Τον θεσμό της «ώρας του πρωθυπουργού» ενεργοποιεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για τη διαφθορά.

«Η διαφθορά στη χώρα δεν είναι περιθωριακό φαινόμενο και συνδέεται με τους όρους ανάπτυξης του καπιταλισμού στην Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

«Η γιγάντωση της διαφθοράς είναι εγγενές χαρακτηριστικό ενός πολιτικού και οικονομικού δικτύου εξουσίας που οικοδομήθηκε στη χώρα, ιδίως στην περίοδο της μεταπολίτευσης», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Για την αντιμετώπιση της διαφθοράς απαιτείται και ένα ηθικό ανάστημα που η δική μας κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει».

«Η αντιμετώπιση της διαφθοράς δεν μπορεί παρά να είναι προτεραιότητα», επανέλαβε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε: «Αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος, αφού τα συμφέροντα αντιστέκονται και εξαπολύουν καθημερινά επίθεση που είναι και ένας δείκτης ότι κάνουμε την δουλειά μας. Θα αρχίσω να ανησυχώ όταν οι επιθέσεις σταματήσουν».

Αναφερόμενος στην κατάταξη της χώρας σύμφωνα με την Διεθνή Διαφάνεια, ο κ. Τσίπρας είπε πως «περιγράφει την υποκειμενική αντίληψη για την διαφθορά και όχι την πραγματικότητα». Και τόνισε: «Η κυβέρνηση σε λιγότερο από δυο χρόνια έχει κάνει περισσότερα για την πάταξη της διαφθοράς από όσα έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για σαράντα χρόνια».

Αναφερόμενος στις λίστες φοροφυγάδων ο κ. Τσίπρας είπε ότι «υπάρχουν βεβαιωμένα ποσά άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ και η είσπραξη των ποσών προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Εχουν σχηματιστεί 1.000 δικογραφίες που αφορούν την λίστα Μπόργιανς ενω παράλληλα ολοκληρώθηκε μια κοπιώδης προσπάθεια με την ενοποίηση όλων των λιστών μεγαλοκαταθετών σε μια ενιαία λίστα με πάνω από 1 εκατομμύριο ΑΦΜ».

Επίσης, έχουν καταγραφεί ισχυρά πλήγματα στα κυκλώματα λαθρεμπορίου καπνικών και καυσίμων. Στα καπνικά έχουμε καταφέρει να υπερδιπλασιαστούν οι έλεγχοι στα τελωνεία, είπε ο κ. Τσίπρας.

Για το ΚΕΕΛΠΝΟ τόνισε: «Στον χώρο της Υγείας στήθηκε πάρτι διαφθοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος. Επί των ημερών μας, το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη, εκεί όπου αρνήθηκαν να το οδηγήσουν αυτοί που σήμερα κόπτονται για τη Δημόσια Υγεία. Το πάρτι τελείωσε, οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

Για το σκάνδαλο Novartis, ο πρωθυπουργός είπε ότι αφορά αδιαφανή τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων και πρόσθεσε ότι «παίρνουν τον δρόμο για τον εισαγγελέα», στοιχεία για τα δελτία τιμών φαρμάκων των ετών 2012, 2013, 2014.

Πρόσθεσε ότι «παίρνουν τον δρόμο για τον εισαγγελέα», στοιχεία για τα δελτία τιμών φαρμάκων των ετών 2012, 2013, 2014, μεταξύ των οποίων και της Novartis.

«Η πάταξη της διαφθοράς είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας και απαιτεί πολιτική βούληση. Η δέσμευσή μας απέναντι στο κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό είναι να μην λογαριάσουμε το πολιτικό κόστος και να προχωρήσουμε παραπέρα στη θεσμική θωράκιση απέναντι στην διαφθορά και τη διαπλοκή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ημερησία

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ