γιατί δεν υπάρχουν ούτε χρήματα ούτε προσωπικό.

Αμέσως μετά η υπουργός και η συνοδεία της επισκέφθηκε τους πρόσφυγες που βρίσκονται σε έξι σκηνές στο λιμάνι συνομίλησε μαζί τους,με το λιμενάρχη Κω αλλά και με τους γιατρούς χωρίς σύνορα που έχουν αναλάβει την υγειονομική τους περίθαλψη.

Τ. Χριστοδουλοπούλου: «Έχουμε βρει αυτό το ξενοδοχείο στο οποίο άμεσα θα μεταφερθούν όσοι δεν προλαβαίνουν να περάσουν τις νόμιμες διαδικασίες»

Επόμενος σταθμός ήταν το ξενοδοχείο «Κάπταιν Ηλίας» στην Λάμπη που παραχώρησε προσωρινά η Τράπεζα Πειραιώς, όπου η κα Χριστοδουλοπούλου έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Βρισκόμαστε στο νησί της Κω, το οποίο όπως και άλλα νησιά του νότιου και του βόρειου Αιγαίου δέχονται ισχυρές πιέσεις από το προσφυγικό ρεύμα της Συρίας Αναζητούμε λύσεις πρακτικές και άμεσες. Έχουμε εκπονήσει ένα έκτακτο σχέδιο γι’ αυτά τα νησιά ήδη έχουμε βρει αυτό το ξενοδοχείο στο οποίο άμεσα θα μεταφερθούν όσοι δεν προλαβαίνουν να περάσουν τις νόμιμες διαδικασίες από την αστυνομία και το λιμενικό ώστε να μην βρίσκονται ούτε στο λιμάνι, ούτε στον περίβολο της αστυνομίας ώστε και αυτοί να έχουν ανθρώπινες συνθήκες αλλά και το νησί να μην έχει την εικόνα που παρουσιάζει. Παρακαλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς του νησιού να βοηθήσουν στην επίλυση αυτού του ζητήματος. Έχουμε κάνει δημόσια έκκληση, ήδη έχουμε πολλές ανταποκρίσεις. Ευχαριστούμε πολύ για όλα αυτά που μας προτείνουν. Νομίζω ότι εάν οι ροές δεν μεγιστοποιηθούν όσο θα φτιάχνει ο καιρός θα έχουμε τη δυνατότητα να τους αντιμετωπίσουμε. Ευχαριστώ πολύ, καλή Ανάσταση σε όλους και σε όλες»

Η. Καματερός: «Έχει δοθεί μία πάρα πολύ καλή λύση»

Σε δηλώσεις του ο κ. Καματερός είπε:

«Χαιρόμαστε που είναι κοντά μας η κα υπουργός. Έχει δοθεί μία πάρα πολύ καλή λύση. Έχουμε εξασφαλίσει τη χρήση αυτού του ξενοδοχείου και θα είναι μία μεγάλη ανακούφιση. Οι ελλείψεις δεν είναι τίποτα τις φτιάχνουμε αμέσως. Στη χρηματοδότηση θα συμβάλει η περιφέρεια και η υπουργός θα σας πει, αλλά δεν είναι μεγάλο το κόστος.»

Έντονος διάλογος Κυρίτση, Καματερού και Χριστοδουλοπούλου

Λίγο πριν την αναχώρηση της υπουργού από το ξενοδοχείο εξελίχθηκε ένας έντονος διάλογος ανάμεσα στο Δήμαρχο της Κω τον βουλευτή Η. Καματερός και την υπουργό κ.Χριστοδουλοπούλου.

Ο κ. Κυρίτσης εξέφρασε για ακόμα μία φορά τη διαφωνία του για τη δημιουργία ενός κέντρου προσωρινής φιλοξενίας στο νησί. Όταν του ζητήθηκε η συνδρομή του στον καθαρισμό του ξενοδοχείου είπε ότι οι υπάλληλοι δεν φτάνουν για τις εργασίες του Δήμου, δεν θα τους στείλει να καθαρίσουν το ξενοδοχείο, ενώ όταν ρωτήθηκε για τη σύνδεση του νερού, απάντησε «ότι θα πάτε στη ΔΕΥΑΚ θα δούμε τι υποχρεώσεις έχει το ξενοδοχείο, τι συμβόλαιο θα κάνει για να συνδέσει». «Και θα πληρώνουμε κανονικά;» είπε ο κ. Καματερός «ε βέβαια δωρεάν θα το δίνουμε;» ήταν η απάντηση του δημάρχου.

«Δεν μπορώ να πάω για παράβαση καθήκοντος» είπε ο δήμαρχος τονίζοντας ότι πρέπει να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

Ο κ. Καματερός είπε εμφανώς εκνευρισμένος ότι «εγώ εάν ήμουν δήμαρχος θα έπαιρνα αμέσως τον υπάλληλο και θα του έλεγα έλα σύνδεσε το νερό για τους ανθρώπους που δεν έχουν να πλυθούν».

Αμέσως μετά αναρωτήθηκαν ποιος και πως θα πληρώνει το ρεύμα με τον κ. Καματερό να λέει ότι υπάρχει συνεννόηση με την περιφέρεια να αναλάβει το κόστος.

Στην κουβέντα παρενέβη η υπουργός λέγοντας «έχετε μία ανθρωπιστική κρίση στο νησί σας Εσείς δεν θέλετε να τη βλέπετε γιατί θέλετε και ο τουρισμός να είναι καλά και η πόλη σας να είναι καλά. Τι προτείνετε; Δεν σας αρέσει αυτό. Τι θα προσφέρετε σ’ αυτό για να απορροφήσει αυτό τον κόσμο;» Και ο κ. Κυρίτσης απάντησε: «Οτιδήποτε όχι όμως εις βάρος της λειτουργίας και της εικόνας του νησιού» και συμπλήρωσε «Διαχρονικά το κεντρικό κράτος μεταφέρει τις ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού. Εγώ ευθύνες που αφορά το κεντρικό κράτος δεν θα αναλάβω. Είναι θέμα αρμοδιότητας του υπουργείο προστασίας του πολίτη δεν είναι καν του υπουργείου εσωτερικών και εγώ έρχομαι να συνεπικουρήσω στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που μπορεί ο δήμος να κάνει».

Και επανέλαβε για ακόμα μία φορά ότι πρέπει να στελεχωθούν οι υπηρεσίες της Κω, για να γίνονται πιο γρήγορα οι διαδικασίες προώθησης των προσφύγων.

Τελικά κατέληξαν ότι ο καθαρισμός θα ξεκινήσει με εθελοντές και ο Δήμος από τον πρωί θα βοηθήσει όσο μπορεί.

stathmosnet.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • george    11.04.2015 02:58

    Η τοσο φιλοκαρδη και συνηγορος των παρανομων μεταναστων κ. Χριστοδουλοπουλου γιατι δεν τους περνει σπιτι της αφου τοσο πολυ ενδιαφερεται γι αυτους ? Με ξενα κολυβα και εγω ξερω να κερναω. Οταν ειναι να πληρωνουν αλλοι ολοι ειμαστε κουβαρδαδες. Πριν τις εκλογες ελεγε οτι πρεπει να ανοιξουν τα συνορα να μπουν μεσα ολοι οσοι ερχονται. Τωρα ηλθαν, αλλα θελει αλλοι να βγαλουν το φιδι απο την τρυπα. Μεγαλα λογια αλλα απο εργα τιποτα. Ο δε κ. Κυριτσης κομπαρσος σε κομωδια.

Σχολιασμός άρθρου