Ειδήσεις

Κ. Μητσοτάκης: Απόλυτη προτεραιότητα η μείωση του κόστους δανεισμού

“Είναι απόλυτη προτεραιότητα της ΝΔ η μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας”. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τετ α τετ που είχε με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών σήμερα το πρωί.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μία κρίσιμη για τη χώρα και την οικονομία της συγκυρία, επεσήμανε στους τραπεζίτες ότι κεντρικός του στόχος, όταν θα κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση, είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, η ανάκτηση της πιστοληπτικής της ικανότητα και η συστηματική και ασφαλής πρόσβαση στις αγορές. “Πιστεύω βαθιά ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας. Αλλά για αυτό χρειάζεται μία ισχυρή κυβέρνηση, η οποία θα προτάξει τις μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο τη μείωση των φόρων και το συμμάζεμα του κράτους, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη που δεν μπορεί να εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Εστιάζοντας στα σημαντικά προβλήματα που συνδέονται ευθέως με τις τράπεζες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξουν άμεσες δράσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, λαμβάνοντας παράλληλα συγκεκριμένα μέτρα για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εξαίρεσή τους από τις ευεργετικές διατάξεις που έχει ήδη προτείνει η οδός Πειραιώς. Παράλληλα, ως προς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που, όπως σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση δεν έπραξε απολύτως τίποτα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη σημαντικής μείωσης τους, μέσα από πρωτοβουλίες οι οποίες θα αποδειχθούν επωφελείς για τους δανειολήπτες, και όχι επιζήμιες και για τους καταθέτες και τους φορολογούμενους.

Στη συνάντηση Μητσοτάκη-διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών συζητήθηκαν οι ευρύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα. Όπως οι επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

-Το στοίχημα της ψηφιακής αναβάθμισης του κράτους

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στη διάρκεια του τετ α τετ που είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με τους τραπεζίτες, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε επί τάπητος τους τρόπους μέσα από τους οποίους τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην επίτευξη ενός από τους στόχους-κλειδιά. Αυτόν της ψηφιακής αναβάθμισης του κράτους.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέδειξε τη σημασία οι τράπεζες να παράσχουν στο κράτος τεχνογνωσία, ενώ έφερε ως παράδειγμα τη μείωση της φορολογίας, η οποία είναι κεντρικό αφήγημα της οδού Πειραιώς και συμβαδίζει με τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης των πολιτών. “Αυτό θα το καταφέρουμε μέσα από τις ψηφιακές πληρωμές”, ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχόλιο του κ. Μητσοτάκη, που έχει τοποθετήσει στην προμετωπίδα των στρατηγικών του επιλογών και των προσωπικών του στοιχημάτων την επιθετική επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών, που αποτελεί, όπως τονίζει, τον ασφαλέστερο τρόπο για τον περιορισμό της καθημερινής φοροδιαφυγής.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει χαρακτηρίσει τις τράπεζες ως σύμμαχο στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού Κράτους. Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του, στην ανοικτή Τακτική Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

“Έχετε μεγάλη εμπειρία σε ζητήματα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και ασφαλούς διαχείρισης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Μπορούμε να συνεργαστούμε αποτελεσματικά και να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία που έχετε σε ζητήματα ηλεκτρονικής τραπεζικής προς όφελος τελικά των Ελλήνων πολιτών. Όπως είστε σύμμαχός μας και στη στρατηγική επιλογή μας -αποτελεί αυτό προσωπικό μου στοίχημα- για μια επιθετική επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών, που αποτελεί τον ασφαλέστερο τρόπο για τον περιορισμό της καθημερινής φοροδιαφυγής. Και προφανώς, όσο θα αυξάνεται ο όγκος των συναλλαγών, τόσο θα μειώνεται και το κόστος της κάθε συναλλαγής, έτσι ώστε αυτές να γίνουν πιο οικονομικές και για τον τελικό χρήστη”, είχε επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους τραπεζίτες.

πηγή capital.gr

Του Δημήτρη Γκάτσιου 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου