Ειδήσεις

Άρση μέτρων με το σταγονόμετρο – Οι 5 λόγοι που δεν μπορούν να χαλαρώσουν περαιτέρω

Καταργείται το όριο των έξι ατόμων ανά τραπέζι που ίσχυε μέχρι σήμερα, παραμένουν σε ισχύ τα πρωτόκολλα για τις αποστάσεις. Καμία αλλαγή στην παρουσία θεατών στα γήπεδα, «στοπ» στις καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι για τρίτη χρονιά δεν θα έχουμε δημόσιες εκδηλώσεις στο πλαίσιο των Αποκριών, καθώς τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θεωρούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει τη συνθήκη εκείνη που θα οδηγούσε σε δραματική διασπορά του κορονοϊού.

Χθες με μια λιτή αναφορά το Υπουργείο Υγείας σημείωνε ότι “στη συνεδρίαση της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας αποφάσισε να μην υπάρχει πλέον όριο στον αριθμό των καθήμενων ανά τραπέζι στην εστίαση και στη διασκέδαση. Ωστόσο, παραμένουν σε ισχύ τα πρωτόκολλα σχετικά με τις αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων και τους κανόνες υγιεινής”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή επιφυλάσσεται για την επανεξέταση των απαγορεύσεων για “καρναβαλιστικές” εκδηλώσεις, την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα αλλά και των όρθιων θαμώνων στην εστίαση. Όμως ακόμη τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι στο επίπεδο εκείνο που να δικαιολογούν την άρση των περιορισμών.

Αν και το σκεπτικό των εισηγήσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δεν τον γνωρίζουμε όπως πάντα, υπάρχουν οι αντικειμενικές παράμετροι που δικαιολογούν την επιφυλακτικότητα των ειδικών.

Οι λόγοι που εμποδίζουν περαιτέρω άρση μέτρων
Μελετώντας τα στοιχεία για την πορεία της επιδημίας και τις επιπτώσεις στο ΕΣΥ, μπορούμε να κατανοήσουμε τους λόγους που ακόμη η χώρα δεν μπορεί να άρει το σύνολο των περιορισμών. Ειδικότερα:

1. Διαπιστώνεται πλέον αργή αποκλιμάκωση νέων κρουσμάτων. Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος είναι περίπου 18.000 νέα κρούσματα την ημέρα. Αυτό μεταφράζεται σε πάνω από 150.000 επίσημα ενεργά κρούσματα στην Επικράτεια με το δείκτη μεταδοτικότητας (Rt) να είναι κοντά στο 1. Η αύξηση των μολύνσεων είναι δεδομένη.

2.. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ διαπιστώνεται αύξηση στις νέες νοσηλείες. Ειδικότερα ο οργανισμός ανακοίνωσε χθες ότι “Την εβδομάδα 31/1-6/2, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.266, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.566. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,27.

Μια εβδομάδα πριν ο οργανισμός ανέφερε ότι: οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.029, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.678. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,13.

Διαπιστώνουμε ξεκάθαρα την αύξηση εισαγωγών νέων ασθενών λόγω Μετάλλαξης Όμικρον και λιγότερα εξιτήρια. Το γεγονός αυτό προκαλεί προβληματισμό για την νοσηρότητα που προκαλεί αυτή την περίοδο ο ιός.

3. Αν και καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση των διασωληνωμένων, βλέπουμε ότι αυτή σε σημαντικό βαθμό αποδίδεται στον αυξημένων αριθμό θανάτων. Ειδικότερα μέσα στο 2022 έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω κορονοϊού 3620 συμπολίτες μας, ενώ έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 357 ασθενείς.

Επίσης χθες ο ΕΟΔΥ σημείωνε ότι, μεταξύ των 515 ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 395 (76.7%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 120 (23.3%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Πριν μία εβδομάδα αναφέρονταν ότι “μεταξύ των 561 ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 440 (78.43%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 121 (21.57%).

Βλέπουμε ότι πλέον αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμένων ασθενών οι οποίοι διασωληνώνονται καθώς διατηρείται σταθερός ο απόλυτος αριθμός.

4. Η επιδημία, όπως αποδεικνύεται από τα ημερήσια κρούσματα αλλά και από την ανάλυση των λυμάτων, δείχνει σταθεροποιητικές ή ήπια πτωτικές τάσεις στην περιφέρεια της Αττικής, όμως δε συμβαίνει το ίδιο και στην περιφέρεια. Χαρακτηριστική είναι η καταγραφή αύξησης 177% του ιού στα λύματα της Πάτρας την εβδομάδα 31/1-6/2.

5. Εξακολουθεί να μην θεωρείται έντονο το ενδεχόμενο της σοβαρής νόσησης από τη Μετάλλαξη Όμικρον, αλλά το γεγονός ότι έχει υψηλή μεταδοτικότητα προβληματίζει τους ειδικούς. Για το λόγο αυτό επιχειρείται να μειώνεται, όσο αυτό είναι δυνατό, η μείωση του ρίσκου της διασποράς σε ένα πληθυσμό με μη ικανοποιητικά ποσοστά εμβολιασμού.

Πηγή news247.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου