“Δεν περιμένουμε σήμερα, συμφωνία” αναφέρει αναφέρει πηγή από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα σχετικά με τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των Θεσμών, που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Εξηγεί ότι αυτό που γίνεται σήμερα είναι “μόνο ένα στάδιο της διαπραγμάτευσης” η οποία όπως αναφέρει δεν σταμάτησε ποτέ.

Η ίδια πηγή κατέστησε σαφές ότι προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί το πότε θα επιστρέψουν τα κλιμάκια των Θεσμών στην Αθήνα. “Επιθυμούμε μία όσο το δυνατόν καλύτερη και βιώσιμη συμφωνία χωρίς να παραβιάζουμε τις ‘κόκκινες’ γραμμές μας”.

Σχετικά με το ΔΝΤ αναφέρει ότι πρέπει να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του με βάση την υπεραπόδοση του συνόλου του 2016, καθώς το Ταμείο, βασίζει τα συμπεράσματά του στα στοιχεία που συλλέχθηκαν έως το τέλος του Νοεμβρίου.

Η ίδια πηγή επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά προσήλθε σήμερα στο τραπέζι των συζητήσεων έχοντας ως ισχυρότερο επιχείρημα τις καλές επιδόσεις του 2016 στα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη.

Δύο λίστες μέτρων

“Ζητείται λίστα μέτρων που θα περάσουν τώρα από τη Βουλή αλλά θα εφαρμοσθούν μετά το 2018 σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους” ανέφεραν νωρίτερα πηγές της Κομισιόν στο Capital.gr.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η διαπραγμάτευση εστιάζει στο ύψος των μέτρων και κάνουν λόγο για “ενδεχόμενο δύο λιστών με μέτρα εκ των οποίων η μια δεν θα χρειαστεί να περάσει από τη Βουλή τώρα”.

Μέτρα έως 3,6 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα πρακτορεία Reuters και Bloomberg, ο λογαριασμός των μέτρων που προτάθηκαν στην Αθήνα από ευρωζώνη και ΔΝΤ, φτάνει έως τα 3,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1,8 δισ. ευρώ αφορούν στη λίστα των μέτρων που ζητείται να θεσπιστεί τώρα.

Πάντως πηγές της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες για μέτρα έως 3,6 δισ. ευρώ.

Η συνάντηση στις Βρυξέλλες

Η συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης ξεκίνησε στο χώρο του Συμβουλίου της ΕΕ. Σε αυτήν μετέχουν, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem,, ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Thomas Wieser, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Επιτροπής, Marco Buti, ο επικεφαλής του κουαρτέτου, Declan Costello, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Benoit Coeure, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Poul Thomsen με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Delia Velculescu. Την Ελλάδα εκπροσωπούν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Dijsselbloem: Τα πλεονάσματα της Ελλάδας στη σημερινή ατζέντα

Για την ατζέντα των σημερινών επαφών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών ενημέρωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, μιλώντας στη Χάγη, τονίζοντας ότι στο “τραπέζι” των διαπραγματεύσεων βρίσκεται το μέγεθος του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος και ξεκαθάρισε ότι “οι σημερινές συζητήσεις δεν αφορούν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους”.

Παράλληλα, απέρριψε ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης βρίσκεται σε κρίση και επισήμανε ότι “οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά καθυστερούν”.

Μεγάλη πίεση χρόνου

Ευρωπαϊκές πηγές επισήμαιναν ότι στόχος είναι η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατό ούτως ώστε να καταστεί εφικτή μία πρώτη συμφωνία έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, καθώς μετά αρχίζει ο εκλογικός κύκλος ανά την Ευρώπη. Άλλωστε αυτή είναι και η θέση μέρους τουλάχιστον του διαπραγματευτικού επιτελείου της κυβέρνησης. Ο κ. Χουλιαράκης χθες από το LSE, την ίδια ώρα που συνεδρίαζε το EWG στο οποίο δεν προσήλθε, έκανε σαφές ότι είναι καλύτερη μία συμφωνία τώρα έστω και με λίγο χειρότερους όρους, γιατί όπως είπε η Ελλάδα πρέπει να προλάβει τον ευρωπαϊκό εκλογικό κύκλο και τούτο διότι είναι καλύτερο να διαπραγματεύεσαι με ανθρώπους που γνωρίζεις.

capital.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter της Δημοκρατικής. Καθημερινή ενημέρωση στο e-mail σας.