Την προσεχή Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018, αναμένεται στη Ρόδο το κλιμάκιο που θα ξεκινήσει σειρά επαφών με τις τοπικές αρχές και τους φορείς, για την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία των δύο Αναπτυξιακών Συνεδρίων της κυβέρνησης σε Ρόδο και Σύρο.
Το κλιμάκιο θα αποτελείται από τους: Αναστασία Σαπουνά, Αχιλλέα Ρουσιάκη, Γιάννη Βουλγαράκη, Όλγα Αθανίτη με επικεφαλής τον Αλέξη Χριστόπουλο που είναι αρμόδιοι για την διοργάνωση των Αναπτυξιακών Συνεδρίων στο Νότιο Αιγαίο και συνεργάτες του κ. Χ. Βερναρδάκη.
Σε τοπικό επίπεδο έχουν οριστεί ο κ. Κώστας Κουβάς από την Λέρο, ο κ. Σωτήρης Μπουζιώτας (Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Βόρειας Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ) και ο κ. Αντώνης Αποστολίδης από την Ρόδο.
Σύμφωνα με τον συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου κ. Αντώνη Αποστολίδη που μίλησε στην «δημοκρατική», οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν το πρωί της Δευτέρας στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου ενώ το πρόγραμμα του κλιμακίου, περιλαμβάνει την επίσκεψη σε όσο το δυνατόν περισσότερα νησιά:
«Το κλιμάκιο θα επισκεφθεί σίγουρα την Κάρπαθο και το Καστελόριζο κι αναλόγως με τα δρομολόγια θα προσπαθήσουμε να επισκεφθούμε την Σύμη, την Χάλκη και την Τήλο. Αντίστοιχα, ένα δεύτερο κλιμάκιο θα επισκεφθεί τα νησιά του βορείου συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο κ.λπ. Στόχος μας είναι να πάμε σε όλα τα νησιά. Σε περίπτωση που δεν καταστεί αυτό δυνατό, θα καλέσουμε τους φορείς στο αμέσως κοντινότερο νησί. Εμείς ως Νομαρχιακή Επιτροπή, έχουμε ολοκληρώσει τις επαφές μας με όλους και μπορώ να πω ότι υπήρξε ανταπόκριση και ενδιαφέρον. Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας στο κυβερνητικό κλιμάκιο που θα έρθει».

Τα θέματα και
οι εξαγγελίες
Τα τοπικά κομματικά στελέχη επεξεργάζονται εδώ και καιρό τα θέματα που θα τεθούν στα Αναπτυξιακά Συνέδρια στην περιοχή μας, καθώς επιδιώκεται η όσο το δυνατόν πιο άρτια προετοιμασία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, των υπουργών και των συνεργατών του για τα τοπικά ζητήματα, αφού ο ίδιος θα τοποθετηθεί εφ’ όλης της ύλης και θα προβεί σε εξαγγελίες.
Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση των Συνεδρίων, θα γίνει και δεύτερος γύρος επαφών και επισκέψεων από κυβερνητικά στελέχη μία ή δύο εβδομάδες αργότερα, ώστε να συνεχιστούν οι συναντήσεις με τους φορείς κ.λπ.
«Κατ’ αρχήν, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του “μεταφορικού ισοδυνάμου”, οπότε σε ένα τραπέζι η ‘νησιωτικότητα’ θα έχει εξέχουσα θέση.
Επίσης, εμείς θα προτάξουμε τα ζητήματα της περιοχής μας όπως:
1. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών στο σύνολό τους (σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, τις δομές υγείας, την επιθεώρηση εργασίας κ.λπ.) και θα προτείνουμε κίνητρα και προτάσεις ώστε να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση. Θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε και το Νόμο Γεροβασίλη για την κινητικότητα αλλά και τα κίνητρα για προσλήψεις. Είναι καιρός να δοθούν κίνητρα στους δημόσιους υπαλλήλους από την ηπειρωτική Ελλάδα για να έρθουν στα νησιά μας.
2. Η αναβάθμιση της Υγείας στα νησιά.
3. Η αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
4. Η Ορθολογική αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας της περιοχής.
5. Η ανάπτυξη του Πολιτισμού -με σημείο αιχμής την Προγραμματική Σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου και την κατασκευή του Εθνικού Θεάτρου.
6. Ο πρωτογενής τομέας και η σύνδεση με τον Τουρισμό.
7. Ο Τουρισμός.
8. Οι Υποδομές.
Όλα αυτά περιλαμβάνονται στις προτάσεις. Είναι σημαντικό το γεγονός πως δεν θα σταματήσουμε εκείνη την ημέρα αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα ζητήματα που θα τεθούν στο τραπέζι. Για πρώτη φορά, μία κυβέρνηση ‘κατεβαίνει’ προς την τοπική κοινωνία για να συζητήσει, να θέσει επί τάπητος και να αναδείξει τα ζητήματα που την απασχολούν κι έχουν βαλτώσει εδώ και χρόνια. Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να τα ξεμπλοκάρουμε και να προωθηθούν οι λύσεις χωρίς πολιτικούς χρωματισμούς» ανέφερε ο κ. Αποστολίδης.
Εξέφρασε παράλληλα, την ικανοποίησή του για την μεγάλη ανταπόκριση των τοπικών αρχών, των φορέων κ.λπ. αλλά και την διάθεση συνεργασίας που εμφανίζεται καθώς από αυτή την διαδικασία «θα βγει κερδισμένος ο τόπος», τόνισε ο κ. Α. Αποστολίδης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ