Ειδήσεις

Βαρουφάκης στη Βουλή : Αν δεν διανοείσαι ρήξη δεν διαπραγματεύεσαι

«Με την ψήφο εμπιστοσύνης ξεκινά η μεταμνημονιακή πορεία της χώρας» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

Τι εννοώ με το τέλος του Μνημονίου:

Μνημόνιο ήταν ο συνδυασμός νέων δανείων που δίνονταν για να αποπληρωθούν τα παλαιότερα. Πριν το μνημόνιο και το 2010 είχαμε μια φούσκα δανεισμού. Μετά μπήκαμε σε περίοδο συρρίκνωσης, αλλά συνεχίστηκε ο μεγάλος δανεισμός.

Αυτό είναι το μνημόνιο και είναι «τοξικό». Πυραμιδική λιτότητα που επέβαλε και περιφρουρούσε η τρόικα, τόνισε ο υπουργός οικονομικών.

Πόσο ποσοστό του μνημονίου αυτού δεχόμαστε; 0%. Δεν θα ανεχτούμε ούτε μια γραμμή που ενισχύει την άμεση της πραγματικότητας. Δεν θα υποκύψουμε στην απατηλή πλάνη ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας αποτελεί μεταρρύθμιση, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Αυτά τελείωσαν, η δανειακή συμφωνία όμως όχι. Για να πάψει να είναι τοξική πρέπει να κάνουμε νέα συμφωνία με τους εταίρους. Θέλουμε μια «γέφυρα» για να φτάσουμε στη νέα συμφωνία που ευελπιστούμε ότι δεν θα είναι τοξική.

«Αν δεν είσαι διατεθειμένος να διανοηθείς τη ρήξη δεν διαπραγματεύεσαι. Εάν δηλώσεις εκ προοιμίου ότι θα περάσουν κάποιες μέρες, αλλά την τελευταία στιγμή θα αποδεχτείς ό,τι σου δώσουν θα χάσεις», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Αν είναι έτσι καλύτερα να κάτσουμε εδώ και να περιμένουμε να μας στείλουν με email την απόφασή τους. «Θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε τη ρήξη, αλλά δεν διαπραγματεύεσαι αν την έχεις αποκλείσει».

«Θα προκύψει μια νέα καλύτερη συμφωνία. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για να αποτραπεί αλλά δεν θα διανοηθούμε να την αρνηθούμε».

«Θα προσέλθουμε στους εταίρους με σοβαρές προτάσεις. Εχω ξοδέψει πολλά χρόνια ασχολούμενος με τη θεωρία παιγνίων, αλλά δεν θα την εφαρμόσω. Με την τύχη της χώρας και της Ευρώπης δεν παίζεις. Θα πάμε με καθαρές κουβέντες», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

Δεν έχουμε κανένα ενδοιασμό να εφαρμόσουμε όσα σωστά προβλέπονται. Το 70% αυτού του καταλόγου που συνόδευε το MoU είναι είτε άνευ σημασίας ή ανεξάρτητο από την μνημονιακή λογική. Γύρω στο 30% είναι το τοξικό κομμάτι που θα απορρίψουμε.

Ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν μιλώντας στους εταίρους τους στα ευρωπαϊκά όργανα. Η κυβέρνηση προσέρχεται στο Eurogroup όρθια, όχι σκυφτή. Κατανοώ της συγκινητική προσπάθεια όσων δεν διανοήθηκαν τη ρήξη με το Μνημόνιο να μας χαρακτηρίσουν μνημονιακούς. Θα τους συμβούλευα αντί να προβάλλουν την υποταγή του Μνημονίου σε εμάς, γιατί δεν ενώνετε τις δυνάμεις μας μαζί μας.

Θα σας πρότεινα να μας συμβουλέψετε να μη διανοηθούμε να γυρίσουμε από τις Βρυξέλλες χωρίς μια έντιμη αντιμνημονιακή συμφωνία, κατέληξε ο υπουργός.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου