Ειδήσεις

Καταρτίζεται στρατηγικό επιχειρησιακό action plan για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας

”Η κρουαζιέρα και το yachting είναι ένα από τους σημαντικότερους κλάδους του ελληνικού τουρισμού και δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξή τους”, επεσήμανε οι υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, κατά την κοπή της πίτας της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας.

”Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία καταρτά ένα στρατηγικό επιχειρησιακό action plan, που θα δώσει τα απαραίτητα εργαλεία και θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του σημαντικού αυτού κλάδου.

Με πάνω από 500 εκατ. άμεσα έσοδα για το 2019, οι προοπτικές είναι καλύτερες για το 2020 καθώς μέσω homeport, που έχει και τα μεγαλύτερα έσοδα, αναμένουμε στην Ελλάδα για τον Πειραιά 297 αναχωρήσεις, για την Κέρκυρα 51 και για το Ηράκλειο 14. Έτσι, (σε full capacity) για το homeport του Πειραιά, θα έχουμε 996.114 επιβάτες, για την Κέρκυρα 198.098 και για το Ηράκλειο 63.088, που αντιστοιχούν σε 62,35% των συνολικών επιβατών για τον Πειραιά, 16,66% των συνολικών επιβατών για την Κέρκυρα και 16,30% των συνολικών επιβατών για το Ηράκλειο.

Είναι λοιπόν κρίσιμο να υπάρξει βελτίωση όλων των μεγεθών (transit calls, homeports, έσοδα και σύνδεση με την τοπική επιχειρηματικότητα) για να μπορέσουν οι ελληνικοί προορισμοί να συμβάλουν ακόμα περισσότερο στην εθνική και τοπική οικονομία και γενικότερη ανάπτυξη”.

”Η επαναλειτουργία της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής έχει στόχο τη δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής για τον κλάδο της κρουαζιέρας, δημιουργώντας ένα πλαίσιο στο όποιο ενσωματώνονται όλα τα ζητήματα οικονομικής πολιτικής, περιβάλλοντος και υποδομών, έτσι ώστε να επιλύουμε ζητήματα που αφορούν και τους επισκέπτες αλλά και τις τοπικές κοινωνίες”. Αυτό τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση.

Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που από την πρώτη στιγμή έδειξε η κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στον τομέα της κρουαζιέρας, αλλά και σε δύο μεγάλες τομές που μελετά το Υπουργείο Ναυτιλίας. Την αλλαγή του τρόπου λιμενικής διακυβέρνησης, που θα παρουσιαστεί μέσα στο 2020, αφού έχει αποδειχτεί διαχρονικά ότι το σημερινό μοντέλο δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του κάθε λιμανιού, αλλά και στην προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών για την αξιοποίηση των δέκα μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας μας, στα οποία σαφώς περιλαμβάνονται και δραστηριότητες κρουαζιέρας.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρθηκε ακόμα στο νέο σταθμό κρουαζιέρας και τις νέες υποδομές φιλοξενίας στο λιμάνι του Πειραιά, στο πλαίσιο της επένδυσης της COSCO, αλλά και στη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων με 4,4 εκατ. ευρώ 39 λιμανιών, ανάμεσα στα οποία και λιμάνια κρουαζιέρας.

”Χρειάζεται σε αυτή τη χώρα επιτέλους να λειτουργήσουμε μεθοδικά, πρακτικά, απλά και με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η κυβέρνηση έχει ήδη αποδείξει ότι κινείται με αυτό τον τρόπο και μέσα στο 2020 θα έχουμε πολλά θετικά βήματα στον τομέα της κρουαζιέρας”, κατέληξε ο κ. Πλακιωτάκης.

πηγή traveldailynews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου