ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όλγα Κεφαλογιάννη στα εγκαίνια της 40ής Philoxenia: Ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού και στρατηγικό όραμα

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

Την ανοδική πορεία του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού, η οποία συνε­χί­ζε­ται και το 2025 έπειτα από δύο δια­δο­χι­κές χρονιές-ρεκόρ, ανέ­δειξε η Υπουρ­γός Του­ρι­σμού κα Όλγα Κεφα­λο­γιάννη, εγκαι­νιά­ζο­ντας την 40η Philoxenia – Hotelia και την έκθεση Food and Drinks by Detrop στη Θεσ­σα­λο­νίκη.

Όπως σημεί­ωσε, τα μέχρι σήμερα στοι­χεία δεί­χνουν ιστο­ρικά υψηλές επι­δό­σεις για το 2025, με αύξηση στις αφίξεις και ακόμη μεγα­λύ­τερη άνοδο στις ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις. Σε σχέση με το 2024, κατα­γρά­φε­ται αυξη­μένη ταξι­διω­τική κίνηση και διψήφια ποσο­στιαία άνοδος στα έσοδα κατά την περίοδο εκτός της του­ρι­στι­κής αιχμής, στους «πλά­γιους» και χει­με­ρι­νούς μήνες.

«Βλέ­πουμε τα απτά απο­τε­λέ­σματα της προ­σπά­θειας των τοπικών κοι­νω­νιών, των επι­χει­ρή­σεων και του εξαι­ρε­τι­κού ανθρώ­πι­νου δυνα­μι­κού της χώρας μας, αλλά και τα απο­τε­λέ­σματα μίας συνε­κτι­κής εθνικής στρα­τη­γι­κής, που θέτει ως προ­τε­ραιό­τητα την επέ­κταση της του­ρι­στι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας σε ολό­κληρη την επι­κρά­τεια, καθ’ όλη τη διάρ­κεια του χρόνου», τόνισε η κα Κεφα­λο­γιάννη, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι η πολι­τική αυτή απο­δί­δει ήδη καρπούς και θα απο­δώ­σει ακόμη περισ­σό­τε­ρους.

Παράλ­ληλα, επι­σή­μανε ότι η Κυβέρ­νηση παρα­μέ­νει προ­ση­λω­μένη στο στρα­τη­γικό σχέδιο για την ανά­δειξη της Ελλάδας σε πρότυπο βιώ­σι­μης του­ρι­στι­κής ανά­πτυ­ξης.

Στη συνέ­χεια, η Υπουρ­γός παρου­σί­ασε τις παρεμ­βά­σεις και δράσεις που ενι­σχύ­ουν τη βιω­σι­μό­τητα, την αντα­γω­νι­στι­κό­τητα και την ανθε­κτι­κό­τητα του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού, μεταξύ των οποίων:

-τη θεσμο­θέ­τηση νέου συστή­μα­τος κατά­τα­ξης κατα­λυ­μά­των με βάση την περι­βαλ­λο­ντική τους απόδοση,

-την εφαρ­μογή πλαι­σίου ελά­χι­στων λει­τουρ­γι­κών προ­δια­γρα­φών και προ­δια­γρα­φών ασφα­λείας για τα ακίνητα βρα­χυ­χρό­νιας μίσθω­σης,

-την απλο­ποί­ηση δια­δι­κα­σιών αδειο­δό­τη­σης του­ρι­στι­κών υπο­δο­μών και δημιουρ­γία ευνοϊ­κού πλαι­σίου για επεν­δύ­σεις,

-την αξιο­ποί­ηση χρη­μα­το­δο­τι­κών εργα­λείων για ανα­βάθ­μιση υπο­δο­μών και ανά­πτυξη ψηφια­κών εφαρ­μο­γών που εμπλου­τί­ζουν την του­ρι­στική προ­σφορά.

Οι παρεμ­βά­σεις αυτές ενι­σχύ­ουν την ποιό­τητα των υπη­ρε­σιών, ανα­βαθ­μί­ζουν την αντα­γω­νι­στι­κό­τητα των προ­ο­ρι­σμών και συμ­βάλ­λουν στην επέ­κταση της του­ρι­στι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας καθ’ όλη τη διάρ­κεια του έτους, με ανά­πτυξη ειδικών μορφών του­ρι­σμού και νέων ταξι­διω­τι­κών εμπει­ριών.

Η κα Κεφα­λο­γιάννη υπο­γράμ­μισε ότι η πολι­τική του Υπουρ­γείου θέτει τον ανθρώ­πινο παρά­γο­ντα στο επί­κε­ντρο, τονί­ζο­ντας ότι η στήριξη και η ενδυ­νά­μωση του ανθρώ­πι­νου δυνα­μι­κού απο­τε­λεί έναν από τους κεντρι­κούς στρα­τη­γι­κούς στόχους. Συγκε­κρι­μένα, ανα­φέρ­θηκε:

-στην ενί­σχυση της στε­λέ­χω­σης, διοί­κη­σης και λει­τουρ­γίας των σχολών του­ρι­στι­κής εκπαί­δευ­σης,

-στα προ­γράμ­ματα ανα­βάθ­μι­σης δεξιο­τή­των και επα­νει­δί­κευ­σης (upskilling και reskilling) για εργα­ζό­με­νους και μακρο­χρό­νια ανέρ­γους,

-στη νέα πρω­το­βου­λία για ανα­βί­ωση του μοντέ­λου συνύ­παρ­ξης ξενο­δο­χείου και εκπαι­δευ­τι­κής μονάδας, με αξιο­ποί­ηση κτιρίων του Υπουρ­γείου που δια­θέ­τουν άδεια δόμησης ξενο­δο­χείου.

Η Υπουρ­γός τόνισε επίσης ότι η Θεσ­σα­λο­νίκη ενι­σχύει σταθερά το του­ρι­στικό της απο­τύ­πωμα, καθώς το ανα­βαθ­μι­σμένο αερο­δρό­μιο, η αυξη­μένη αερο­πο­ρική συν­δε­σι­μό­τητα, το Μετρό και οι νέες επεν­δύ­σεις σε υπο­δο­μές φιλο­ξε­νίας βελ­τιώ­νουν την εμπει­ρία των επι­σκε­πτών και διευ­ρύ­νουν τις επι­λο­γές τους. Πρό­σθεσε ότι η λει­τουρ­γία του Οργα­νι­σμού Δια­χεί­ρι­σης και Προ­ώ­θη­σης Προ­ο­ρι­σμού θα ενι­σχύ­σει την εξω­στρέ­φεια και τη βιώσιμη ανά­πτυξη της πόλης, ενώ η προ­ώ­θηση του του­ρι­σμού πόλεων και των city breaks –και ειδι­κό­τερα της Θεσ­σα­λο­νί­κης– απο­τε­λεί υψηλή προ­τε­ραιό­τητα της εθνικής στρα­τη­γι­κής.

Όπως υπο­γράμ­μισε, το Υπουρ­γείο Του­ρι­σμού, μέσω του ΕΟΤ, θα συνε­χί­σει στο­χευ­μέ­νες δράσεις προ­βο­λής της πόλης, με συνερ­γα­σίες με tour operators, αερο­πο­ρι­κές εται­ρείες, ταξίδια εξοι­κεί­ω­σης και συνέρ­γειες με επι­δρα­στικά Μέσα Ενη­μέ­ρω­σης.

Η Υπουρ­γός επι­σή­μανε τέλος ότι η Philoxenia απο­τε­λεί πεδίο δια­λό­γου, ανταλ­λα­γής τεχνο­γνω­σίας και συνερ­γα­σίας, που εδώ και τέσ­σε­ρις δεκα­ε­τίες συμ­βάλ­λει ουσια­στικά στην προβολή και προ­ώ­θηση των ελλη­νι­κών προ­ο­ρι­σμών και επι­χει­ρή­σεων. Στο πλαίσιο αυτό, συνε­χάρη τη ΔΕΘ–Helexpo για την επιτυχή διορ­γά­νωση, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι η συμπλή­ρωση 40 χρόνων συνε­χούς παρου­σίας απο­τε­λεί σημα­ντικό σταθμό τόσο για τον θεσμό όσο και για τον του­ρι­σμό της Θεσ­σα­λο­νί­κης, η οποία ανα­δει­κνύ­ε­ται σε ανερ­χό­μενο ευρω­παϊκό αστικό προ­ο­ρι­σμό με σπου­δαίες προ­ο­πτι­κές.

Με την ολο­κλή­ρωση της τελετής των εγκαι­νίων, η Υπουρ­γός συνο­δευό­μενη από την Υφυ­πουργό κα Άννα Καρα­μανλή και την Πρόεδρο του ΕΟΤ κα Αγγε­λική Βαρελά, περι­η­γή­θηκε στα περί­πτερα της έκθεσης, όπου είχε την ευκαι­ρία να συνο­μι­λή­σει με εκθέτες και επαγ­γελ­μα­τίες του κλάδου, επι­βε­βαιώ­νο­ντας τη δυνα­μική της διορ­γά­νω­σης ως σημείο ανα­φο­ράς για την και­νο­το­μία, τη συνερ­γα­σία και την προβολή του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού.

 

 

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.